Αντί να διαπλέουν οι πρόσφυγες σε φουρτουνιασμένες θάλασσες με σαπιοκάραβα και φουσκωτά, να σέρνονται κάτω από συρματοπλέγματα και να έρχονται αντιμέτωποι με εχθρικούς συνοριοφύλακες, μια σουηδική οργάνωση σχεδιάζει να τους φέρνει στην Ευρώπη γρηγορότερα, φτηνότερα και ευκολότερα, καθώς θα χρησιμοποιεί αεροπλάνα.
Οι πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία δαπανούν χιλιάδες δολάρια στο επικίνδυνο ταξίδι τους στην Ευρώπη, ποσά πολύ μεγαλύτερα απ’ όσο θα στοίχιζε ένα αεροπορικό εισιτήριο. Ωστόσο οι αεροπορικές εταιρείες δεν τους επιτρέπουν να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα, εφαρμόζοντας μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2001.
Πολλοί από τους ανθρώπους που προσπάθησαν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα και στην ξηρά. Πρόσφατα, η αστυνομία στην Αυστρία εντόπισε ένα φορτηγό ψυγείο με τα πτώματα 71 προσφύγων.
“Είναι παράλογο, δεν μπορούμε απλώς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τους ανθρώπους να πεθαίνουν. Θα δείξουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει αυτό”, είπε ο Εμάντ Ζαντ, ο συνιδρυτής της οργάνωσης Refugee Air.
Η οργάνωση αυτή συγκεντρώνει χρήματα από ιδιώτες και εταιρείες για να ναυλώσει ένα αεροσκάφος και να μεταφέρει αεροπορικώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάποιος από τους πρόσφυγες, πριν μπει ο χειμώνας διευκρίνισε η συνιδρύτριά της, Σουζάνε Νατζάφι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η οδηγία περί “υποχρέωσης του μεταφορέα” υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν το κόστος για τους επιβάτες που ζητούν άσυλο όταν φτάνουν στον προορισμό τους, αλλά το αίτημά τους απορρίπτεται. Το κείμενο της οδηγίας 2001/51/EC της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσθέτει όμως ότι το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να υπονομεύει το δικαίωμα των προσφύγων να γλιτώνουν από τις διώξεις, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων του 1951.
Στην πράξη, οι κυβερνήσεις μεταθέτουν την εφαρμογή της οδηγίας στις αεροπορικές εταιρείες. Αυτές με τη σειρά τους απαγορεύουν σε ανθρώπους που δεν έχουν βίζα να επιβιβάζονται σε αεροσκάφη, για να αποφύγουν τον οικονομικό κίνδυνο. Ουσιαστικά, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να φτάσουν αεροπορικώς σε μια ευρωπαϊκή χώρα για να ζητήσουν άσυλο.
“Οι πολιτικές αυτές ρίχνουν τους πρόσφυγες στα χέρια των διακινητών που εκμεταλλεύονται την απελπισία τους”, είπε ο Ζαντ.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Refugee Air συνεργάζεται με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις για να διασφαλίσει ότι αυτοί που θα ταξιδέψουν αεροπορικώς θα δικαιούνται άσυλο στη χώρα στην οποία επιθυμούν να πάνε.
Σημειώνεται ότι την πρόταση της σουηδικής οργάνωσης στήριξε μέσω του Twitter ο Σκωτσέζος βουλευτής Άνγκους Μακνίλ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ