Το διάστημα 8-9 Σεπτεμβρίου τ.έ. πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι, η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη Προέδρων Επιτροπών για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Η διάσκεψη διεξήχθη στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της φιλανδικής προεδρίας με συμμετοχή κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών από τις αρμόδιες επιτροπές των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ.Η Βουλή των Ελλήνων εκπροσωπήθηκε από το βουλευτή κ. Βασίλειο Νικόλαο Υψηλάντη, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης.
Ο κ. Υψηλάντης, στην τοποθέτησή του κατά την πρώτη ενότητα με θέμα τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ενημέρωσε τους συναδέλφους του γιατη νέα σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών που σημειώθηκετο 2018 τόσο από τα χερσαία, όσο και τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, ενώ σημείωσε ότιτο πρώτο εξάμηνο του 2019, οι ροές συνέχισαν να αυξάνονται, φθάνοντας τις 18.447,καθώς οι διακινητές εισήγαγαν μια νέα θαλάσσια δίοδο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Ο κ. Υψηλάντης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για την Ε.Ε η πλήρης και συνεχής εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας., και ζήτησε στενότερη και συνεπέστερη συνεργασία από την τουρκική πλευρά.Συμπλήρωσε επίσης, ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της επιστροφής των παράνομων μεταναστών, υπογραμμίζοντας το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι αντιπροσωπείες της ΕΕ σε τρίτες χώρες.
Στην ενότητα για την πολιτική ασύλου, ο κ. Υψηλάντης ανέφερε ότι, η Ελλάδα παραμένει σταθερά μεταξύ των 4 χωρών της ΕΕ με τον υψηλότερο αριθμό αιτούντων άσυλο, έχοντας εξαντλήσει πλέον την ικανότητα υποδοχής. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο για την έκδοση ασύλουμε την κατάργηση των αναθεωρήσεων αιτήσεων που απορρίφθηκαν και την άμεση εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στη χώρα καταγωγής σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών.Τόνισε επίσης, ότιη Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου που βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και στη δίκαιη κατανομή αρμοδιοτήτων κατά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, της υποδοχής και των επιστροφών.Στο πνεύμα αυτό, και μέχρι την υιοθέτηση του νέου κανονισμού του Δουβλίνου, αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης μεταβατικών προγραμμάτων αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη πρώτης εισόδου, μεαναπόσπαστο μέρος αυτών την υποχρεωτική κατανομή / μετεγκατάσταση.