Την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας προαναγγέλλει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς την περασμένη Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος προχώρησε στη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Στην επιτροπή, το πόρισμα της οποίας θα πρέπει να παραδοθεί έως τις 30 Οκτωβρίου, συμμετέχουν έξι πρόεδροι επιμελητηρίων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Σύμφωνα με τη γενική πληροφόρηση, το αναμενόμενο σχέδιο νόμου θα προσδιορίζει το ρόλο και τη λειτουργία των επιμελητηρίων στη μετά την άρση της υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων σ’ αυτά εποχή, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2015. Ειδικότερα, θεωρητικός στόχος είναι η ενδυνάμωση του επιμελητηριακού θεσμού και η μέγιστη δυνατή προσφορά του στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία, ωστόσο, όπως προκύπτει από την έως τώρα τακτική του υπουργείου Ανάπτυξης, κάθε άλλο παρά για την ενδυνάμωση του θεσμού κινείται.
Ειδικότερα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του θεσμού, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν προωθεί την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος βάσει του οποίου τα επιμελητήρια θα μετατραπούν σε φορείς αδειοδότησης επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Η έκδοση του ΠΛ έχει ανακοινωθεί από το 2012, εντούτοις ακόμα δεν έχει υπογραφεί. Τον ίδιο καιρό πέρυσι στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι η υπογραφή αναμενόταν από στιγμή σε στιγμή, αφού είχε ήδη αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ενα χρόνο μετά η τύχη του Π.Δ. είναι άγνωστη. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ΠΑ για τη μετατροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου σε φορέα αδειοδότησης είχε εκδοθεί άμεσα.
Πάντως, όποια κι αν είναι η πρόθεση της κυβέρνησης στο θέμα των επιμελητηρίων, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι έχει παρατηρηθεί μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Τέσσερις μόλις μήνες πριν από την εκπνοή της υποχρεωτικής εγγραφής, δεν υπάρχει ένας ουσιαστικός σχεδιασμός για το μέλλον. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή σε κάποιους δημιουργεί προσδοκίες για την παράταση της υποχρεωτικότητας εγγραφής. Μάλιστα, σε πρόσφατη ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και το Επιμελητήριο Αρκαδίας, οι εκπρόσωποι της επιμελητηριακής κοινότητας ζήτησαν να δοθεί παράταση τριών ετών στην υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, όμως, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας την κάθετη αντίδραση της τρόικας. Εντούτοις, άλλα στελέχη σημειώνουν ότι το αν θα δοθεί παράταση ή όχι είναι θέμα ενδοκυβερνητικών ισορροπιών και όχι ζήτημα της τρόικας, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι το θέμα με το μέλλον των επιμελητηρίων επανήλθε στην επικαιρότητα από το ΠΑΣΟΚ Στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμμετέχουν οι:
1.Στ. Κομνηνός, γ.γ. Εμπορίου.
2.Χρ. Τσιαβού, πάρεδρος νομικού συμβουλίου του κράτους.
3.Γ. Λιώρης, προϊστάμενος διεύθυνσης εμπορικών οργανώσεων.
4.Αθαν. Κοτταράς, συνεργάτης υφ. Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτου.
5.Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ
6.Mιχ. Ζορπίδης, αναπληρωτής γ.γ. ΚΕΕΕ, πρόεδρος ΕΕΘ.
7.Παν. Αγνιάδης, γ.γ. της ΚΕΕΕ, πρόεδρος επιμελητηρίου Βοιωτίας.
8.Ι.Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ
9. Π. Ραβάνης, πρόεδρος ΒΕΑ
10.Ι. Μπουντρούκας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.
11. Δ. Σκιάδας, επίκουρος καθηγητής του Παν. Μακεδονίας.
Κοινή δράση
Η έλλειψη ρευστότητας, η σκληρή φορολογία αλλά και η επόμενη ημέρα για τον επιμελητηριακό θεσμό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη οι επικεφαλής των βιοτεχνικών επιμελητηρίων της χώρας. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης κατά σειρά σύσκεψής τους, οι εκπρόσωποι της βιοτεχνικής κοινότητας συμφώνησαν να αναλάβουν κοινές δράσεις για να ενισχύσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, με αφετηρία την πιστοποίηση των βιοτεχνών-μελών τους.
Ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ Παναγιώτης Παπαδόπουλος τόνισε την ανάγκη να συνεχίσουν να είναι μάχιμα τα επιμελητήρια, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν ως σύμβουλοι της πολιτείας για ζητήματα οικονομικής πολιτικής και ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.
«Είναι αδήριτη η ανάγκη απόσυρσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που προαναγγέλλει το θάνατο των επιμελητηρίων το 2015» είπε ο πρόεδρος του ΒΕΘ και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βουλευτική τροπολογία από τον περασμένο Μάιο, που υπογράφουν πλέον 190 εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου και με την οποία ζητείται η επαναφορά της υποχρεωτικότητας εγγραφής.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης κάλεσε τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες που θα συμβάλουν και θα προωθούν την καλλιέργεια της κουλτούρας δημιουργίας και επιχειρηματικότητας σε ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Επί τάπητος από την πλευρά του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανού Μιχάλαρου ετέθη το ζήτημα της πιστοποίησης των επαγγελματιών που είναι εγγεγραμμένοι στα βιοτεχνικά επιμελητήρια.