Ειδήσεις

Ολοκληρωμένη στρατηγική της Κομισιόν για απεχθές έγκλημα του trafficking το 2016

«Δεν αποτελεί πρόβλημα η Συμφωνία Σέγκεν», για την καταπολέμηση της «εμπορίας ανθρώπων» στην ΕΕ, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα στο Στρασβούργο.

Η συζήτηση, έγινε ύστερα από προφορική ερώτηση για το trafficking στην ΕΕ» εκ μέρους της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε το θέμα, κατά πόσο το σύστημα Σέγκεν αποτελεί πρόβλημα διευκολύνοντας την κυκλοφορία και εμπορία ανθρώπων. Με την παρέμβασή του ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «η Συμφωνία Σέγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ. Δεν αποτελεί πρόβλημα. Αντιθέτως, αποτελεί μέρος της λύσης. Με την πλήρη εφαρμογή των κανόνων Σέγκεν μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση των συνόρων μας», δήλωσε.

Ο Επίτροπος, ανέπτυξε στη συνέχεια τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. «Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο νομικό και πολιτικό πλαίσιο», εξήγησε, «που καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Εξάλειψη της Εμπορίας Ανθρώπων, για την περίοδο 2012-2016. Η Οδηγία αυτή είναι βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά».

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι 25 κράτη-μέλη έχουν ήδη ενημερώσει επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την πλήρη εφαρμογή της Οδηγίας στην επικράτειά τους. «Οι υπηρεσίες μας αναλύουν τις πληροφορίες που παρέχονται από τα κράτη-μέλη και θα πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της νομοθεσίας», δήλωσε.

Ο Επίτροπος ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι «από το 2016, η Επιτροπή θα υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το θέμα της εμπορίας ανθρώπων, όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και από την ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι, σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η εμπορία ανθρώπων απαγορεύεται ρητά και επομένως, η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού ισοδυναμεί με προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή αποτελεί μια σοβαρή μορφή οργανωμένου εγκλήματος, όπως ορίζεται σαφώς και στη Συνθήκη της ΕΕ.

«Αυτό το απεχθές έγκλημα», τόνισε, «δεν θα υπήρχε χωρίς τα τεράστια κέρδη των εμπόρων και της ζήτησης που ευνοεί όλες τις μορφές εκμετάλλευσης».

Αν θέλουμε να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που πέφτουν θύματα των εμπόρων, «πρέπει να ακολουθήσουμε τη ροή χρημάτων τόσο στις νόμιμες όσο και στις παράνομες δραστηριότητες» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου