Οι διεθνείς πιστωτές αναμένουν ότι η πρώτη αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος διάσωσης θα αρχίσει τον Οκτώβριο, φέρνοντας αλλαγές στο Μνημόνιο Κατανόησης που έχει συναφθεί με την Αθήνα και θα ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες αναφορικά με τον χρονικό επαναπροσδιορισμό (rescheduling) του χρέους, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι της ευρωζώνης σύμφωνα με το Reuters.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συζητήσουν τις προετοιμασίες για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από το τρίτο πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ στην άτυπη σύσκεψή τους το Σάββατο στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, δεν είναι δυνατή κάποια αξιολόγηση πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
“Γίνονται εκλογές στην Ελλάδα. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα” δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Pierre Gramegna, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.
“Το επόμενο βήμα είναι μια αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Μετά την αξιολόγηση θα πρέπει να συζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους επειδή υπάρχει ομοφωνία ότι το χρέος είναι πολύ υψηλό. Πώς θα το αναδιαρθρώσουμε; Υπάρχει διάσταση απόψεων” είπε ο Gramegna.
Ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου κατέστησε σαφές ότι στις συνομιλίες για την αναδιάρθρωση θα αποκλειστεί η πιθανότητα μιας διαγραφής των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης με τα δύο προηγούμενα προγράμματα συνολικού ύψους 196,8 δισ. ευρώ από το 2010.
“Μπορεί να επιτευχθεί ανακούφιση πληρωμών μέσω της παράτασης της περιόδου χάριτος ή με την καθυστέρηση των πληρωμών (…) και να αποφευχθεί ένα ονομαστικό κούρεμα”, είπε.
Σκληρές διαπραγματεύσεις
Ωστόσο, η ίδια η αξιολόγηση ενδέχεται να διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, οι αλλαγές μπορεί να είναι απαραίτητες ως αποτέλεσμα της εξελισσόμενης οικονομικής κατάστασης.
“Η πρώτη αξιολόγηση είναι είναι ζήτημα που το διαπραγματεύεσαι” αναφέρει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο υπό το καθεστώς της ανωνυμίας ένας αξιωματούχος της ΕΕ που μετέχει στις προετοιμασίες για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Οι αλλαγές θα είναι απαραίτητες εξαιτίας της αλλαγής των οικονομικών δεδομένων και προβλέψεων και λόγω των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να προσδιορίσει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίσης του κλάδου.
“Αν εξετάσουμε την ανάπτυξη του Μνημονίου Κατανόησης στο πρώτο πρόγραμμα, στο δεύτερο πρόγραμμα, είναι ένα ζωντανό πράγμα, με αλλαγές στο περιεχόμενό του ως συνέπεια της κάθε μίας αξιολόγησης” δήλωσε ο αξιωματούχος.
“Το ίδιο θα ισχύσει και αυτή τη φορά και θα αντανακλά την αλληλεπίδραση των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς που εκπροσωπούν τους πιστωτές” συμπληρώνει.
Όπως είπε, η συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση θα εστιάσει στα οικονομικά μεγέθη που έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα – την αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ ή την αναλογία του ΑΕΠ ως προς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Η επιλογή του τελευταίου θα σημαίνει ότι μία επέκταση των λήξεων των δανείων της ευρωζώνης και μια πρόσθετη περίοδος χάριτος για αποπληρωμές θα ήταν αρκετά για την σημαντική μείωση της Καθαρής Παρούσας Αξίας του ελληνικού χρέους, καθιστώντας την εξυπηρέτησή του πιο εύκολη.
“Τεχνικά δεν αποτελεί μυστήριο. Πολιτικά δεν είναι τόσο εύκολο” καταλήγει ο αξιωματούχος.
capital.gr