Ειδήσεις

Πρόβλεψη σοκ για τα χρέη των νοσοκομείων

Έκρηξη καταγράφεται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ ο λογαριασμός των νέων χρεών σε προμηθευτές υγειονομικού υλικού και φαρμακευτικές εταιρείες μεγαλώνει μήνα με το μήνα. Οι προβλέψεις για την πορεία που ακολουθούν οι οφειλές του ΕΣΥ είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς προμηθευτές και εργαζόμενοι των νοσοκομείων εκτιμούν πως τα ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκτοξευτούν στο 1,5 δισ. ευρώ, παρά την πρόσφατη αποδέσμευση  587 εκατ. ευρώ για πληρωμή παλιών χρεών από τη δόση της δανειακής σύμβασης της πρώτης αξιολόγησης.

Η αύξηση των οφειλών είναι καταιγιστική: από 931 εκατ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, σκαρφάλωσαν τον Ιούλιο στα 1,12 δισ. ευρώ. Η αιτία της συσσώρευσης νέων χρεών βρίσκεται στην ασθενική χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία όμως δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε την χρονιά που έρχεται. Ειδικότερα, τα δημόσια νοσοκομεία θα λάβουν το 2017 την ίδια κρατική χρηματοδότηση με φέτος, δηλαδή 1.156 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 350 εκατ. σε σύγκριση με το 2015. Η απόφαση για τη μη ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ δημιουργεί στους ιδιώτες προμηθευτές και τις εταιρείες φαρμάκου φόβους για περαιτέρω εκτροχιασμό των δαπανών, οι οποίες θα είναι αδύνατο να καλυφθούν.

Ενδεικτική της υστέρησης που καταγράφεται στα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων  είναι άλλωστε η απόφαση του υπουργείου Υγείας, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, να αυξήσει τα όρια δαπανών, εγκρίνοντας επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για την προμήθεια φαρμάκων και άλλα 20 εκατ. ευρώ για τις υπόλοιπες λειτουργικές ανάγκες των ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ο ομαλός τους εφοδιασμός τους με υγειονομικό υλικό.

Η οικονομική θέση των ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας γίνεται ακόμη πιο δεινή μετά το αναπάντεχο “κούρεμα” έως 25% που υποστούν τα ποσά τα οποία θα από το κράτος στο πλαίσιο της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπεται σε διάταξη νομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας. Η σταδιακή αποπληρωμή των δημόσιων παλιών οφειλών αποτελούσε, όπως αναφέρουν στελέχη του χώρου, πολύτιμη ανάσα για τη ρευστότητά τους, τώρα όμως τα ποσά που θα λάβουν θα είναι πολύ χαμηλότερα από όσα προβλέπονταν.

Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για τα φάρμακα είχε οριστεί για φέτος στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο δαπάνης για τις φαρμακευτικές εταιρείες έφτανε τα 490 εκατ. ευρώ (δηλαδή υπήρχε εξαρχής διαφορά ύψους 110 εκατ. ευρώ, την οποία θα κληθούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις). Ωστόσο, δεδομένου πως κάθε μήνα οι ανάγκες των νοσοκομείων είναι μεγαλύτερες του προϋπολογισμού, θεωρείται βέβαιο πως για το σύνολο του 2016 το έλλειμμα στον κωδικό του φαρμάκου θα ξεπεράσει τα 200 εκατ., δηλαδή θα είναι 30% μεγαλύτερο από το αρχικό κονδύλι που είχε ορίσει το υπουργείο Υγείας. Από την άλλη οι προμηθευτές αναφέρουν ότι πληρώνονται με καθυστέρηση που ξεπερνά τα δύο χρόνια, αντί για εξήντα ημέρες που κανονικά θα πρέπει να γίνεται η εξόφληση, γεγονός που δημιουργεί υπέρογκα χρέη.

Δριμεία είναι την ίδια ώρα η κριτική και για τις 4.000 προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού μέσα στην επόμενη χρονιά που εξήγγειλε ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με δωδεκάμηνη εντούτοις σύμβαση, όταν τα κενά μόνο σε ιατρούς υπολογίζεται πως ξεπερνούν τις πέντε χιλιάδες θέσεις. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, η τοποθέτηση τεσσάρων χιλιάδων νοσηλευτών είναι μια λύση προσωρινή που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αμβλύνει τα μόνιμα προβλήματα στελέχωσης του ΕΣΥ.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου