Ειδήσεις

Γκάμπριελ : “Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από την Ελλάδα αλλά από τον εγωισμό της”

«Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από την Ελλάδα, αλλά από τον αυξανόμενο οικονομικό εγωισμό μεταξύ των κρατών-μελών της», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2016, ενώ προειδοποίησε ότι «αν δεν υπερβούμε αυτόν τον εγωισμό, δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να πείσουμε τους ανθρώπους για την ευρωπαϊκή ιδέα».

«Συνοχή, σταθερότητα και εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης είναι προς το ζωτικό συμφέρον μας και ο κ. Σόιμπλε σωστά ζήτησε από τα κράτη-μέλη να τηρούν τους κανόνες της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά πάντως τη Γερμανία ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε ότι, παρά την κατάσταση στην Κίνα, δεν «βλέπει» λόγους ανησυχίας για περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης και ανέφερε ότι το ΑΕΠ, τόσο για το τρέχον όσο και το επόμενο έτος, θα αυξηθεί κατά περίπου 1,8%.

«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάπτυξης» δήλωσε, ενώ η απασχόληση έχει φθάσει σε επίπεδο-ρεκόρ, με 42 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Η ισχυρή οικονομία και η σταθερή δημοσιονομική πολιτική επιτρέπουν και τη στήριξη έκτακτων καταστάσεων όπως η προσφυγική κρίση, συνέχισε ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).«Διαφορετικά δεν θα είχαμε σήμερα τη δύναμη να υλοποιήσουμε ένα τόσο μεγάλο πακέτο βοήθειας για τους πρόσφυγες, χωρίς να γίνουν περικοπές για τους πολίτες και χωρίς αύξηση φόρων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανέδειξε την ανάγκη να υιοθετηθεί μια νέα μεταναστευτική νομοθεσία στη Γερμανία, προκειμένου, όπως είπε, να υπάρχει μια «εναλλακτική στις συμμορίες διακίνησης και στους εμπόρους ανθρώπων» και τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής τέτοιας νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς «τη μετανάστευση δεν μπορείς ούτε να την απαγορεύσεις ούτε να την εμποδίσεις».

Όπως δήλωσε, από την αρχή του έτους έχουν φθάσει στη Γερμανία 450.000 πρόσφυγες, ενώ μόνο τις πρώτες οκτώ μέρες του Σεπτεμβρίου ο αριθμός έφθασε τις 37.000 και τον Αύγουστο τις 105.000.

«Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την Ευρώπη, έχουμε να κάνουμε πολλά και προπάντων πρέπει η Ευρώπη να δείξει ότι διατηρεί τον ανθρωπιστικό προσανατολισμό της (…) Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ έκανε το πρώτο βήμα, τα κράτη-μέλη πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου