Γράφει
ο Μανώλης Μοράρης,
Διαιτολόγος –
Διατροφολόγος
Tο κουνουπίδι (ανθοκράμβη) είναι φυτό ποώδες και καλλιεργείται ετήσια για την παραγωγή ανδοκεφαλών. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η γλυκιά, σχεδόν γαλακτώδης γεύση του.
Η διαφορά του με τα υπόλοιπα λαχανικά είναι η απουσία χλωροφύλλης και για αυτό έχει λευκό αντί για πράσινο χρώμα.
Είναι κατάλληλο, για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, επειδή είναι πολύ φτωχό σε θερμίδες.
Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, το κάνει ένα καλό υποκατάστατο της πατάτας.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών.
Η κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο.
Η ανάμειξή του με το σάλιο, δημιουργεί ισοθειοκυανίνη, που είναι χρήσιμη για την ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών και αυτών που δημιουργούν τον καρκίνο.
Η ισοθειοκυανίνη μαζί με μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, εμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Ο τρόπος μαγειρέματος για το κουνουπίδι καθώς και των λαχανικών πρέπει να είναι προσεκτικός γιατί όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία και ο χρόνος έκθεσης των λαχανικών, τόσο περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία θα λάβετε.
Δεν είναι σωστό, να αγοράζετε λαχανικά και να τα μαγειρεύεται για ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες εξαλείφοντας στην ουσία ό,τι καλό έχουν να σας προσφέρουν.
Το κουνουπίδι γιαχνί είναι πολύ νόστιμο και υγιεινό, μια ιδέα για το φθινόπωρο και τον χειμώνα.