Ειδήσεις

Κίνδυνος να βρεθούν εκτός ρύθμισης ληξιπρόθεσμων 400.000 οφειλέτες για μια ημέρα καθυστέρησης πληρωμής φόρων

Πάνω από 400.000 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν εντάξει παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλέςτους προς το Δημόσιο στη ρύθμιση του ν. 4321/2015, προκειμένου να τις εξοφλήσουν τμηματικά έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, κινδυνεύουν από την 1η-1-2018 να τεθούν εκτός της ρύθμισης αυτής, αν από την ημερομηνία αυτή και μετά καθυστερήσουν έστω και για μία ημέρα να πληρώσουν οποιαδήποτε νέα οφειλή τους προς την Εφορία.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες θα διεκδικούν το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους εφαρμόζοντας σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή προχωρώντας σε κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών τους στοιχείων.

Από το επόμενο έτος θα τεθεί σε ισχύ το αυστηρότερο καθεστώς προϋποθέσεων παραμονής στη ρύθμιση των «100 δόσεων», το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 4 του νόμου 4346/2015. Σύμφωνα με το νέο αυτό καθεστώς, όσοι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις» θα τίθενται αυτόματα εκτός της ρύθμισης αυτής, εφόσον δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα οποιαδήποτε νέα οφειλή τους προς το Δημόσιο βεβαιωθεί στο όνομά τους από την 1η-1-2018 και μετά! Ακόμη δε και μία ημέρα να είναι εκπρόθεσμοι, θα χάνουν τη ρύθμιση των «100 δόσεων» και, σε κάθε περίπτωση, ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο του ενταγμένου στη ρύθμιση αυτή χρέους – προσαυξημένο με τόκους οι οποίοι θα αναβιώνουν – θα είναι άμεσα απαιτητό από το Δημόσιο! Συνέπεια δε της απώλειας της ρύθμισης των «100 δόσεων» θα είναι η επανενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλλει όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.

Για να μη χάσουν οι οφειλέτες τα τα ευεργετήματα της ρύθμισης των «100 δόσεων» από την 1η-1-2018 και μετά θα πρέπει:

* είτε να πληρώνουν εγκαίρως ολόκληρα τα ποσά των νέων οφειλών τους προς το Δημόσιο, πριν δηλαδή αυτά καταστούν ληξιπρόθεσμα, έστω και εν μέρει
* είτε να εντάσσουν τις νέες οφειλές προς το Δημόσιο που θα προκύπτουν μετά την 1η-1-2018 – πριν αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες έστω και εν μέρει – στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013). Η ρύθμιση αυτή προβλέπει τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης κάθε νέας οφειλής προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για κάποιον έκτακτο φόρο. Στην περίπτωση αυτή, η ρύθμιση των «100 δόσεων» δεν θα χάνεται.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η αίτηση υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του Κ.Φ.Δ. θα πρέπει να υποβάλλεται πριν την λήξη της προθεσμίας καταβολής έστω και μίας δόσης της οποιασδήποτε νέας οφειλής. Όμως, η δυνατότητα υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του Κ.Φ.Δ. παρέχεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος προσέλθει αυτοπροσώπως στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και υποβάλει ένα πολυσέλιδο έντυπο αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης στο οποίο θα πρέπει να αναγράψει αναλυτικά στοιχεία για τα μηνιαία εισοδήματά του και την περιουσιακή του κατάσταση προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημά του για αποπληρωμή των νέων οφειλών σε 12 δόσεις. Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των 12 δόσεων του άρθρου 43 του Κ.Φ.Δ. δεν παρέχεται στους φορολογούμενους μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSNET.

Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος που θα υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση» του Κ.Φ.Δ. θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

α) Το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων που θα ρυθμιστεί επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%, ακόμη κι αν ένα τμήμα του ποσού αυτού δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο κατά την υποβολή της αίτησης.

β) Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές στην πάγια ρύθμιση (άπαξ) με τους ίδιους όρους.

γ) Προϋπόθεση για την ένταξη στην ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία. Η ανωτέρω προϋπόθεση πληρούται εφόσον ο οφειλέτης έχει υποβάλει εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα αλλά υποχρεωτικά έως την ημερομηνία της αίτησης τις ανωτέρω δηλώσεις. Θα πρέπει επίσης όλα τα προηγούμενα χρέη του να έχουν ρυθμιστεί. Γενικά, πρέπει να έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο όλες οι οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στην «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων του ν. 4174/2013.

δ) Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση και να μην ακυρωθεί, ο φορολογούμενος θα πρέπει να εξοφλήσει είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε στο ΑΤΜ υποκαταστήματος της τράπεζάς του είτε στο γκισέ υποκαταστήματος οποιασδήποτε τράπεζας την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Η εξόφληση της 1ης δόσης είναι εφικτή είτε με την πληκτρολόγηση – σε περίπτωση πληρωμής μέσω e-banking ή μέσω ΑΤΜ – είτε με την προσκόμιση – σε περίπτωση προσέλευσης στο ταμείο τραπεζικού υποκαταστήματος – της λεγόμενης Ταυτότητας Ρυθμιζόμενης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), δηλαδή του ειδικού τριμερούς πολυψήφιου κωδικού αριθμού που συνοδεύει την ρυθμιζόμενη οφειλή και τον οποίο θα του έχει εκδώσει η αρμόδια Δ.Ο.Υ..

Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις», η οποία τέθηκε σε ισχύ την άνοιξη του 2015 εντάχθηκαν αρχικά περίπου 880.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, ρυθμίζοντας ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 6,2 δισ. ευρώ. Από τότε μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι πάνω από 450.000 εξ’ αυτών:

-είτε τέθηκαν εκτός ρύθμισης, γιατί δεν εξόφλησαν περισσότερες από 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή γιατί άφησαν ανεξόφλητα ή αρρύθμιστα για πάνω από 15 μέρες νέα χρέη τους προς το Δημόσιο,

-είτε ολοκλήρωσαν την πληρωμή των μηνιαίων δόσεών τους, καθώς είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε λιγότερες από 30 μηνιαίες δόσεις. Απομένουν λοιπόν ακόμη ενταγμένοι σ΄αυτήν πάνω από 400.000 οφειλέτες.

Dikaiologitika.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου