Σε μάστιγα εξελίσσονται πλέον για τη Ρόδο οι απόπειρες τηλεφωνικής απάτης ανυποψίαστων πολιτών από επιτήδειους που τηλεφωνούν κατά… ριπάς, προκειμένου να καταφέρουν να αποσπάσουν χρήματα με δόλιο τρόπο.
Από την έρευνα της Ασφάλειας Ρόδου, μέχρι στιγμής, έχει προκύψει ότι οι επιτήδειοι, εξελίσσοντας τις αποσπασματικές κλήσεις σε μια καλοστημένη επιχείρηση, καλούν πλέον σε διαδοχικούς τηλεφωνικούς αριθμούς επικαλούμενοι διάφορα σενάρια για να πείσουν τον συνομιλητή τους, να τους παραδώσει άμεσα χρήματα, προκειμένου να «ξεμπλέξει» στενό συγγενικό του πρόσωπο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» λίγο έλειψε να πέσει θύμα των επιτηδείων και μητέρα δημάρχου που υπηρετεί στα Δωδεκάνησα, την οποίαν κάλεσαν προφασιζόμενοι πως η κόρη της είχε εμπλακεί σε ατύχημα και της ζήτησαν 40.000 ευρώ προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις του νόμου.
Η ηλικιωμένη προς στιγμή σάστισε, καθώς άκουσε μια γυναίκα στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής να κλαίει και να υποστηρίζει πως είναι η κόρη της που χτύπησε σε τροχαίο, ευτυχώς όμως πολύ γρήγορα ανέκτησε την ψυχραιμία της και κατάλαβε πως πρόκειται για απάτη.
Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών είναι δεκάδες, καταδεικνύοντας πως η Ρόδος, έχει μπει στο στόχαστρο των δραστών που αναζητούν υποψήφια θύματα για να τους αποσπάσουν χρήματα με δόλιο τρόπο.
Οι περισσότερο υποψιασμένοι κλείνουν αμέσως το τηλέφωνο, κάποιοι αντιλαμβάνονται στην πορεία ότι πρόκειται για απάτη ωστόσο τις περισσότερες φορές προκαλείται τεράστια αναστάτωση, μέχρι να διαπιστωθεί ότι πρόκειται για επιτήδειους που προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα με αυτό το κόλπο.
Το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, είναι από τις πλέον συνηθισμένες μορφές απάτης των τελευταίων ετών και δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται παρόμοια περιστατικά στη Ρόδο, όμως τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως οι επιτήδειοι έχουν στήσει… πάρτι!
Σύμφωνα με την αστυνομία η υποτιθέμενη πρόκληση τροχαίου ατυχήματος, είναι η πιο συνηθισμένη μορφή απάτης και στοχεύει στην πρόκληση πανικού του θύματος.
Οι δράστες συγκεντρώνουν βασικές πληροφορίες -κάποιες φορές «χτυπούν» και εντελώς στην τύχη- για το υποψήφιο θύμα και πιο συγκεκριμένα για την οικογενειακή του κατάσταση. Τότε, βραδινές ώρες ώστε να πιάσουν κυριολεκτικά στον ύπνο τα υποψήφια θύματά τους, πραγματοποιούν τηλεφωνική κλήση στο σπίτι και πολλές φορές συστήνονται είτε ως αστυνομικοί, είτε ως δικηγόροι, ενώ σε μερικές περιπτώσεις επιτήδειος συστήθηκε στο υποψήφιο θύμα ως «διοικητής»!
Αν το υποψήφιο θύμα «τσιμπήσει», τότε ξεκινάει η δεύτερη φάση του σχεδίου, αυτή της ενημέρωσης του θύματος για κάποιο τροχαίο δυστύχημα ή κάποιον βαρύτατο τραυματισμό που έχει προκαλέσει το συγγενικό τους πρόσωπο (σ.σ. συνήθως επικαλούνται τα παιδιά).
Εάν επιτύχουν και σε αυτό το στάδιο, τότε μπαίνει μπροστά η υλοποίηση του τρίτου σκέλους της απάτης που είναι η ενημέρωση ότι προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του «δικού» τους ανθρώπου και να απεμπλακεί από τις ποινικές συνέπειες χρειάζεται να δώσουν κάποιο χρηματικό ποσό. Μάλιστα, λένε στα υποψήφια θύματα, ότι θα στείλουν κάποιον «συνάδελφο» ή «συνεργάτη» προκειμένου να παραλάβει άμεσα τα λεφτά από το σπίτι.
Να σημειωθεί ότι η αστυνομία, καλεί τους πολίτες να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές αρχές, όχι μόνο για τετελεσμένη απάτη αλλά ακόμη και στην περίπτωση απόπειρας απάτης εις βάρος τους και εφιστά την προσοχή τους καθώς ως φαίνεται οι επιτήδειοι έχουν βάλει ξανά στο στόχαστρό τους τη Ρόδο.
Οι συμβουλές τις Αστυνομίας
Η Αστυνομία συμβουλεύει τα εξής:
Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μη δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση. Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.