Αναστάτωση προκλήθηκε τις παραμονές των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν είχαν εντοπισθεί ίχνη παραβίασης στα υπολογιστικά συστήματα του υπουργείου Εσωτερικών που σχετίζονταν με τους εκλογικούς καταλόγους αλλά και το ψηφιακό αρχείο των ληξιαρχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν κληθεί επί τόπου αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι οποίοι διαπίστωσαν ότι στο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών του υπουργείου είχε εγκατασταθεί από αγνώστους το σύστημα «ΤeamViewer» για πρόσβαση εξ αποστάσεως και μέσω του Διαδικτύου στα ευαίσθητα αρχεία του υπουργείου.
Η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν μεγάλη – χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε -, αφού παρέμενε άγνωστο ποιος και γιατί είχε εγκαταστήσει αυτό το σύστημα ώστε να παρεμβαίνει από το σπίτι του και από το γραφείο του στα ηλεκτρονικό αρχείο του υπουργείου Εσωτερικών και με δυνατότητα να αλλοιώνει κρίσιμα έγγραφα που αφορούν χιλιάδες πολίτες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έρευνα που ανατέθηκε και στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη εστιάστηκε στον ρόλο ιδιωτών που σχετίζονταν με προηγηθείσα αναβάθμιση των εν λόγω υπολογιστικών συστημάτων. Χωρίς ωστόσο να δικαιολογεί την ύπαρξη του «TeamViewer» τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών που είχε συσχετισθεί με την ίδια υπόθεση.
Η έρευνα είναι ακόμη εκκρεμής και παραμένει άγνωστο τι υπεκλάπη και τι αλλοιώθηκε. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2015 είχε γίνει απόπειρα «κυβερνοεπίθεσης» από χάκερ στο ίδιο υπουργείο. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή τον έλεγχο τυχόν ηλεκτρονικής υποκλοπής ΑΦΜ από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο του «plan B» του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, υπενθύμιζαν την περίπτωση που είχε αναδειχθεί τον Νοέμβριο του 2012 με την καταγγελλόμενη εμπλοκή τριών υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών σε υφαρπαγή στοιχείων 9 εκατομμυρίων φορολογουμένων τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή 35χρονου ιδιώτη. Μια έρευνα της οποίας δεν φέρεται να έχει ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση.
Το ΒΗΜΑ