Εννέα βιβλία συνθέτουν το πόρισμα της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα(Task Force) με επικεφαλής τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ σχετικά με την «ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα». Πεδίο της παρέμβασης των εμπειρογνώμων αποτέλεσαν πέντε δήμοι της χώρας. Επελέγησαν για να λάβουν τεχνική βοήθεια ώστε να μετεξελιχθούν σε πρότυπες διοικητικές δομές με βάση το μοντέλο ανάπτυξης που έχει προδιαγραφεί από την ΕΕ για την τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνδυασμό με τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Την ίδια ώρα οι δήμοι αναζητούν πόρους, όχι μόνο για την στήριξη των αδύναμων πολιτών, αλλά και για επενδύσεις, καθώς έχουν υποστεί οικονομική συμπίεση από την τεράστια μείωση της κρατικής ενίσχυσης.
Στο μικροσκόπιο της Task Force τέθηκαν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Πρεσπών, Σκοπέλου, Καρπενησίου και Σπάρτης. Ο καθένας εξ αυτών αντανακλά χαρακτηριστικά των δήμων σε όλη τη χώρα (ορεινοί, νησιωτικοί, πειδινοί). Θα είναι οι «πιλότοι» για μεταρρυθμίσεις σε όλους τους ΟΤΑ με βάση τα ιδιαίτερα γνωρίσματά τους.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην οργάνωση και την προετοιμασία για τα διαρθρωτικά ταμεία 2014 -2020 και στην απορρόφηση κονδυλίων για έργα. Οι εμπειρογνώμονες κατέγραψαν τα προβλήματα των δήμων σχετικά με τις συγχρηματοδοτούμενες πράξεις.
Στον Δήμο Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι κάποιοι από τους ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης δεν είχαν την αντίστοιχη εμπειρία ενώ εντοπίστηκαν καθυστερήσεις στις διαγωνιστικές διαδικασίες έργων αλλά και στα στάδια ελέγχου. Από την πλευρά του ο Δήμος Σπάρτης θεωρούν ότι υπάρχουν πολλαπλοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, έκαστος των οποίων έχει διαφορετικές απαιτήσεις , με αποτέλεσμα να προκαλούνται πρόσθετο γραφειοκρατικό, διαχειριστικό κόστος, αβεβαιότητες και καθυστερήσεις.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ