Τοπικές Ειδήσεις

Το διαμάντι των Δωδεκανήσων που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη Γαλλική Ριβιέρα

Ο Κώστας Αποστολίδης, αλλάζει την τουριστική εξέλιξη του νησιού και μιλά στο Marie Claire για το μεγάλο του στοίχημα, το Ναυτικό Όμιλο Ρόδου.

Ένα ταξίδι στα μέσα Αυγούστου στη Ρόδο, τελείωσε με πολύ διαφορετικές εντυπώσεις, από εκείνο που είχα ξανακάνει αρκετά χρόνια πριν. Βασικός λόγος οι φιλόξενοι άνθρωποι που γνώρισα, ο ανανεωμένος, τουριστικός αέρας και το διαμάντι των Δωδεκανήσων, o Nαυτικός Όμιλος της Ρόδου. “Συνέχεια ακούω ότι ο Ναυτικός Όμιλος είναι σαν τη Γαλλική Ριβιέρα. Οι τουρίστες σχολιάζουν ότι αισθάνονται ότι βρίσκονται στο Saint Tropez“, σχολιάζει στο Μarie Claire ο ιδιοκτήτης και γνωστός επιχειρηματίας του νησιού, Κώστας Αποστολίδης.

Με στόχο να κάνει το νησί a-list προορισμό για κοσμοπολίτες, περιγράφει: “Δεν θέλω η Ρόδος να γίνει Μύκονος. Θα ήθελα εκείνος που έχει επιρροές από τη Μύκονο, να διασκεδάζει και στη Ρόδο.” Ο ίδιος μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το νησί επέστρεψε, επενδύοντας στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης και μιλά για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, το μεγάλο του στοίχημα αλλά και τον τρόπο που κατάφερε να φέρει αέρα ανανέωσης στο νησί των Ιπποτών. “Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο. Έφυγα περίπου 25 χρονών, ασχολήθηκα με τις επιχειρήσεις στην Αθήνα κι επέστρεψα στα 45 μου. Nιώθω ευλογημένος που είμαι Ροδίτης. Αγαπάω τη Ρόδο και ό,τι έχει να κάνει με τα Δωδεκάνησα.”

Το αποτύπωμα της πανδημίας στον τουρισμό

Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα όλη τη χρονιά, αλλά από τον Ιούλιο η Ρόδος πηγαίνει πολύ καλά. Από τις 9 Ιουλίου έχουμε πάρα πολύ κόσμο και είμαστε στα επίπεδα του 2019. Έναν Ιούλιο περίπου σαν του ’19. Έχει πολύ κόσμο το νησί και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, γιατί θα κρατήσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Η covid-19 μας επηρέασε αλλά επειδή ξεκίνησε ο τουρισμός από τον Ιούλιο, όλα πάνε καλά. Οι τουρίστες είναι συνήθως από Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία. Οι Σκανδιναβοί δεν ήρθαν φέτος.

Είναι γενικότερα σε όλη την Ελλάδα έτσι τα πράγματα;

Απ’ ό,τι μαθαίνω και τα άλλα νησιά πάνε πολύ καλά. Η Μύκονος πάει πολύ καλά. Η Κρήτη τέλεια, η Σαντορίνη πάει παρά πολύ καλά. Άρα, νομίζω ότι ο τουρίστας αγκάλιασε τα ελληνικά νησιά.

Είχατε επιχείρησεις και στη Ρόδο, όσο βρισκόσαστε στην Αθήνα;

Είχα μόνο στον τομέα της φιλοξενίας. Είχα μια πολυκατοικία με ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά ασχολούνταν μ’ αυτό οι γονείς μου. Επέστρεψα στη Ρόδο, γιατί έκανα τον κύκλο μου στην Αθήνα. Ωρίμασε όλο αυτό και ήθελα να ξαναγυρίσω. Δοκίμασα να μείνω ένα χειμώνα στο νησί και μετά έμεινα για πάντα. Τον πρώτο χρόνο ήμουν τουρίστας. Μετά ξεκίνησα να κάνω ένα μικρό ξενοδοχείο στην Ιξιά. Μετά με έπιασε αυτή η τρέλα που έχω όταν βλέπω κάτι που δε μου αρέσει, να το κυνηγάω μέχρι να το αποκτήσω και να το αλλάξω.

Τι ήταν αυτό που δεν σας άρεσε στη Ρόδο;

Δεν μου άρεσαν βασικά πράγματα. Ερχόμουν σε σημεία που ήταν και είναι στρατηγικά για τη Ρόδο, φιλέτα δηλαδή και ήταν παραμελημένα. Έτσι γεννήθηκε το Ακταίον, ένα φανταστικό κτίριο με φοβερή ιστορία, σε στρατηγικό σημείο και με την αποδοχή όλης της Ρόδου. Κάναμε ανακαίνιση και δώσαμε μια αίγλη που του έλειπε. Το έχει αγκαλιάσει όλος ο κόσμος, είναι χειμώνα-καλοκαίρι γεμάτο, έχει όλες τις ηλικίες, έχει όλων των ειδών τους ανθρώπους, έχει ηλικιωμένους, παιδιά, παιδότοπο, φούρνο, εστιατόριο.

Μετά έψαχνα για παραλία. Δεν μπορούσα να βρω, είχα δυσκολίες, γιατί ήμουν Αθηναίος στη Ρόδο και Ροδίτης στην Αθήνα. Φτιάξαμε το Αmalfi Coast, που ήταν μία παράγκα και κάναμε ριζική ανακαίνιση από τα θεμέλια. Μετά έψαχνα να βρω ένα βραδινό μαγαζί και βρήκα το Sinatra στην παλιά πόλη, νυν Hamam, για να πάρω και τη νεολαία μαζί μου. Τα κατάφερα στην παλιά πόλη. Μετά ήρθε ό,τι φτιάξαμε στην παραλία Τσαμπίκα, ένα από τα πιο δυνατά σημεία της Ρόδου σ’ επισκεψιμότητα. Δέχεται 3000-4000 άτομα και μετά έρχεται ο Ναυτικός Όμιλος Ρόδου.

Το τελευταίο σας “παιδί” στη Ρόδο;

Το προτελευταίο παιδί, γιατί πρόσφατα δημιουργώ κάτι νέο. Ο Ναυτικός Όμιλος είναι ίσως το πιο δύσκολο και το πιο μεγάλο έργο που έχω κάνει. Είναι ένα συγκλονιστικό σημείο, ένα νησάκι μέσα στο λιμάνι. Ένα δύσκολο έργο που ταλαιπωρήθηκα να το βγάλω εις πέρας, αλλά τελικά άνοιξε τις πόρτες του και είναι γεμάτος κόσμο.

Δραστηριότητες και αθλητισμός στο ΝΟΡ

Ο Ναυτικός Όμιλος έχει παραμείνει αθλητικός όμιλος. Φιλοξενούμε και γυμνάζουμε 750 παιδιά. Έχει όλες τις δραστηριότητες, ιστιοπλοΐα, κανό, κωπηλασία, κολύμβηση, ρυθμική, πόλο. Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο μια επένδυση είναι και λειτούργημα, γιατί ξαναλειτουργεί ο Ναυτικός Όμιλος κι εμείς θα είμαστε χορηγοί και υποστηρικτές, έτσι ώστε τα παιδιά που θα διακριθούν να πάνε πιο ψηλά. Επίσης, σχεδιάζουμε μαζί με τον κύριο Χριστοδούλου, τον πρόεδρο του Ναυτικoύ Ομίλου να κάνουμε μεγάλα πράγματα, να κάνουμε Βαλκανικούς, Πανελλήνιους αγώνες ιστιοπλοϊας. Η Ρόδος ενδείκνυται μέχρι και για Παγκόσμιους αγώνες. Δεν υπάρχει περιορισμός.

Ο Ναυτικός Όμιλος έχει αυτή τη στιγμή ένα beach bar, ένα εστιατόριο, ένα κλαμπ που είναι έτοιμο, πισίνα για τα παιδιά κι ετοιμάζεται μια ψαροταβέρνα, ένα περουβιανό εστιατόριο, σπα και μια μπουτικ με ρούχα.

Ασταμάτητος και ο όμιλος και εσείς. Άρα, όταν επιστρέψατε στη Ρόδο δεν γνωρίζατε ότι θα κάνετε αυτές τις επιχειρήσεις. Είναι σαν να τοποθετούσατε τις δικές σας ανάγκες στη Ρόδο και να δημιουργούσατε αυτά που σας έλειπαν.

Έτσι ακριβώς! Βασικά γύρισα με την επιθυμία να μην ασχοληθώ με τις επιχειρήσεις. Να κάνω ένα ξενοδοχείο και να ηρεμήσω αλλά πάλι αυτό το δαιμόνιο που δεν μπορώ να ελέγξω. Έχω ένα ένστικτο που το ακολουθώ.

Υπάρχει μυστικό για να είναι κανείς καλός επιχειρηματίας και με διάρκεια;

Η επιτυχία είναι η διαχείριση και η ομάδα. Η διαχείριση τόσο η οικονομική όσο και του άψυχου και έμψυχου υλικού και η ομάδα. Νομίζω ότι η ομάδα φτιάχνει ιστορία. Νομίζω ότι το μυστικό της συνταγής είναι η σκληρή δουλειά, διαχείριση και να έχεις μαζί σου τους καλύτερους.

Πώς τους βρίσκεις τους καλύτερους;

Δημιουργούμε καταστάσεις που οι καλύτεροι έρχονται με τους καλύτερους.

Τι ξεχωριστό έχει το συγκεκριμένο νησί;

Είναι ένα νησί που τα έχει όλα. Έχει μία πόλη που θυμίζει Ιταλία, έχει μια Λίνδο που θυμίζει Κυκλάδες. Τα χωριά και το βουνό θυμίζουν Ελβετία. Έχει κολπίσκους, απέραντες μικρές θάλασσες, σημεία και νερά λες και είσαι στις Μαλδίβες. Έχει λιμνοθάλασσες, υδάτινο αθλητισμό. Έχει τα πάντα.

Οι επιχειρήσεις σας έχουν κοινό παρανομαστή; Υπάρχει κάτι κρυμμένο από πίσω; Μια  κοινή φιλοσοφία; Ή η καθεμία είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη;

Το μοντέλο είναι το ίδιο. Ο τρόπος διαχείρισης είναι ο ίδιος. Aλλάζει μόνο φιλοσοφία του κάθε μαγαζιού, η ενέργεια, το τι φαγητό είναι, το concept, αλλά το πίσω είναι ίδιο.

Πώς οραματίζεστε το επίπεδο της Ρόδου σε λίγα χρόνια;

Εννοείται ότι χρειάζεται κι άλλη προσπαθεια. Τα επόμενα χρόνια νομίζω πως η Ρόδος θα αρχίζει να πρωταγωνιστεί ξανά στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης.

Γενικότερα από τον ελληνικό τουρισμό τι λείπει;

Να γίνουμε πιο επαγγελματίες, πιο φιλόξενοι και πιο σοβαροί σε ό,τι αφορά τον τουρισμό.

Υπάρχει κάποιο νησί που ξεχωρίζετε στην Ελλάδα;

Ως προς την παροχή υπηρεσιών τη Μύκονο. Δεν θέλω η Ρόδος να γίνει Μύκονος. Θα ήθελα ο άλλος που έχει επιρροές από τη Μύκονο, να διασκεδάζει και στη Ρόδο.

Είναι αισιόδοξα τα πράγματα για το μέλλον;

Από εδώ και μπρος μόνο επάνω θα είμαστε στον τουρισμό, γιατί φτάσαμε στο έσχατο σημείο. Και η πανδημία μάς έχει δώσει ένα μάθημα, έτσι ώστε να σκεφτόμαστε όλοι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και να γινόμαστε καλύτεροι.

Ποιο είναι το μότο ζωής σας; Γιατί σας βλέπω έναν άνθρωπο που δεν σταματάει, θέλει να εξελίσσεται.

Να κυνηγάμε τα όνειρά μας, γιατί όταν θέλουμε κάτι πολύ δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει. Μερικές φορές λέω πράγματα πριν τα κάνω και βλέπω ότι η ζωή τα φέρνει μπροστά μου. Δουλεύω με αγάπη και αγνότητα. Επίσης το πιο σημαντικό είναι ότι οι δουλειές που κάνει δεν στοχεύουν στα λεφτά. Φέρνουν λεφτά, αλλά το παν είναι η δημιουργία και όταν τελειώσει ένα έργο πάω στο επόμενο.

Για παράδειγμα, είχα να κοιμηθώ πολλούς μήνες με το Ναυτικό Όμιλο. Είναι η μεγάλη μου τρέλα. Μόλις ολοκληρώθηκε κατά 80%, έκανα επενδύσεις στη Λίνδο και ξεκινάω από το Νοέμβριο την καινούρια μου επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην πιο ακριβή περιοχή σε αξία και το πιο ρομαντικό σημείο της Ρόδου, στο λιμανάκι του Αγίου Παύλου, θα είναι ένας κόλπος που θα μοιάζει με λιμνοθάλασσα και θα κρέμεται από πάνω το κάστρο της Λίνδου. Ήδη, έχουν ξεκινήσει τα έργα.

Το πιο ωραίο σχόλιο που έχετε ακούσει για τις επιχειρήσεις σας από τουρίστες;

Συνέχεια ακούω ότι ο Ναυτικός Όμιλος είναι σαν τη Γαλλική Ριβιέρα. Οι τουρίστες σχολιάζουν ότι είναι σαν να μην βρίσκονται στη Ρόδο, αλλά στο Saint Tropez.

Πηγή marieclaire.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου