Κατά της νομικής αναγνώρισης της αλλαγής φύλου από την ηλικία των 17 ετών και πάνω, τάσσεται το 58,6%, ενώ υπέρ τάσσεται το 39,3%. Το ποσοστό όσων τοποθετούνται αρνητικά μεγαλώνει όταν η ερώτηση αφορά την ηλικία των 15 έως των 18 ετών. Ειδικότερα, «όχι» λέει το 71,7% των ερωτηθέντων, ενώ θετικά τοποθετείται το 26,7%.
Την αντίθεση του στη νομική αναγνώριση της αλλαγής φύλουαπό το τα 15, αλλά και γενικότερα εκφράζει το μεγάλο ποσοστό των πολιτών, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού STAR. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες χαιρετίζουν τη στάση της εκκλησίας στο ζήτημα.
Ποιο συγκεκριμένα, κατά της νομικής αναγνώρισης της αλλαγής φύλου από την ηλικία των 17 ετών και πάνω, τάσσεται το 58,6%, ενώ υπέρ τάσσεται το 39,3%.
Το ποσοστό όσων τοποθετούνται αρνητικά μεγαλώνει όταν η ερώτηση αφορά την ηλικία των 15 έως των 18 ετών. Ειδικότερα, «όχι» λέει το 71,7% των ερωτηθέντων, ενώ θετικά τοποθετείται το 26,7%.
Επίσης, οι πολίτες σε ποσοστό 72,4% θεωρούν πως δεν ήταν κατάλληλη η συγκυρία για να εισαχθεί προς συζήτηση το επίμαχο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα, την ώρα που το 23,8% θεωρεί πως έπρεπε να συμβεί αυτό τώρα.
Την ίδια στιγμή, το 51,4% χαιρετίζει τη στάση της εκκλησίας στο ζήτημα της αλλαγής φύλου, ενώ το 44,2% κρίνει τις τοποθετήσεις της Ιεράς Συνόδου αρνητικά.
Υψηλά είναι τα ποσοστά όσων διαφωνούν στο σύνολο των ανδρών (73,2%), στις ηλικίες 18-34(78,6%), στα ημιαστικά/αγροτικά στρώματα (76,2%), στους γονείς με παιδιά έως 17 ετών (75,5%), όπως και σε όσους δε έχουν πάει σχολείο ή έχουν τελειώσει μόνο το Δημοτικό (75,6%).
Εντύπωση προκαλεί όμως ότι στο ερώτημα αν «το ελληνικό δίκαιο θα πρέπει να εναρμονιστεί με το δίκαιο της υπόλοιπης Ευρώπης όπως έχει υποχρέωση η χώρα», το διόλου ευκαταφρόνητο 39,4% απαντά «μάλλον ή σίγουρα όχι», έναντι του 52% που απαντά «μάλλον ή σίγουρα ναι».
Όσον αφορά στον δείκτη αισιοδοξίας, αυτός εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ποσοστό μόλις 5,7% των πολιτών να απαντά ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν πολύ ή αρκετά καλά, έναντι 74,6% που απαντά ότι τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά ή πολύ άσχημα, αν και σημειώνεται ελαφρά άνοδος της αισιοδοξίας έναντι της προηγούμενης δημοσκόπησης τον Φεβρουάριο (όπου τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 2,1% και 89,8%).
newpost.gr