Ειδήσεις

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν ξανά τις βαλίτσες τους για Ελλάδα

«Βίζα» για να αυξήσει τα επόμενα χρόνια τις αφίξεις από τη Ρωσία πήρε η Ελλάδα, καθώς διαχειρίστηκε αποτελεσματικά και με άριστο τρόπο τους Ρώσους τουρίστες οι οποίοι βρέθηκαν «ξεκρέμαστοι» στα ελληνικά ξενοδοχεία μετά τη χρεοκοπία του Labirint.

Ο πέμπτος μεγαλύτερος tour operator της Ρωσίας, Labirint, «έσκασε» το Σάββατο 2 Αυγούστου και άφησε έκθετους συνολικά 23.000 Ρώσους που βρίσκονταν ήδη για διακοπές στην Ελλάδα (8.000 άτομα), στην Τυνησία και στην Τουρκία.

Το υπουργείο Τουρισμού ανέλαβε άμεσα δράση και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αποφασίστηκε οι Ελληνες ξενοδόχοι να ολοκληρώσουν τη φιλοξενία των Ρώσων, ενώ σε συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία Aegean άρχισε και η επιστροφή των τουριστών στη Ρωσία.

Ετσι η Ελλάδα φαίνεται να περιορίζει τις απώλειες από τη χρεοκοπία των Labirint, Intaer και άλλων τριών μικρότερων τουριστικών γραφείων. Διότι 110.000 Ρώσοι είχαν κλείσει «πακέτα» με τα συγκεκριμένα γραφεία για να κάνουν διακοπές στη χώρα μας από τις 2 Αυγούστου και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από τους 110.000 Ρώσους οι 60.000 θα έρθουν τελικά κλείνοντας νέα πακέτα, μέσω άλλων γραφείων.

Ηδη, μέσω της τουριστικής εταιρείας Μουζενίδης (αποτελεί σημαντικό tour operator στη ρωσική αγορά) γίνονται περισσότερες από 500 επιπλέον κρατήσεις την ημέρα.

Λιγότερα έσοδα φέτος, αλλά περισσότερα τα επόμενα χρόνια

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική τουριστική αγορά θα «γράψει» ζημία από τη χρεοκοπία των Labirint, που θα έφερνε άλλους 90.000 Ρώσους στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της σεζόν, Intaer -θα μετέφερε άλλους 10.000- και των τριών μικρότερων NEVA, Expo-Tour, Windrose World, που θα έφερναν συνολικά άλλες 10.000 Ρώσους. Προς το παρόν αυτή η ζημιά υπολογίζεται στα 3 με 4 εκατ ευρώ, με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης, της Ρόδου, της Κω, της Κέρκυρας και της Χαλκιδικής να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

«Οι απώλειες σημειώνονται σε δύο επίπεδα» αναφέρει στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης και εξηγεί: Το πρώτο επίπεδο αφορά τα χρήματα που χρώσταγε το Labirint μέχρι την ώρα που χρεοκόπησε. Πρόκειται για χρήματα που χάνουν τα ξενοδοχεία.

Το δεύτερο επίπεδο ζημίας, έχει να κάνει με τους διαμένοντες στα ξενοδοχεία την ώρα της χρεοκοπίας. Κάποιος έπρεπε να πληρώσει το υπόλοιπο της διαμονής. Και το κόστος το ανέλαβαν οι Ελληνες ξενοδόχοι. Διαχειριστήκαμε άψογα μία σημαντική κρίση, που θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό», σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης και συνεχίζει: «Η ρωσική πρεσβεία μας έστειλε επιστολή και μας ευχαριστεί για τον τρόπο που φροντίσαμε και φιλοξενήσαμε τους Ρώσους τουρίστες. Διότι τελείως διαφορετική ήταν η αντιμετώπιση από τους ξενοδόχους στην Τουρκία και την Τυνησία. Εκεί ”πέταξαν” τους Ρώσους τουρίστες εκτός ξενοδοχείων μόλις πληροφορήθηκαν τη χρεοκοπία του γραφείου».

Τα αίτια
Ωστόσο το εύλογο ερώτημα είναι το εξής: Τι συνέβη και τα ρωσικά γραφεία «σκάνε σαν φούσκες»;

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη η ρωσική αγορά αναπτύχθηκε απότομα και μεγάλωνε με ρυθμό 50% τον χρόνο για τις αφίξεις προς την Ελλάδα (και με 30% σε παγκόσμιο επίπεδο). Με αποτέλεσμα να δραστηριοποιηθούν πολλοί «παίκτες» στο δίκτυο διανομής. Κάποιοι για να κερδίσουν μερίδια αγοράς «πούλαγαν» σε τιμές κάτω του κόστους. Με όσα εισέπρατταν εξοφλούσαν προηγούμενες οφειλές, πάντα όμως με ζημία. Φέτος με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία (για το θέμα της Ουκρανίας), η χώρα βρέθηκε σε οικονομική και πολιτική κρίση. Παράλληλα μειώθηκε ο αριθμός των Ρώσων που έκλειναν πακέτα διακοπών. Οσα λοιπόν γραφεία, δούλευαν με ζημιά, τα προηγούμενα χρόνια, χρεοκόπησαν.

«Το ότι έσκασε η φούσκα, είναι θετικό διότι η αγορά θα ομαλοποιηθεί και θα λειτουργήσει με κανόνες, μετά την έρευνα που διέταξε και ο πρωθυπουργός της χώρας Μεντβέντεφ» σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης.

Ολγα Κεφαλογιάννη
Προστατέψαμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα με την αδυναμία του ρωσικού πρακτορείου Labirint να εξυπηρετήσει τους Ρώσους τουρίστες που έφερε στην Ελλάδα, το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και ο τουριστικός κλάδος κινήθηκαν άμεσα και σε πλήρη συνεργασία.
Βασική προτεραιότητα ήταν η προστασία της τουριστικής εικόνας της χώρας, των επαγγελματιών του τουρισμού, αλλά και των Ρώσων επισκεπτών.
Η ομαλή εξέλιξη του θέματος δικαιώνει τις προσπάθειες που γίνονται, γεγονός που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.

Ο τουρισμός είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν και αυτό απαιτεί διαρκή εγρήγορση.
Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα η ωριμότητα που έδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

«Κλειδί» η φιλοξενία των τουριστών
Δεν αφήσαμε «ξεκρέμαστους» τους Ρώσους

Η κρίση στη ρωσική οικονομία έχει αντίκτυπο και στις αφίξεις Ρώσων στην Ελλάδα. Φέτος υπολογίζεται ότι θα έρθουν 1,1 με 1,2 εκατ. Ρώσοι από 1,35 εκατ. που υποδεχτήκαμε πέρυσι. Μεγαλύτερη είναι η πτώση από την Ουκρανία καθώς ξεπερνά το 50% (πέρυσι ήρθαν 250.000 Ουκρανοί).

Η πτώση στον αριθμό των τουριστών «μεταφράζεται» σε απώλεια τουριστικών εσόδων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνουμε ότι πέρυσι το έσοδο από την αγορά της Ρωσίας και Ουκρανίας ήταν 1,35 δισ. ευρώ και φέτος αναμένεται να περιοριστεί στο 1 δισ. ευρώ. Οι Ελληνες ξενοδόχοι εκτιμούν πως το ντόμινο των «λουκέτων» σε ρωσικά τουριστικά γραφεία σταματά εδώ. Διότι όπως λένε, αν συνεχιστεί, τότε οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς η Ελλάδα «αντιμετώπισε εξαιρετικά την υπόθεση, και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε μία σημαντική κρίση θα λειτουργήσει θετικά για τις αφίξεις τα επόμενα χρόνια».

Σημειώνουμε ότι με ανακοίνωσή του το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο χαιρετίζει ιδιαίτερα τις προσπάθειες όλων των ελληνικών φορέων, κρατικών και ιδιωτικών, για την όσο το δυνατόν αμεσότερη και αποτελεσματικότερη υποστήριξη και παροχή διευκολύνσεων στους εμπλεκόμενους Ρώσους τουρίστες με σκοπό την απρόσκοπτη συνέχιση της φιλοξενίας τους στην Ελλάδα και του ομαλού επαναπατρισμού τους. Και επισημαίνει πως οι προσπάθειες αυτές είναι βέβαιο ότι θα προσφέρουν πολλαπλάσια οφέλη στην τουριστική αγορά, ενδυναμώνοντας την ήδη θετική εικόνα της τουριστικής Ελλάδας στη Ρωσία.

Ακάλυπτοι 
«Γυμνοί» από ασφαλιστικές καλύψεις είναι σχεδόν όλοι οι tour operators της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος για τη διαμονή και την επιστροφή των Ρώσων τουριστών στα σπίτια τους. Δηλώσεις για το θέμα έκανε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ανέφερε ότι η δραστηριότητα ορισμένων tour operators (στη Ρωσία) του θύμισε τον τρόπο λειτουργίας των «πυραμίδων». Και προανήγγειλε τη ριζική αναδιοργάνωση του πλαισίου ασφαλιστικών καλύψεων των δραστηριοτήτων των ρωσικών tour operators. Μάλιστα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντ. Καζάκ θα επιληφθεί προσωπικά του θέματος και σε συνεργασία με τον Rostourism θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες και στη διαμόρφωση ενός νέου ρυθμιστικού και θεσμικού πλαισίου.

Πηγή: Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου