Ειδήσεις

Ανησυχία για τους κατοίκους της «Καλύμνου των ΗΠΑ» -Εκκενώθηκε η αποικία των σφουγγαράδων, Τάρπον Σπρίνγκς [εικόνες]

Έντονη ανησυχία για τους κατοίκους της «Καλύμνου των ΗΠΑ», της πόλης Τάρπον Σπρίγνκς στη Φλόριντα, επικρατεί στην κοινότητα της ομογένειας, καθώς ο τυφώνας Ιρμα πλησιάζει την περιοχή και απειλεί να ισοπεδώσει ό,τι βρεθεί στο δρόμο της.

Οι αρχές έχουν ήδη ζητήσει από τους πολίτες να απομακρυνθούν από την περιοχή ενώ παράλληλα έχουν δημιουργήσει ασφαλείς χώρους όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο.

Στο Τάρπον Σπρινγκς, την πόλη που «χτίστηκε» από Ελληνες σφουγγαράδες από την Κάλυμνο, κατοικούν ακόμη και σήμερα 3.500 Έλληνες. Χτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον ελληνικής καταγωγής δήμαρχο του νησιού, Χρυσόστομο Αλαχούζο, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για την προστασία των κατοίκων από τον τυφώνα.

Η παραθαλάσσια πόλη έχει ήδη κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ η Ιρμα αναμένεται να «χτυπήσει» την πόλη – που θυμίζει έντονα ελληνικό νησί- κάποια στιγμή το βράδυ της Κυριακής.

Η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» γράφει ότι αρκετοί ομογενείς έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αναζητώντας καταφύγιο σε συγγενείς ή ξενοδοχεία βορειότερα στην πολιτεία της Φλόριντα. Άλλοι φαίνεται ότι έχουν μεταφερθεί ή ετοιμάζονται να πάνε στα ειδικά διαμορφωμένα καταφύγια – σχολεία και άλλα δημόσια κτήρια- για να είναι ασφαλείς από την καταστροφική μανία της Ιρμα.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, υπάρχουν και αρκετοί που είναι πιο ψύχραιμοι και φέρονται να δήλωσαν ότι δεν φοβούνται και ότι δεν έχουν κάνει έκτακτες προετοιμασίες.

Η Μαρία Πάππα, εκπαιδευτικός, με τον σύζυγο και δύο από τα παιδιά τους, που διαμένουν στο Μαϊάμι, αναζήτησαν καταφύγιο σε φίλους στην Τάμπα.

«Φύγαμε, γιατί ήταν πολύ επικίνδυνη η περιοχή», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα».


Φωτογραφία: CC BY 2.5/ Wikipedia 

Στο Ελληνικό Χωριό, Τάρπον Σπρινγκς, διαμένει από το 1980 ο Χρήστος Παλαϊδης, διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας Αγίου Νικολάου.


To Tάρπον Σπρινγκς στον χάρτη της Φλόριντα 

«Πιστεύουμε ότι ο Αγιος Νικόλαος μας προστατεύει» είπε στον Εθνικό Κήρυκα. «Ο τωρινός τυφώνας δεν με φοβίζει και δεν νομίζω ότι φοβίζει πολλούς εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς. Υπάρχουν και εκείνοι που ανησυχούν, ξέροντας τι συνέβη προ ημερών με τον τυφώνα στο Τέξας. Εγώ, προσωπικά, δεν ανησύχησα και ούτε νερό δεν πήρα. Πάντως, η Κοινότητά μας έκανε γνωστό ότι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη, όπως είναι οι γέροντες και ασθενείς, να ασφαλίσει με ξύλα εξωτερικά το σπίτι του» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η ιστορία της πόλης 

Οι πρώτοι επισκέπτες της περιοχής παρατήρησαν ότι τα ψάρια της περιοχής πηδούν πάνω από τα νερά και έτσι αποφάσισαν να ονομάσουν την πόλη Τάρπον Σπρινγκς.


Φωτογραφία: CC BY 2.5 / Wikipedia

Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες έφτασαν στην πόλη κατά τη δεκαετία του 1880, για να εργαστούν ως δύτες σπογγαλιείας. Το 1905 ο Γιάννης Κόκκορης παρουσίασε την τεχνική της συλλογής σπόγγων στο Τάρπον Σπρινγκς.

Το 1947 έφτασε και σε αυτή την πλευρά του κόλπου του Μεξικού η επιδημία της κόκκινης άλγης, που κατέστρεψε τους βιότοπους των σπόγγων. Τότε αναγκαστικά οι σπογγαλιείς έγιναν ψαράδες και ναυτικοί για να ζήσουν.


Φωτογραφία: CC BY 2.5 /Wikipedia 

Η πόλη σταδιακά μετέτρεψε τις σπογγαλιευτικές δραστηριότητες σε μια ιδιότυπη για τις ΗΠΑ τουριστική ατραξιόν, που ανθίζει ακόμη και σήμερα.

Η αποβάθρα των σπογγαλιέων τώρα έχει κυρίως μαγαζιά αναμνηστικών, εστιατόρια και μουσεία που αναδεικνύουν τη σπογγαλιευτικό παρελθόν του Τάρπον Σπρίνγκς.


Φωτογραφία: Jackdude101 / Wikipedia

Παρότι πωλούνται και σφουγγάρια, τα περισσότερα εισάγονται πλέον από άλλα μέρη.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου