Συνέντευξη στον
Δημήτρη Γκαρτζώνη
Η μουσουλμανική κοινότητα της Ρόδου απαριθμεί κάτι λιγότερο από 4000 μέλη. Εδώ και δεκαετίες, μουσουλμάνοι και χριστιανοί συμβιώνουν αρμονικά και έχουν αναπτύξει δεσμούς φιλίας. Αυτούς τους δεσμούς φιλίας προσπαθεί να ενισχύει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσουλμάνων Ρόδου, «Η Αδελφοσύνη». Παράλληλα, ο σύλλογος στοχεύει να διατηρεί τα μουσουλμανικά ήθη και έθιμα ώστε να μην τα ξεχνούν οι νέες γενιές.
Η νέα πρόεδρος του συλλόγου «Αδσελφοσύνη», κ. Σελαβτζή Μπεχιτζέ σε συνέντευξή της στη «δημοκρατική» δηλώνει: «Όπως αναφέρει και το όνομά μας, κύριο μέλημά μας είναι η σύσφιξη των σχέσεων των ανθρώπων».
• Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος και γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο όνομα;
Ο σύλλογος ιδρύθηκε το έτος 2000 και έχει κυρίως πολιτιστικό ρόλο. Προσωπικά, είμαι πρόεδρος εδώ και ενάμιση μήνα, αλλά έχω υπηρετήσει το σύλλογο από διάφορες θέσεις για μία δεκαετία τουλάχιστον.
Στόχος μας είναι να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μουσουλμανική κοινότητα της Ρόδου ο σύλλογός μας, να συγκεντρωνόμαστε για να αναβιώνουμε ήθη και έθιμα, να κρατούμε ζωντανές τις παραδόσεις μας και να τις μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές. Θέλουμε εν ολίγοις να αποφύγουμε να ξεχάσουν τα παιδιά μας βασικά πράγματα για την κουλτούρα μας.
Προσβλέπουμε πάντα σε συνεργασία και σύμπραξη με τους υπόλοιπους συλλόγους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παλαιότερα λάβαμε μέρος στη γιορτή πορτοκαλιού, στα ανθεστήρια… Φέτος το χορευτικό συγκρότημα των παιδιών μας πήρε μέρος στα Ιαλύσια όπου παρουσίασε ένα δεκαπεντάλεπτο πρόγραμμα. Όπως αναφέρει και το όνομά μας, κύριο μέλημά μας είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.
• Πόσοι μουσουλμάνοι ζουν στη Ρόδο και πόσα εγγεγραμμένα μέλη απαριθμεί ο σύλλογός σας;
Υπολογίζουμε ότι η μουσουλμανική κοινότητα στη Ρόδο απαριθμεί περίπου 3.700 μέλη. Ο σύλλογός μας έφθασε να έχει μέχρι και 1300 ενεργά μέλη. Λίγο-πολύ όλοι έχουν περάσει από το σύλλογο. Οι υποχρεώσεις και η καθημερινότητα δεν επιτρέπουν ίσως σε πολλούς να έχουν μία συνεχόμενη παρουσία. Αυτό που θα επιδιώξουμε, είναι να έχουμε μία πλούσια δραστηριότητα έτσι ώστε να παρακινούμε τα μέλη της κοινότητάς μας να έρχονται δίπλα μας. Θα θέλαμε να βρίσκονται όλες οι ηλικίες μαζί, ώστε οι παππούδες και οι γιαγιάδες να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στους νέους.
• Τα νέα παιδιά ξέρουν για την μουσουλμανική κουλτούρα, ακολουθούν τα έθιμα και τα ήθη σας;
Θα σας πω για μένα την ίδια… Γεννήθηκα στη Ρόδο, από γονείς που γεννήθηκαν επίσης στην Ελλάδα. Μεγάλωσα εδώ και έμαθα κάποια πράγματα από την οικογένειά μου για τα ήθη και έθιμά μας. Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν πλήρως ενημερωμένη. Δεν ήξερα π.χ. για κάποια βασικά έθιμα του γάμου. Αυτό ισχύει γενικά. Μεγαλώνουμε στην Ελλάδα, είμαστε Έλληνες πολίτες, ακολουθούμε τον εδώ τρόπο ζωής. Προσωπικά, σε μεγαλύτερη ηλικία ανακάλυψα πολλά περισσότερα για τη μουσουλμανική κουλτούρα… Το ζητούμενο είναι να ξέρουν τα παιδιά για τις γιορτές μας, το νόημα και τη σημασία τους.
Προσπαθούμε να τηρούμε τις ισορροπίες. Είμαστε Έλληνες πολίτες, έχουμε την ελληνική υπηκοότητα και βρισκόμαστε εδώ από τότε που ήρθαν οι προπαππούδες μας. Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα και έχοντας πολλές επιρροές και διάφορα ερεθίσματα, οι νέες γενιές μπερδεύονται πολλές φορές. Γι’ αυτό θεωρούμε πολύ σημαντικό να ενημερώνουμε τους νέους για την καταγωγή, τη θρησκεία μας. Στην ουσία είναι πολύ απλό το όλο ζήτημα, είμαστε Έλληνες, ταυτόχρονα όμως είμαστε μουσουλμάνοι και έχουμε τα δικά μας ήθη και έθιμα. Μέσα από τις δράσεις του συλλόγου, αναβιώνουμε τις παραδόσεις και τα έθιμά μας.
• Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και Χριστιανούς;
Προσωπικά και όλοι μας σεβόμαστε απόλυτα τη χώρα όπου έχουμε γεννηθεί και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Δε μπορώ να πω ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κουλτούρα των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων. Ταιριάζουν πολύ οι νοοτροπίες μας. Σας διαβεβαιώνω ότι το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας της επιχείρησής μας είναι Χριστιανοί. Είναι πλέον φιλικές οι σχέσεις μας.
Διατηρούμε επίσης άριστες σχέσεις με τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς φορείς. Με όλους έχουμε μία πάρα πολύ καλή επικοινωνία. Χρειαζόμαστε βέβαια τη στήριξή τους σε κάποια ζητήματα και είμαστε βέβαιοι ότι θα καταφέρουμε να συνεργαστούμε πολύ καλά.
• Στη Ρόδο υπάρχουν τζαμιά… Αυτό φαντάζομαι σας βοηθά να ασκείτε το θρησκευτικό σας δικαίωμα…
Σαφώς και είναι καλό που υπάρχουν τα τζαμιά. Μόνο που στο τζαμί του Ιμπραήμ Πασά στην Παλιά Πόλη, η πρόσβαση δεν είναι πάντα εύκολη για τους ηλικιωμένους και τις οικογένειες με παιδιά. Ως εναλλακτική λύση υπάρχει το τζαμί του Μουράτ Ρέις στην Πλατεία Ελευθερίας. Πληροφορηθήκαμε όμως πρόσφατα ότι απαγορεύεται η είσοδος επειδή το κτήριο είναι ακατάλληλο και κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα όποιου εισέρχεται. Θα θέλαμε να βρεθεί κάποια λύση ώστε το τζαμί να συντηρηθεί και να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε. Οπωσδήποτε στις μεγάλες γιορτές θα χρησιμοποιούμε το τζαμί στην Παλιά Πόλη, αλλά στην καθημερινότητά μας χρειαζόμαστε μία πιο πρακτική λύση για να ασκούμε το θρησκευτικό μας δικαίωμα.
• Στη Ρόδο δεχόμαστε αρκετούς Τούρκους επισκέπτες. Αρέσει η Ρόδος ως προορισμός;
Όντως η Ρόδος είναι ένας αγαπημένος τουριστικός προορισμός για τους Τούρκους. Είναι ένα φημισμένο νησί με μοναδικά αξιοθέατα, όπως η Κοιλάδα των Πεταλούδων, το Αρχαίο Στάδιο, η Παλιά Πόλη με το παλάτι, τα τζαμιά, την ιστορία της. Όλα αυτά ελκύουν τους Τούρκους, πολλοί από τους οποίους έρχονται ξανά και ξανά. Παρόλο που η βίζα κοστίζει ακριβά και υπάρχει κάποια γραφειοκρατία, προτιμούν το νησί.
Μιλάμε δε για ποιοτικούς τουρίστες οι οποίοι παρόλο που μένουν συνήθως μία με δύο μέρες στο νησί, ψωνίζουν, τρώνε στα εστιατόρια και στις ταβέρνες, καθώς προτιμούν την τοπική γαστρονομία και ενισχύουν γενικώς την αγορά.
• Ποιοι είναι οι στόχοι του συλλόγου σας από εδώ και πέρα;
Βασικός μας στόχος είναι η εξωστρέφεια. Θέλουμε να προσεγγίσουμε τους τοπικούς συλλόγους, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, να ενισχύσουμε και εμείς τους σκοπούς τους, να βοηθήσουμε εκεί που υπάρχει ανάγκη. Ο άλλος βασικός στόχος είναι να φέρουμε τα νέα παιδιά κοντά μας. Ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι εάν κάνουμε εμείς την πρώτη κίνηση, θα έρθουμε κάποια βήματα πιο κοντά.