Δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν ούτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας
Μείζον θέμα, που αναμένεται να προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, έχει προκληθεί σε επίπεδο υπηρεσιών διαχείρισης των ακινήτων του δημοσίου στη Ρόδο αλλά και μεταξύ διεκδικητών ακινήτων στο γκολφ Αφάντου, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ήδη εξασφαλίσει αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες αναγνωρίζεται η άρση της συντελεσθείσας απαλλοτρίωσης, μετά τη διαπίστωση ότι τα ακίνητα τους δημεύονται!!!
Η πρώτη διαπίστωση για την πρωτοφανή αυτή μεθόδευση της διοίκησης προέκυψε μετά από έλεγχο που έγινε στις κτηματολογικές εγγραφές ακινήτου, συνιδιοκτησίας του πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου ενώ ξεκίνησε πλέον έλεγχος από δικηγόρους και σε άλλα ακίνητα, διεκδικούμενα ή ήδη μεταγεγραμμένα στην ιδιοκτησία ιδιωτών.
Η συγκεκριμένη μεθόδευση είχε με κυνικό τρόπο προαναγγελθεί σε σύσκεψη με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ το Νοέμβριο του 2012 στον Δήμο Ρόδου, που προανήγγειλαν ότι προβλέπεται ακόμη και η δήμευση ιδιωτικών περιουσιών με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εξπρές, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ακύρωση της συντελεσθείσας απαλλοτρίωσης στην περιοχή και την επιστροφή ακινήτων στους αρχικούς ιδιοκτήτες.
Πιο συγκεκριµένα µε τον υπ’ αριθµ. 3986/2011 Νόµο που ψήφισε η Βουλή για την εφαρµογή των επειγόντων µέτρων εφαρµογής του Μεσοπρόθεσµου Πλαισίου Δηµοσιονοµικής Στρατηγικής 2012-2013 αποφασίστηκε, µεταξύ άλλων, και η “δήµευση” ιδιωτικών περιουσιών για τις ανάγκες του Ταµείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δηµοσίου.
Ο νόμος προβλέπει μάλιστα ότι για τον προσδιορισµό της αποζηµίωσης στις απαλλοτριώσεις που κηρύσσονται δεν λαµβάνεται υπόψη η προσαύξηση της αξίας του απαλλοτριωµένου, η οποία οφείλεται στην νοµή ή στην κατοχή του ακινήτου από το Ταµείο ή από εταιρεία της οποίας το µετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άµεσα ή έµµεσα, στο Ταµείο ή που οφείλεται στην πολεοδοµική ωρίµανση και την επενδυτική ταυτότητα του ακινήτου.
Όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατική», στ’ Αφάντου οικογένειες έχουν εξασφαλίσει µε αποφάσεις του ΣτΕ την ακύρωση των απαλλοτριώσεων, που είχαν γίνει σε ακίνητά τους για τις ανάγκες του γκολφ λόγω παρατεταµένης αδράνειας της διοίκησης να τα αξιοποιήσει για τους σκοπούς για τους οποίους είχε συντελεστεί η απαλλοτρίωση.
Με την πρώτη απόφαση που έλαβε το ΣτΕ, το έτος 2009, ακυρώθηκε η παράλειψη της Διοικήσεως να άρει την επίδικη συντετελεσμένη απαλλοτρίωση, κατά το μέρος που αφορά τις ιδιοκτησίες των οικογενειών Χατζηχριστοδούλου από τ’ Αφάντου και Αρβανιτόπουλου από τον Πειραιά, συνολικού εμβαδού 11.500 τ.μ. σε προνομιακή θέση στην περιοχή.
Η συγκεκριμένη έκταση ανήκει κατά το ήμισυ στον κ. Παναγιώτη Αρβανιτόπουλο, πατέρα του πρώην Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ από τον κ. Αρβανιτόπουλο και την οικογένεια Χατζηχριστοδούλου ζητήθηκε αρμοδίως, για να τους επιστραφεί το ακίνητο, να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα που είχαν καταβληθεί για την απαλλοτρίωση του ακινήτου με τιμές που ισχύουν σήμερα. Από την απαλλοτρίωση που είχε συντελεστεί τους είχαν δοθεί περίπου 550.000 δρχ. και το Υπουργείο Οικονομικών αξίωσε πλέον μετά την απόφαση του ΣτΕ να του καταβληθεί το ποσό των 29.000 ευρώ περίπου για κάθε στρέμμα, που τους επέστρεψε. Η αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου προσδιορίστηκε σε 4 δόσεις.
Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με τις πληροφορίες ολοκληρώθηκε κι ενώ είχε μεταγραφεί το ακίνητο στα οικεία βιβλία του κτηματολογίου και κατά ποσοστά συνιδιοκτησίας τους στους ιδιοκτήτες τους με μνεία στην απόφαση του ΣτΕ, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε εγγραφή εκ νέου στην ιδιοκτησία του μετά από δήμευση την 31η Μαϊου 2013, πράγμα που διαπιστώθηκε μόλις πρόσφατα.
Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο είχαν προκύψει και πολλά παράδοξα από αυτοψία που πραγματοποίησε η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου πριν κινηθεί η διαδικασία μετεγγραφής του.
Πιο συγκεκριμένα από την κτηματολογική έρευνα καθώς και τον έλεγχο στο αρχείο της ΚΥΔ, διαπιστώθηκαν τα εξής:
Το ακίνητο με KM 1640Α γαιών Αφάντου εκτάσεως 11.500 τ.μ., όπως αυτό περιγράφεται στον κτηματολογικό πίνακα, που συνοδεύει την αναγκαστική απαλλοτρίωση κηρυχθείσα δυνάμει της υπ’ αριθμ. Α.12305/3542/31-5-1971 Κ.Υ.Α., των Υπουργών Οικονομικών και Συντονισμού με κτηματολογικά στοιχεία τόμος 36, φύλλο 73, φάκελος 8934, είχε δημιουργηθεί μέσα στην ενιαία, προκαθορισμένη, κτηματολογική, κοινόχρηστη ζώνη αιγιαλού και παραλίας κατά παράβαση του Κτηματολογικού Κανονισμού, που κατισχύει στα Δωδεκάνησα, κατόπιν παραχώρησης από το Δασαρχείο Ρόδου με τον υπ’ αριθμ. 49/24-10-1955 τίτλο στον Μιχαήλ Πετρίδη του Αναστασίου. Σύμφωνα με τον κτηματολογικό πίνακα της απαλλοτρίωσης ήταν τότε φερόμενης ιδιοκτησίας Χατζηχριστοδούλου Παναγιώτη του Γεωργίου και Αρβανιτόπουλου Παναγιώτη του Θεοδώρου και μετά την συντέλεση της απαλλοτρίωσης περιήλθε στην κυριότητα του Ε.Ο.Τ.
Σημειώνεται ότι το σχήμα του ακινήτου, όπως αυτό εμφανίζεται στο απόσπασμα του ατομικού κτηματολογικού διαγράμματος της KM 1640Α, που τηρείται στο Κτηματολόγιο Ρόδου δεν είναι όμοιο σε σχήμα με το ακίνητο, όπως αυτό εμφανίζεται στο υπ’ αριθμ. 726/634/39301/12-8-1980 τοπογραφικό διάγραμμα του Ε.Ο.Τ., που απεικονίζει τις απαλλοτριώσεις υπέρ του Ε.Ο.Τ., στην περιοχή.
Όμως, στο Κτηματολόγιο Ρόδου υφίσταται και άλλο ακίνητο με την ίδια κτηματολογική μερίδα (KM 1640Α γαιών Αφάντου) εκτάσεως 2.170 τ.μ., με κτηματολογικά στοιχεία τόμος 40, φύλλο 24, φάκελος 9045, το οποίο αποσπάσθηκε από την KM 1640 γαιών Αφάντου, αρχικής ιδιοκτησίας Βασιλά Σταυρούλας του Βασιλείου και Βασιλά Αγγέλου του Βασιλείου, λόγω αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, που κηρύχθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμ. 24340/7252/1971 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας και μετά την συντέλεσή της περιήλθε στην κυριότητα του Ε.Ο.Τ.
Το 2002 κατόπιν της από 2-12-2012 αιτήσεως της εταιρείας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ», η εν λόγω KM 1640Α γαιών Αφάντου, εμβαδού 2170 τ.μ., ενοποιήθηκε με την KM 1643 γαιών Αφάντου και αποτέλεσε νέα κτηματολογική μερίδα με αριθμό KM 1643 γαιών Αφάντου, συνολικής πλέον έκτασης 3.290 τ.μ.
Τέλος, σε εκτέλεση της υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΚ 4011/21-10-2013 εντολής του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου διενεργήθηκε αυτοψία από υπαλλήλους της Υπηρεσίας στην περιοχή Αφάντου, όπου διαπιστώθηκε ότι το ακίνητο με KM 1640Α γαιών Αφάντου, όπως αυτό περιγράφεται στο ως άνω αναφερόμενο έγγραφο του Τμήματος Απαλλοτριώσεων, αλλά και το ακίνητο με την ίδια κτηματολογική μερίδα, που τελικά προσαρτήθηκε στην KM 1643 γαιών Αφαντου, σήμερα είναι χέρσα χωρίς σημάδια πιθανής εκμετάλλευσης.