Ειδήσεις

Η «νησιωτική» πρόκληση της κοινωνικής Ευρώπης

Αρθρο του Δημήτρη Γάκη

Καθημερινά γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η μεταναστευτική κρίση που βιώνουμε έντονα στο Αρχιπέλαγος δεν αφορά κάποιες ξεχωριστές χώρες, αλλά την Ευρώπη ως σύνολο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επίσης συνειδητοποιούν, επιτέλους, ότι το δράμα των προσφύγων δεν μπαίνει σε «καλούπια», ούτε ρυθμίζεται από μια ομάδα εξουσίας που απαιτεί να ευθυγραμμιστούν όλοι με την κυρίαρχη ιδεολογία, λες και είναι ακόμα ένα project.

Η εποχή των ατέρμονων συζητήσεων για τη μεταναστευτική κρίση και τις ευρωπαϊκές αξίες, για μακροπρόθεσμα σχέδια και πρωτοβουλίες, ξεπεράστηκε από την πραγματικότητα του Αιγαίου, των μεσογειακών κυμάτων προσφύγων στην Ιταλία, στα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς στη Βουδαπέστη, στη Βιέννη, στο λιμάνι του Καλέ…

Η επιστροφή της Ευρώπης, καθυστερημένη αλλά με συγκεκριμένη πλέον ατζέντα όπως φάνηκε από τις τελευταίες εξελίξεις, θα πρέπει να πείσει για την ειλικρίνεια και τις προθέσεις της. Οχι μόνο από την οικονομική πλευρά, χωρίς να υποτιμηθεί η συνεισφορά της Ε.Ε. και των ευρωπαϊκών κρατών στη διευθέτηση του προβλήματος.

Οι νησιώτες θα επιδοκιμάσουν την επιστροφή στις βασικές αρχές της Ευρώπης, που υπογραμμίζει τη σημασία της πραγματικής αλληλεγγύης στη διαμόρφωση των επιτευγμάτων της Ενωσης. Οπως επίσης θα θεωρηθεί θετική εξέλιξη η ενεργοποίηση των μηχανισμών χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες και η κατάλληλη διαχείριση του κύματος προσφύγων που πλημμυρίζει τα νησιά μας από τις αρχές του 2015.

Ταυτόχρονα η κρίση αυτή δίνει μια μοναδική ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό σύστημα, να αποκτήσει πραγματικό νόημα η φράση «είμαι αλληλέγγυος» και στο παρόν και στο μέλλον. Σε όλους μας. Κυρίως όμως στην ευρωπαϊκή θεσμική ελίτ που αντιμετωπίζει το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα με σύνθετους γραφειοκρατικούς όρους.

Τα πράγματα είναι πιο απλά στην κατανόηση των Ευρωπαίων πολιτών. Η πραγματική Ευρώπη των αξιών, όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «είναι… ο φούρναρης στην Κω που μοιράζει ψωμί στους πεινασμένους».

Το οποίο σε απλά λόγια σημαίνει αυτό που στα νησιά μας φωνάζουμε εδώ και μήνες: για την τεράστια ανθρωπιστική κρίση χρειαζόμαστε ισχυρή ευρωπαϊκή λύση και άμεσα! Η αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού προβλήματος θα γίνει πιο αποτελεσματική στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρώπης.

Δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργική μόνο εθνική λύση. Ειδικά στο νότιο Αιγαίο είναι απαραίτητη η συνεργασία. Η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμικών και χρηματοδοτικών εργαλείων αλληλεγγύης θα ενισχύσει σημαντικά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες των προηγούμενων μηνών για τη δημιουργία των κατάλληλων δομών, τη διαμόρφωση οργανωμένων χώρων προσωρινής φιλοξενίας και τη μεταφορά των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τέλος, υπάρχει και το δικό μας καθήκον ως πολιτών, ως ανθρώπων με αξίες και ιδανικά. Να μην κλείσουμε τα μάτια στα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν μπροστά μας. Να αγωνιστούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στη μεγάλη αυτή ανθρωπιστική κρίση.

Να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, σε Ελλάδα και Ευρώπη, για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας σύμφωνα με τους κανόνες που έχουμε διαμορφώσει από κοινού στην Ε.Ε., με ουμανισμό και στη βάση των πολιτισμικών αξιών και των καλύτερων παραδόσεων των λαών της Ευρώπης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου