Εάν έπρεπε να γράψουμε τον απόλυτο οδηγό του «greek vacation» το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων θα αποτελούσε ένα από τα πιο πλήρη κεφάλαια. Η Ρόδος δίνει ένα έντονο πολιτιστικό στίγμα με μπόλικες ιστορικές αναφορές, διαθέτει πράσινες κοιλάδες φυσικής ομορφιάς και κάποιες από τις κορυφαίες παραλίες της χώρας. Και είναι, πράγματι, ισχυρός ο ανταγωνισμός. Ως επιστέγασμα, η ζωντάνια της νυχτερινής διασκέδασης, οι άρτιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και η επιτυχημένη τουριστική προώθησή της στο εξωτερικό κρατούν την τουριστική κίνηση της Ρόδου σταθερή σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Το πιο διάσημο αξιοθέατο του νησιού των ιπποτών είναι η διάσημη Μεσαιωνική Πόλη με τις δέκα πύλες, η οποία έχει χαρακτηριστεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Με μια βόλτα εντός των τειχών προσπερνάς φρούρια, προμαχώνες, αψίδες, μιναρέδες και ό, τι άλλο άφησαν πίσω τους είκοσι τέσσερις αιώνες πολυτάραχης ιστορίας. Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή αλλιώς Καστέλο αποτελεί το αναμφισβήτητο highlight της Παλιάς Πόλης. Στην Εβραϊκή Συνοικία θα συναντήσετε την παλαιότερη Συναγωγή της χώρας και στο τέρμα της πλακόστρωτης Οδού των Ιπποτών την πλατεία Μουσείου με το πρώην Νοσοκομείο των Ιπποτών και νυν Αρχαιολογικό Μουσείο. Στα «οπωσδήποτε» περιλαμβάνονται το τζαμί του Σουλεϊμάν, η εκκλησία Παναγιά του Κάστρου, η Εβραϊκή Συναγωγή, τα Οθωμανικά Λουτρά, η Πινακοθήκη Νεοελληνικής Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης.
Η πρώτη εικόνα μπορεί να σας ξεγελάσει μιας και η Λίνδος έχει κάτι από Κυκλάδες. Ο διατηρητέος οικισμός της Λίνδου διαθέτει έναν από τους ξεχωριστούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Πεζή ή με γαϊδουράκι ακολουθήστε το μονοπάτι που ξεκινά απ’ το χωριό για να φτάσετε στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης-κράτους. Η ισχυρή της οχύρωση έχει διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση και στην κορυφή σώζονται τα ερείπια του ναού της Αθηνάς Λινδίας, των Προπυλαίων και της μεγάλης ελληνιστικής στοάς και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη από τα βυζαντινά χρόνια. Πριν αναχωρήσετε αναζητήστε στον βράχο της ακρόπολης την λαξευμένη τριήρη του 2ου π.Χ. αιώνα. Συνδυάστε την αρχαιολογική σας περιήγηση με μια απογευματινή βόλτα στο χωριό της Λίνδου με τα πλούσια καπετανόσπιτα ή με πρωινό κολύμπι στις κοντινές οργανωμένες παραλίες στον Άγιο Παύλο.
Στη βορειοδυτική πλευρά μεταξύ των χωριών Παραδείσι και Θεολόγος βρίσκεται η Κοιλάδα των Πεταλούδων, μια από τις πιο γνωστές τοποθεσίες της Ρόδου. Η καταπράσινη κοιλάδα, την οποία διασχίζει ο ποταμός Πελεκάνος, είναι γεμάτη πλατάνια, σχίνα, κουμαριές μυρτιές και κισσούς. Λίμνες με νούφαρα, ξύλινα γεφυράκια και μικροί καταρράκτες συνθέτουν ένα ξεχωριστό σκηνικό φυσικού κάλλους. Η καλύτερη εποχή για να απολαύσετε τις ροδίτικες πεταλούδες είναι από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη του Σεπτέμβρη.
Οι θάλασσες της Ρόδου δεν θα αφήσουν κανέναν απογοητευμένο. Το 2013 στο νησί κυμάτισαν 20 Γαλάζιες Σημαίες. Οι διασημότερες παραλίες είναι αυτές της ανατολικής ακτής: Τσαμπίκα, Αφάντου, Άντονι Κουίν (ναι, εδώ γυρίστηκαν τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» με τον διάσημο πρωταγωνιστή), Βαγιές, Καλλιθέα και πολλές άλλες που χάνεις το μέτρημα. Στο Νότο ξεχωρίζει το Κιοτάρι και φυσικά το Πρασονήσι, η παραλία που δίνουν παραδοσιακά το ραντεβού τους οι λάτρεις του σερφ και του kite surfing τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μπορεί η νυχτερινή ζωή στο Φαληράκι να χτυπά «κόκκινο» στην καρδιά του καλοκαιριού αλλά εκτός «υψηλής περιόδου» έχει προφίλ φιλικό προς τον οικογενειακό τουρισμό και μια από τις πιο καθαρές και οργανωμένες πλαζ των Δωδεκανήσων.
Ως γνήσια νησιώτικη πρωτεύουσα, η Ρόδος δεν θα μπορούσε παρά να έχει υπερδραστήρια νυχτερινή ζωή. Πολλές δεκάδες ατμοσφαιρικά μπαρ, χαλαρά στέκια, μεγάλα κλαμπ, εκλεπτυσμένα εστιατόρια αλλά και μικρότερες ταβέρνες καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα προτιμήσεων με κυρίαρχες εστίες διασκέδασης την Πόλη της Ρόδου, το Φαληράκι και την Ιαλυσό.
Συχνά δρομολόγια συνδέουν τη Ρόδο με τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων, το Ηράκλειο και τη Σητεία αλλά και κεντρικά Κυκλαδονήσια (π.χ. Αμοργό, Σαντορίνη, Πάρο κ.λπ.). Δε χάνουμε την ευκαιρία για μίνι εκδρομή στη Σύμη, την Κάρπαθο ή το Καστελλόριζο. Καθώς προσεγγίζουμε το λιμάνι της Σύμης, το Γιαλό δηλαδή, μας καλωσορίζουν τα χιλιάδες πανέμορφα πολύχρωμα νεοκλασικά ενός από τους πρώτους διατηρητέους οικισμούς της χώρας. Η Καλή Στράτα, ο ανηφορικός δρόμος με τα πεντακόσια σκαλοπάτια, ενώνει το Γιαλό από την Άνω Σύμη και στο Κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών. Η Κάρπαθος είναι ένα ανόθευτο μωσαϊκό από αντιθετικές εικόνες βουνού και θάλασσας, παραλίες για κάθε γούστο και αρχιτεκτονικές εκπλήξεις ενώ στην άγονη γραμμή μάς περιμένει το Καστελλόριζο, η πολύχρωμη κουκκίδα στην άκρη της Ελλάδας με το κουκλίστικο λιμάνι και τον διατηρητέο οικισμό.
Επιμέλεια: Μαριάννα Κουρκούνη naftemporiki.gr