Ειδήσεις

Αναθεώρηση πρωτοκόλλων στα ξενοδοχεία ζητάει ο ΣΕΤΕ – Αλλαγές για διαμονή, συνέδρια, πισίνες

Με επιστολή του προς τους υπουργούς Τουρισμού  Βασίλη Κικίλια και Υγείας Θανάση Πλεύρη, που κοινοποιείται στον Άκη Σκέρτσο, υπουργό Επικρατείας και στον Παναγιώτη Αρκουμανέα, πρόεδρο ΕΟΔΥ, ο ΣΕΤΕ θέτει θέμα αναθεώρησης των πρωτοκόλλων στα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με την επιστολή, ζητούνται συγκεκριμένες αλλαγές σε τρεις τομείς:

– Διαμονή και λειτουργία εστιατορίων και καφέ-μπαρ
– Συνέδρια – εκδηλώσεις
– Εσωτερικές πισίνες

Η επιστολή

Η επιστολή του ΣΕΤΕ έχει ως εξής:

” Κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια της από 26.08.21 επιστολής μας αναφορικά με την αναθεώρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν στον τουριστικό τομέα, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Λειτουργία εστιατορίων/καφέ/μπαρ σε εσωτερικούς χώρους τουριστικών καταλυμάτων
Προτείνουμε τα εξής:
• Να διατηρηθεί σε ισχύ η ρύθμιση που επιτρέπει την εξυπηρέτηση των διαμενόντων στα τουριστικά καταλύματα ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (άλλωστε η κατοχή του συγκεκριμένου πιστοποιητικού δεν είναι προϋπόθεση για τη διαμονή στο τουριστικό κατάλυμα) και παράλληλα
• Να διευκρινιστεί πως το τουριστικό κατάλυμα μπορεί να ορίσει ότι κάποιος από τους παραπάνω χώρους θα απευθύνεται μόνο σε εμβολιασμένους – νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, οπότε στην περίπτωση αυτή θα μπορούν να κάνουν χρήση αυτού και εξωτερικοί πελάτες (και ασφαλώς και οι διαμένοντες που διαθέτουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό).

2. Εκδηλώσεις
Να διευκρινιστεί πως επιτρέπεται η διενέργεια εκδηλώσεων στις κλειστές αίθουσες των τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίες θα λειτουργούν ως αμιγείς χώροι – αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Αυτό άλλωστε ισχύει σήμερα για τους κλειστούς χώρους δεξιώσεων.

3. Συνέδρια
Με την προϋπόθεση ότι όλοι οι σύνεδροι είναι εμβολιασμένοι ή διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό νόσησης, θα πρέπει να επιτρέπεται η πραγματοποίηση, στο πλαίσιο του συνεδρίου, ιδιωτικού ή εταιρικού γεύματος/δείπνου σε αίθουσα εκδηλώσεων/εστιατόριο τουριστικού καταλύματος.

4. Εσωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές
Να επιτραπεί η λειτουργία των εσωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών των τουριστικών καταλυμάτων για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Μπορεί σχετικά να προβλεφθεί και ένας μέγιστος αριθμός ατόμων, ανάλογα με την επιφάνεια του χώρου, καθώς και η είσοδος μόνο με ραντεβού, όπως ισχύει στα γυμναστήρια”.

Τι είχε ζητήσει ο ΣΕΤΕ

Στην επιστολή της 26ης Αυγούστου, ο ΣΕΤΕ ανέφερε τα εξής:

“Θέμα: Αναθεώρηση πρωτοκόλλων στον τουριστικό τομέα σύμφωνα με τα μέτρα δημόσιας υγείας  που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες

Αθήνα, 26 Αυγούστου 2021

Κύριοι Υπουργοί,

Με αφορμή την ανακοίνωση για τα μέτρα Δημόσιας Υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες που θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021, καταγράφονται στη συνέχεια ζητήματα που αφορούν τον τουριστικό τομέα και τα οποία χρήζουν προσοχής και διευκρινίσεων σε επίπεδο των υφιστάμενων πρωτοκόλλων:

1. Λειτουργία εστιατορίων/καφέ/μπαρ σε εσωτερικούς χώρους τουριστικών καταλυμάτων

Βάσει της σήμερα ισχύουσας ΚΥΑ, τα εστιατόρια, καφέ, μπαρ κλπ., που λειτουργούν σε  εσωτερικούς χώρους τουριστικών καταλυμάτων εξυπηρετούν αποκλειστικά τους διαμένοντες σε
αυτά, ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς η ύπαρξη του σχετικού πιστοποιητικού δεν αποτελεί προϋπόθεση διαμονής σε τουριστικό κατάλυμα.

Ζητούμε την αναθεώρηση του πλαισίου, προκειμένου παράλληλα με τους διαμένοντες, να επιτρέπεται να εξυπηρετούνται και εξωτερικοί πελάτες που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

2. Πρωτόκολλα συνεδρίων

● Χωρητικότητα Αιθουσών: Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, στους κλειστούς χώρους θεάτρων, κινηματογράφων κλπ., παρέχεται η δυνατότητα επιλογής των επιχειρήσεων να λειτουργούν ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες στο 100% της χωρητικότητάς τους. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα πρέπει να επεκταθεί και στους χώρους διεξαγωγής συνεδρίων.

Ειδικότερα:
α. Στην περίπτωση που το συνέδριο πρόκειται να διεξαχθεί με συμμετοχή μόνο προσώπων που διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης – εμβολιασμού, να επιτρέπεται η λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου στο 100% της δυναμικότητάς του.

β. Στις περιπτώσεις μεικτής χρήσης (συμμετοχή και μη εμβολιασμένων με πιστοποιητικό rapid test ή PCR), ομοίως να ισχύει ότι και στις παραπάνω επιχειρήσεις (θέατρα, κινηματογράφοι, κλπ.), δηλαδή να ανέλθει το ποσοστό χωρητικότητας σε 85%.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αφαιρεθεί από τα πρωτόκολλα το όριο των 50 ατόμων.

● Διεξαγωγή Rapid Testing σε συνεδριακούς χώρους: Προτείνεται να απαλλαγεί ο διοργανωτής συνεδρίου από την υποχρέωση παροχής rapid test στην είσοδο του συνεδριακού χώρου και αυτό
να αφορά μόνο υποχρέωση του συνέδρου (αναφερόμαστε στην περίπτωση που στο συνέδριο δεν συμμετέχουν μόνο εμβολιασμένοι ή/και νοσήσαντες).

● Συνεδριακό Υλικό: Προτείνεται η αναθεώρηση των πρωτοκόλλων προκειμένου να επιτρέπεται η διανομή στους συμμετέχοντες στο συνέδριο, αεροστεγώς συσκευασμένου συνεδριακού
υλικού (τελικού προγράμματος ή /και άλλων εντύπων, κονκάρδα συμμετοχής, κλπ.).

Προσβλέπουμε σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα ισχύσουν τόσο για τα τουριστικά καταλύματα, όσο και για τις άλλες τουριστικές επιχειρήσεις”.

Πηγή money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου