Ειδήσεις

Εληξαν επιτυχώς οι διήμερες εργασίες της «Διάσκεψης της Ρόδου»

Με την υπόσχεση ότι η «Διάσκεψη για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» που διεξήχθη με επιτυχία στην Ρόδο το περασμένο διήμερο, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα γίνει θεσμός και θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2017, σφράγισε την χτεσινή δεύτερη και τελευταία ημέρα των εργασιών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα διεθνή και ελλ1ηνικά ΜΜΕ, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Προηγήθηκαν 5 τριμερείς συναντήσεις με Ιορδανία, Λίβανο, Αίγυπτο, Ισραήλ μαζί με την Κύπρο και ετοιμάζουμε μια καινούργια, που θα ξεκινήσει στη διάρκεια της συνάντησης του ΟΗΕ, που είναι Κύπρος – Ελλάδα – Παλαιστίνη. Αυτό δείχνει αφενός τις πολύ καλές σχέσεις που έχουμε με τα άλλα κράτη και αφετέρου τον ρόλο της χώρας μας να συμβάλει στην Ασφάλεια και την Σταθερότητα της περιοχής. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ιστορική συνέχεια και παράδοση ανάμεσα στη ΝΑ Ευρώπη με την Βαλκανική και τις χώρες της Ανατολικής και Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Αυτός ο χώρος έχει γίνει ένας χώρος συγκρούσεων, ενώ θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει θετικές δράσεις. Όπως συμφωνήσαμε θα καλέσουμε και τα υπόλοιπα αραβικά κράτη του Κόλπου για να συμμετέχουν στη συνεργασία χωρίς παρεμβάσεις τρίτων πλευρών ώστε η περιοχή να αναπτύξει τις δικές της εσωτερικές σχέσεις στη βάση εμπιστοσύνης και να έχει μια ατζέντα που θα αναπτύσσει τα δικά της ζητήματα σε ό,τι έχει να κάνει με τον πολιτισμό, την μάχη ενάντια στην διαφθορά, την ενέργεια, τις μεταφορές, τους θεσμούς, την εκπαίδευση, την μετανάστευση».
Όπως είπε, στην Διάσκεψη συζητήθηκε και η προσπάθεια ενάντια στην τρομοκρατία και κυρίως το πώς μπορούν να γεφυρωθούν οι σχέσεις ανάμεσα σε χώρες, όπως η Λιβύη και η Συρία, και του Ισραήλ με την Παλαιστίνη.
Η Διάσκεψη κατέληξε σε μια σειρά από κοινές δράσεις που θα λάβουν χώρα, όπως η συνεργασία για την πράσινη τεχνολογία (την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Λιβύη με την Ιταλία), η συνεργασία των πανεπιστημίων στην περιοχή μεταξύ τους (με διοργάνωση φεστιβάλ κινηματογράφου π.χ.) η εκπαίδευση, ο πολιτισμός κ.ά.
ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ
Την θέση ότι «Άλλοι βομβαρδίζουν και άλλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό ζήτημα» διατύπωσε στην τοποθέτη2 σή του ο κ. Κοτζιάς, όταν ρωτήθηκε σχετικά.
«Το προσφυγικό υπήρξε αντικείμενο πολλών παρεμβάσεων από όλες τις πλευρές. Το θέμα με την στάση της Τουρκίας δεν μας απασχόλησε στην Διάσκεψη. Κουβεντιάσαμε πώς μπορούν να βοηθηθούν τα κράτη που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με το προσφυγικό, όπως είναι η Ιορδανία και ο Λίβανος –που ποσοστιαία έχει τον περισσότερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο. Σας θυμίζω πως ο ΟΗΕ έχει διακόψει κάθε βοήθεια προς αυτές τις περιοχές και με δική μας παρέμβαση ανοίγονται πέντε (5) ειδικές ζώνες στην περιοχή, όπου ενσωματώνονται παραγωγικά οι πρόσφυγες. Κάναμε συζήτηση και για την Αίγυπτο, η οποία έχει πάνω από πέντε (5) εκατ. πρόσφυγες, τους οποίους επίσης έχει ενσωματώσει στο σημείο που μπορεί».
Όπως είπε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα νέα κύματα προσφυγιάς, αναμένονται πλέον από τις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής καθώς παρουσιάζεται –αφενός- σοβαρό πρόβλημα διπλασιασμού του πληθυσμού και αφετέρου μείωση της σίτισης και του νερού.
Σε ερώτηση ειδικά για τα νησιά μας, που σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού και τι μπορεί να γίνει, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, δήλωσε:
«Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που συνδέει τις χώρες του αραβικού κόσμου με την δική μας περιοχή καθώς και άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ιταλία και η Σλοβακία. Κάναμε μια ανίχνευση του προβλήματος και είπαμε ότι θα το συζητήσουμε περαιτέρω. Αυτό στο οποίο συμφωνούμε όλοι είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία που είναι η κύρια ‘πηγή’ της προσφυγιάς, αφού άνοιξε την…. πόρτα και επανήλθαν οι ροές από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες μέσω Τουρκίας. Το νέο φαινόμενο είναι ότι έχουμε πολλές προσφυγικές ροές με Σύρους που κατευθύνονται προς την Κύπρο», και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να δοθεί χρηματοδότηση σε χώρες που δέχονται πρόσφυγες.
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ
Άλλα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήταν η στάση της Σλοβακίας η οποία έχει και την προεδρία της Ε.Ε. καθώς ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την Διάσκεψη της Ρόδου, λέγοντας πως έχει βαρύτητα. «Η Σλοβακία συντάχθηκε μαζί μας στην προσπάθεια να αναπτύξουμε διακρατικές σχέσεις χωρίς τα στοιχεία της παρέμβασης από τρίτους και της ‘διδασκαλίας’ –διότι υπάρχουν κάποιοι που μας… κουνούν το δάχτυλο. Η πρόθεσή μας είναι να προσκληθεί και η Αίγυπτος σε αυτό τον διάλογο».
Είπε τέλος, πως η διοργάνωση της Διάσκεψης, χρηματοδοτείται από προγράμματα ΟΗΕ και Ε.Ε.
ΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ
ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ
Στην Ρόδο βρέθηκαν για την Διάσκεψη: ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κ. Ihab Nasr, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ. Daniel Mitov, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για θέματα πολιτικών υποθέσεων κ. Ahmed Abdul Rahman Al Jarman, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών κ. Paolo Gentioni, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών κ. Gebran Bassil, ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών κ. Miroslav Lajcak, και ο Πρέσβης της Τυνησίας κ. Tarak Ben Salem.
Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ditmir Bushati δεν συμμετείχε στην Διάσκεψη, όπως και ο Πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα κ. Ahmed Yagod Gzllal.
Ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν συμμετείχε στην Διάσκεψη, λόγω των πρόωρων εκλογών που διεξάγονται στην χώρα του την προσεχή Κυριακή.
ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Το πρόγραμμα των υπουργών και αξιωματούχων που έλαβαν μέρος στην Διάσκεψη, δεν ήταν τόσο ‘σφιχτό’ καθώς την πρώτη ημέρα των εργασιών, συζήτησαν για περίπου μία ώρα και αναχώρησαν για μεσημεριανό, ενώ το απόγευμα πραγματοποίησαν εκδρομή στην Λίνδο, όπου δείπνησαν στην επώνυμη ταβέρνα «Μαυρίκος».
Την δεύτερη ημέρα των εργασιών, οι υψηλοί προσκεκλημένοι συζήτησαν για μία περίπου ώρα και κατέληξαν στα συμπεράσματα της Διάσκεψης και αμέσως μετά μετέβησαν στην Μεσαιωνική Πόλη, όπου ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου.
Αργότερα, ο περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος, τους παρέθεσε γεύμα στο Παλάτι των Ιπποτών.
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο, εξέφρασε ο γενικός διευθυντής της γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος.
«Στην Ρόδο συναντώνται δύο κόσμοι διαφορετικοί: ο ευρωπαϊκός και ο αραβικός. Η σημασία είναι η σύνθεση απόψεων και η προσπάθεια για να σταματήσουν οι πόλεμοι. Είναι σημαντικό ότι η Διάσκεψη της Ρόδου γίνεται θεσμός που θα επαναληφθεί του χρόνου με περισσότερες συμμετοχές, μεγαλύτερα ανοίγματα και δεσμεύσεις για συνεργασία για έναν κόσμο πιο ασφαλή. Αυτός ο τόπος έχει ιστορικό χαρακτήρα και έχει ενώσει λαούς και ανθρώπους. Ο κ. Κοτζιάς έκανε το μεγάλο βήμα και θα έχει συνέχεια», δήλωσε ο κ. Κόκκινος ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους Ροδίτες, τις αρχές και τους επιχειρηματίες που συνέβαλαν στην διοργάνωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου