Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με αγωγή από αδικοπραξία εις βάρος δύο φαρμακοποιών προσέφυγε φαρμακευτική εταιρεία διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 111.112 ευρώ.
Ανάλογη αγωγή έχει υποβάλει ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου ακόμη μια φαρμακευτική εταιρεία του νησιού, διεκδικώντας αποζημίωση άνω του μισού εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία είχε συνεργασία με την πρώτη εναγόμενη φαρμακοποιό από την οποία προέκυψε υπόλοιπο με αποτέλεσμα για την απαίτησή της να εκδώσει το 2010 διαταγές πληρωμής ύψους 57.000 ευρώ ενώ υπήρξε ακόμη ένα υπόλοιπο ύψους 16.798,65 ευρώ για αγορά εξοπλισμού.
Η εταιρεία επέβαλε το 2010 κατάσχεση εις χείρας τρίτου και δη στα χέρια ΔΙ.ΛΟ.ΔΩ. δηλαδή του Διανεμητικού Λογαριασμού Φαρμακοποιών προς εξόφληση της οφειλής της.
Μετά από αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο ο ΕΟΠΠΥ υπεισήλθε αντί του ΔΙΛΟΔΩ στην διανομή αυτή και έπαυσε η εταιρεία να εισπράττει ποσά έναντι της οφειλής της αφού υπήρχαν κατασχέσεις άλλων δανειστών.
Παρόλα αυτά ανέμενε να υπεισέλθουν ως δικαιούχοι από κατάσχεση μετά την ικανοποίηση του πρώτου, επιβάλλοντος την κατάσχεση δανειστή.
Πληροφορήθηκε όμως ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε σταματήσει να καταβάλλει ποσά που αντιστοιχούσαν στις απαιτήσεις κατά της πρώτης εναγομένης και διαπίστωσε ότι και το φαρμακείο της είχε κλείσει.
Οπως υποστηρίζουν και οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν ασκήσει αγωγές κατά των εναγόμενων, τον Ιούλιο του 2020 και ενώ οι απαιτήσεις τους είχαν ρυθμιστεί με τον ανωτέρω τρόπο, η πρώην εναγόμενη συνέστησε με τον δεύτερο εναγόμενο ομόρρυθμη εταιρεία και μετέφεραν την έδρα σε δύο περιοχές. Ισχυρίζονται ότι η μεταφορά της έδρας ήταν προσχηματική, ενώ θεωρούν ότι υπήρξε μεθόδευση για την απόκρυψη της περιουσίας και την παραπλάνηση των δανειστών σχετικά με την κατάσταση του φαρμακείου, ήτοι αν είναι σε λειτουργία ή έπαυσε τη λειτουργία του.
Υποστηρίζουν ότι μόλις μια ημέρα μετά την μεταφορά του φαρμακείου, εγκρίθηκε και η συστέγαση των φαρμακείων τους δυνάμει απόφασης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και μια μέρα μετά την παραίτηση της πρώτης εναγόμενης μεταφέρθηκε η έδρα του φαρμακείου σε άλλη περιοχή από τον δεύτερο εναγόμενο.
Διατείνονται ότι σκοπός της σύστασης της ομόρρυθμης εταιρείας ήταν να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο από τη σύσταση των φαρμακείων και τη λύση της τελευταίας, με την αποχώρηση – παραίτηση της πρώτης εναγόμενης και η περιέλευση με αυτόν τον τρόπο της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου στον δεύτερο εναγόμενο, επιχειρώντας να επιτύχουν την απόκρυψη του πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου της πρώτης εναγόμενης, ήτοι την πανθομολογουμένως ιδιαιτέρως «δυσεύρετη» άδεια φαρμακείου στη Ρόδο και ταυτόχρονα την οριστική αδυναμία ικανοποίησης των πιστωτών της.
Την δεύτερη υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Ιωάννης Καρατζαφέρης.