Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου την 24η Σεπτεμβρίου 2021 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά παραυτουργία παραπέμφθηκαν, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, ένας υπάλληλος και η τεχνικός ασφαλείας, για εργατικό ατύχημα που οδήγησε στο θάνατο τον Νικήτα-Ραφαήλ Καψαλάκη.
Κατηγορούνται ως υπαίτιοι του ό,τι στη Ρόδο (περιοχή Ασγούρου), την 10η Ιανουαρίου 2018, από αμέλεια σκότωσαν άλλον και συγκεκριμένα, με συγκλίνουσες μεταξύ τους αμελείς συμπεριφορές συνιστάμενες σε παράλειψη, έχοντας συγχρόνως εκ του νόμου πηγάζουσα ιδιαίτερη νομική υποχρέωση αποτροπής του αποτελέσματος, από έλλειψη της προσοχής την οποία όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν, δεν προέβλεψαν το αξιόποινο αποτέλεσμα των πράξεων τους και προκάλεσαν αιτιωδώς το θάνατο του εργαζομένου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Ρόδου.
Ο πρώτος υπό την ιδιότητα του ως νομίμου εκπροσώπου της ΔΕΥΑΡ (πρόεδρος του Δ.Σ), κατηγορείται για το ότι ως εργοδότης όφειλε να εξασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας, να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας τους, δημιουργώντας την απαραίτητη οργάνωση και παρέχοντάς τους τα αναγκαία μέσα προστασίας και εξασφαλίζοντας τη συντήρηση του τόπου εργασίας και την παρακολούθηση της ασφαλούς λειτουργίας των μέσων και εγκαταστάσεων, φροντίζοντας συγχρόνως και για την αποκατάσταση των ελλείψεων που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, σε περίπτωση δε που από τις ελλείψεις αυτές προκαλείται άμεσος και σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, να διακόπτεται αμέσως η εργασία στο σημείο των ελλείψεων.
Του αποδίδεται ότι από αμέλειά του δεν μερίμνησε, αφενός μεν ώστε να παρασχεθούν στον εργαζόμενο στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΡ στ’ Ασγούρου Νικήτα Ραφαήλ Καψαλάκη τα απαραίτητα ρούχα και παπούτσια εργασίας, αφετέρου δε ώστε η μεταλλική κλίμακα σταθερού τύπου ύψους 2 μέτρων, η οποία ήταν πακτωμένη στον τοίχο του κτηρίου του αντλιοστασίου και η οποία είχε διαβρωθεί λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της ελλιπούς συντήρησης (τελούσα μέχρι και την 10-1-2018 υπό κατάρρευση), να συντηρείται τακτικά και να επισκευάζεται έγκαιρα προκειμένου να διατηρείται ασφαλής και ακίνδυνη για τους εργαζομένους του αντλιοστασίου ή ακόμη και να αντικαθίσταται σε περίπτωση που καθίσταται ανεπίδεκτη επισκευής και πάντως, να μην χρησιμοποιείται από τους εργαζομένους·
Ο δεύτερος, υπό την ιδιότητα του ως προϊσταμένου της Υπηρεσίας Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΡ, φέρεται να μην μερίμνησε για την συντήρηση και επισκευή ή άλλως, σε περίπτωση αδυναμίας επισκευής, για την αντικατάσταση και μη χρήση από τους εργαζομένους, της μεταλλικής κλίμακας σταθερού τύπου ύψους 2 μέτρων και η τρίτη ως τεχνικός ασφαλείας να παρέβη τις υποχρεώσεις της.
Θυμίζουμε ότι με απόφαση, που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, αναβλήθηκε η έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής αποζημίωσης λόγω ψυχικής οδύνης, που υπέβαλαν εις βάρος της ΔΕΥΑ Ρόδου οι γονείς και η αδελφή του αδικοχαμένου υπαλλήλου.
Το δικαστήριο με την απόφασή του διέταξε τη διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης και όρισε τον κ. Δημήτριο Κρητικό, πνευμονολόγο, για τη διεξαγωγή της. Κατόπιν αιτήσεως του τελευταίου επιλήφθηκε σχετικά το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και όρισε νέο πραγματογνώμονα τον κ. Κλέωπα Πετρονικολό, πνευμονολόγο.
Ως συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας παρίστανται οι δικηγόροι κκ. Ιωάννης Σ. Χριστοδούλου και Εμμανουήλ Ζέζιος και ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι δικηγόροι κκ Άκης Δημητριάδης και Στέλιος Κιουρτζής.