Εντός του Αυγούστου, εκτός απροόπτου, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έπειτα από τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν το «Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε (ΖΕΥΣ)», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου και ο Δήμος Ρόδου, προκειμένου να τηρηθεί το κριτήριο της εντοπιότητας στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα εργοστάσια της ΔΕΗ στη Ρόδο.
Τα ασφαλιστικά μέτρα συζητήθηκαν στις 23 Ιουνίου και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, τελεί σε αναμονή της απόφασης από μέρα σε μέρα προσβλέποντας στην ακύρωση της υπ’ αρ. 1/2021 Προκήρυξης της ΔΕΗ Α.Ε. για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 169 θέσεων προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς δεν περιλαμβάνεται το κριτήριο της εντοπιότητας.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και πριν ακόμα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 33 ατόμων στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κατταβιά, χωρίς να ληφθεί υπ΄όψιν το κριτήριο της εντοπιότητας όπως είχε δεσμευτεί στους τοπικούς φορείς και στους κυβερνητικούς βουλευτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.
Οι έντονες αντιδράσεις, προκάλεσαν διαρροές με σκοπό τον εφησυχασμό της τοπικής κοινωνίας και τον κατευνασμό των πνευμάτων, σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο τελικώς να ειδοποιηθούν μηχανοτεχνίτες από την περιοχή της νότιας Ρόδου, για να καλύψουν θέσεις στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κατταβιά, οι οποίες όμως πολύ σύντομα διαψεύστηκαν προκαλώντας νέο γύρο κινητοποιήσεων.
Οι προφορικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τη διοίκηση της ΔΕΗ ότι τελικώς θα περάσουν από συνέντευξη και οι Ρόδιοι, δεν τηρήθηκαν ποτέ, οι ενδιαφερόμενοι δεν ειδοποιήθηκαν και πλέον η εκτίμηση είναι πως οι διαρροές έγιναν τεχνηέντως για να κερδηθεί χρόνος και να περιοριστούν τα περιθώρια αντίδρασης, γεγονός που εξόργισε ακόμα περισσότερο, όχι μόνο τους υποψήφιους για τη θέση, αλλά και την τοπική κοινωνία που πλέον προσανατολίζεται σε αντιδράσεις.
«Είμαστε σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, περιμένουμε από μέρα σε μέρα, ελπίζοντας ότι θα δικαιωθούν οι αγώνες και οι προσπάθειές μας.
Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου είναι σε άμεση επαφή με την τοπική κοινωνία και τελούμε σε εγρήγορση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το δίκαιο αίτημά μας να ακυρωθούν οι προσλήψεις θα ικανοποιηθεί και οι θέσεις θα επαναπροκηρυχθούν λαμβάνοντας υπ΄όψιν το κριτήριο της εντοπιότητας το οποίο να αναφέρεται ρητά αυτή τη φορά στην προκήρυξη.
Σε διαφορετική περίπτωση, στέλνουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση μέσα από την εφημερίδα σας ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες και τις καταλήψεις.
Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να προσληφθούν και να εργαστούν στη Ρόδο υπάλληλοι από άλλες περιοχές, αν δεν καλυφθούν οι θέσεις από ενδιαφερόμενους συντοπίτες μας οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια. Δεν θα ανεχθούμε τον εμπαιγμό της διοίκησης της ΔΕΗ εις βάρος της τοπικής κοινωνίας και των φορέων», δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.
Στην εν λόγω προκήρυξη προβλέπονται μόνο 50 μόρια και δεν προτάσσεται το κριτήριο της εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού για συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
Με την 1/2021 προσβαλλόμενη προκήρυξη η ΔΕΗ Α.Ε ανακοίνωσε την πρόσληψη 169 ατόμων με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι προκηρυσσόμενες θέσεις εργασίας κατανέμονταν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπου η επιχείρηση διατηρεί εργοστάσια και σταθμούς παραγωγής συμπεριλαμβανομένου και του νησιού της Ρόδου, όπου η επιχείρηση διατηρεί ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) στη δημοτική κοινότητα Σορωνής και θερμοηλεκτρικό σταθμό (ΘΗΣ) στη δημοτική κοινότητα Κατταβιάς στη Νότια Ρόδο.
Για τους ως άνω αναφερόμενους σταθμούς προκηρύχθηκαν συνολικά 28 θέσεις εργασίας, όλες κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τονίζεται ότι η εντοπιότητα των υποψηφίων μοριοδοτούνταν με πενήντα μόρια και αποδεικνυόταν με την προσκόμιση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας του δημάρχου του οικείου δήμου σύμφωνα με το άρθρο 279 του ν.3463/2006 (Α’ 114), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 188 του ν.4764/2020 (Α’256), ο οποίος δήμος ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα όπου είναι εγκατεστημένος ο Σταθμός Παραγωγής (ΑΗΣ, ΥΗΣ, ΑΣΠ, ΤΣΠ) θέση του οποίου επιθυμούν να καλύψουν.
Στην παρούσα περίπτωση, οι υποψήφιοι για να προσληφθούν στον ΑΗΣ Σορωνής ή και στον ΘΗΣ Κατταβιάς στη Νότια Ρόδο έπρεπε να προσκομίσουν βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας του δήμου Ρόδου.
Οπως εκθέτουν, υπήρξε παράβαση ουσιαστικού νόμου και τονίζουν ότι στο άρθρο 29 του Ν.3419/2005 τονίζεται «ειδικώς για την ΔΕΗ Α.Ε και για τις θέσεις διοικητικού ή μη προσωπικού όλων των κατηγοριών, των λιγνιτωρυχείων, των σταθμών παραγωγής (ΑΗΣ και ΥΗΣ) και των αυτόνομων και τοπικών σταθμών παραγωγής (ΑΣΠ και ΤΣΠ) των νησιών, προτάσσονται κατά κατηγορία θέσεων οι υποψήφιοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι του αντίστοιχου δήμου ή κοινότητας, στην περιοχή του οποίου είναι εγκατεστημένος ο σταθμός παραγωγής ή το λιγνιτωρυχείο και, αν δεν υπάρχουν τέτοιοι υποψήφιοι, οι υποψήφιοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι των λοιπών δήμων ή κοινοτήτων του οικείου νομού, εφόσον δηλώσουν ότι δέχονται να υπηρετήσουν σε αυτές επί δεκαετία τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της οποίας αποκλείεται οποιαδήποτε μετάθεση ή μετάταξη ή απόσπαση».
Συγκεκριμένα για το νησί της Ρόδου στο οποίο βρίσκονται εγκατεστημένοι και σε πλήρη λειτουργία δύο σταθμοί παραγωγής και ειδικότερα ο ΑΗΣ Σορωνής και ο ΘΗΣ Κατταβιάς της Νότιας Ρόδου, προβλέπεται ότι για τον μεν ΑΗΣ Σορωνής που εκτείνεται σε απαλλοτριωθείσες εκτάσεις που βρίσκονται σε παραπάνω από μία τοπική κοινότητα, το ποσοστό της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας και του Δήμου επί τοις εκατό στη συνολική απαλλοτριωθείσα έκταση για την εγκατάσταση του σταθμού παραγωγής είναι 99,088% στη δημοτική κοινότητα Σορωνής, 0,912% στην τοπική κοινότητα Θεολόγου, 99,088% στην δημοτική ενότητα Καμείρου, 0,912% στην δημοτική ενότητα Πεταλούδων, ενώ για τον δε σταθμό της Κατταβιάς της Νότιας Ρόδου ο οποίος εκτείνεται αποκλειστικά στην κοινότητα Κατταβιάς το ποσοστό στην κοινότητα αυτή είναι 100%.
Εντούτοις, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα προβλεπόμενα στην προκήρυξη που με αυτόν τον τρόπο καθίσταται αντίθετη στις ανωτέρω διατάξεις και ως τέτοια πρέπει να κριθεί.
Ισχυρίζονται ακόμη ότι υπήρξε παράβαση του άρθρου 20 παρ. 2 του Συντάγματος με την απαγόρευση της δυνατότητας υποβολής ένστασης κατά της βαθμολογίας της προσωπικής συνέντευξης αλλά και παράβαση των άρθρων 101 παρ.4 και 106 παρ. 1 του Συντάγματος.
Η ενέργεια της ΔΕΗ προκάλεσε τοπικά ομοβροντία δηλώσεων και ανακοινώσεων από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους φορέων με σκληρούς μάλιστα χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης κ. Γιώργου Στάσση.