Ειδήσεις

Στον «αέρα» και στη Ρόδο οι δομές του ΟΚΑΝΑ

Στον «αέρα» βρίσκονται οι δομές του ΟΚΑΝΑ σε όλη τη χώρα και στη Ρόδο εξαιτίας της δραματικής μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων.
Τα προβλήματα, που θα γίνουν αφορμή για να κλείσουν κάποια κέντρα απεξάρτησης περιέγραψαν σε συνέντευξη τύπου μέλη της διοίκησης του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζόμενων στον ΟΚΑΝΑ.
«Από τα μέσα Ιουνίου δεν υπάρχει στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Ρόδο καθαρίστρια. Επίσης, δεν υπάρχουν αντιδραστήρια. Ακόμη και το χαρτί υγείας το φέρνουμε από τις οικίες μας. Δεν υπάρχουν γάντια για τις νοσηλεύτριες και μελάνι για το φαξ και τον εκτυπωτή. Έλλειψη υπάρχει και στα ποτηράκια, που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση των υποκατάστατων. Δεχόμαστε επίθεση από ψύλλους, ενώ τα ξερά χόρτα έχουν γεμίσει τους χώρους, που περιβάλλουν τη θεραπευτική μονάδα στης Ρόδου», δήλωσε το μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ Ρόδου κ. Κωνσταντίνα Δημακέα.
Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που δέχονται τη φροντίδα του επιστημονικού προσωπικού στη μονάδα της Ρόδου και προσπαθούν να απεξαρτηθούν, η κ. Δημακέα δήλωσε:
«Υπό θεραπεία είναι 160 άτομα. Σε λίστα αναμονής βρίσκονται 40».
Οσον αφορά το προσωπικό που υπηρετεί στη μονάδα, η κ. Δημακέα σχολίασε:
«Εργάζονται τρεις νοσηλεύτριες, μια κοινωνική λειτουργός, μια ψυχίατρος και ένας διοικητικός υπάλληλος. Είναι δύσκολο να προσληφθούν κι άλλα άτομα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στην πορεία και πως θα λειτουργήσει ο ΟΚΑΝΑ».
«Αντιμετωπίζουμε προβλήματα εξαιτίας της μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων. Υπάρχουν ελλείψεις σε υποκατάστατα και αντιδραστήρια. Δεν υπάρχουν τα ειδικά μπουκαλάκια στα οποία βάζουμε τη μεθαδόνη για τους χρήστες. Δημιουργήθηκαν νέες μονάδες χωρίς να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό. Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε συνεχώς υποβαθμίζονται. Δουλεύουμε χωρίς σύμβαση. Υπάρχουν δεδουλευμένα, που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη από τη Διοίκηση. Ζητάμε να δοθεί πολιτική λύση. Αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά τα προβλήματα, οι υπηρεσίες θα υποβιβάζονται. Οι λίστες αναμονής, με εξαίρεση τη Ρόδο, είναι τεράστιες», δήλωσε ο Οργανωτικός Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ κ. Βασίλης Σταυρόπουλος και πρόσθεσε πως στην αναμονή για απεξάρτηση σε όλη τη χώρα είναι 3.000 άτομα.
Σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο εξαιτίας των προβλημάτων στους εξαρτημένους πλέον χορηγείται μόνο η μια από τις δύο μορφές βουπρενορφίνης.
«Φέτος ο προϋπολογισμός ήταν 20 εκατομμύρια. Από αυτά τα 18 προορίζονται για τις μισθοδοσίες. Με το 1,4 εκατομμύριο που περισσεύει τι αποτοξίνωση θα γίνει; Οι υπηρεσίες εκπίπτουν κάθε ημέρα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει τον επόμενο μήνα. Υπάρχουν αιτήματα για τη δημιουργία νέων μονάδων. Πώς θα δημιουργηθούν; Πώς θα βοηθήσουμε όταν ο οργανισμός βουλιάζει;», αναρωτήθηκε ο ταμίας του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος και τόνισε πως μέχρι τώρα έχουν δοθεί από το αρμόδιο υπουργείο μόνο υποσχέσεις.

«Οι παροχές συνδυάζονται με τον προϋπολογισμό και την πιθανότητα να μείνουν άνθρωποι χωρίς θεραπεία. Το δικό μας εργασιακό συμφέρον ταυτίζεται με τους θεραπευόμενους. Αν δεν δουλέψουμε και δεν έχουμε τα κατάλληλα υλικά, θα πάθουν κακό οι θεραπευόμενοι και η τοπική κοινωνία. Για τον λόγο αυτό προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Τώρα υπερασπιζόμαστε τα αυτονόητα. Πρέπει να κινητοποιηθούν και οι πολίτες. Αν σταματήσουμε τη χορήγηση υποκατάστατων όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που είναι εξαρτημένοι, οι οικογένειές τους και η κοινωνία θα βασανιστούν», δήλωσε η γενική γραμματέας του Συλλόγου κ. Ολγα Αναγνώστη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου