Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ 1 στους 6 μικρούς επιχειρηματίες δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις οφειλές ρεύματος στο επόμενο εξάμηνο. Ανησυχία και στις εταιρίες προμήθειας ενέργειας.
Το πρώτο καμπανάκι κινδύνου για τις επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας από τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου αλλά και συνολικά σε τρόφιμα, διαρκή καταναλωτικά αγαθά και βιομηχανικά προϊόντα σήμανε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα της Συνομοσπονδίας στο επόμενο εξάμηνο του έτους το 16,5% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις για την πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας. Δηλαδή μία στις έξι επιχειρήσεις θα αφήσει φέσι… στις εταιρίες προμήθειας ρεύματος ή φυσικού αερίου. Το προαναφερόμενο ποσοστό κινείται ανοδικά σε σχέση με την τάση που κυριάρχησε στο προηγούμενο εξάμηνο της χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα όπως προέκυψε από την έρευνα το 15,2% των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων δεν κατάφερε να καταβάλει εμπρόθεσμα τις οφειλές για την κατανάλωση ενέργειας.
Η έκρηξη των απλήρωτων λογαριασμών από τους μικρούς της αγοράς αναμένεται να πυροδοτηθεί από το χώρο της εστίασης. Η εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ καταγράφει πως ένας στους τρεις επιχειρηματίες του κλάδου (30,9%) δεν θα καταφέρει να πληρώσει στο επόμενο εξάμηνο τους λογαριασμούς ενέργειας. Η εστίαση αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας των μέτρων lockdown για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας. Ήταν οι επιχειρήσεις εκείνες που παρέμειναν το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης χρονικής περιόδου κλειστές, χωρίς έσοδα.
Ο εφιάλτης
Ανάλογη ανησυχία κυριαρχεί και στις τάξεις των εταιριών προμήθειας ενέργειας. Φόβος για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του μεγάλου προβλήματος που αντιμετώπιζε μέχρι και πριν έναν χρόνο η αγορά ενέργειας και ήταν ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Εκτιμάται ότι συνολικά οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας είχαν απλήρωτες υποχρεώσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Με το μεγαλύτερο φέσι… βέβαια να έχει φορεθεί στη ΔΕΗ καθώς η εταιρία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς (65% σήμερα). Χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής ύφεσης που είχε σαν αποτέλεσμα να φέρει σε δεινή οικονομική κατάσταση χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και να μην μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς.
Το 2020 το πρόβλημα αποκλιμακώθηκε καθώς η δημόσια επιχείρηση εφάρμοσε ειδικό στρατηγικό σχέδιο για την είσπραξη των χρεών ανακόπτοντας την ανοδική τροχιά των απλήρωτων οφειλών.
Σήμερα και με δεδομένη την έκρηξη του κόστους ενέργειας και των άλλων προϊόντων, στελέχη των παρόχων ρεύματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιστροφή του εφιάλτη… των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πηγές θέλουν τις εταιρίες να ανασχεδιάζουν την εμπορική τους πολιτική προκειμένου να προλάβουν το εκρηκτικό ντόμινο των υπερήμερων χρεών.
Πηγή ΟΤ