Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
«Η η κοινωνία από τη στιγμή που εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει την εμπιστοσύνη της στις επιλογές που έχει κάνει». Αυτό δηλώνει στην συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κα Μαρία Σπυράκη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κόσμος θέλει την αλλαγή και η Ν.Δ. θα είναι αναμφίβολα ο κορμός της νέας κυβέρνησης. Επιπλέον, μιλάει για το σενάριο των χωρών – μελών της Ε.Ε. των ταχυτήτων, για τις γερμανικές εκλογές, για την απλοποίηση των κανονισμών στο ΕΣΠΑ καθώς και για τους πόρους που μπορεί να διεκδικήσει η χώρα μας.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Σπυράκη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το αποτέλεσμα των πρόσφατων γερμανικών εκλογών. Θα ήθελα το σχόλιό σας για την άνοδο των ακροδεξιών και σε τι το αποδίδετε.
Προφανώς υπάρχει φθορά στο πολιτικό σύστημα. Προφανώς το προσφυγικό αποτέλεσε καταλύτη, μια και η Γερμανία υποδέχθηκε πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες στο έδαφός της. Επίσης καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο φόβος για την απώλεια του επιπέδου ζωής στην Ανατολική Γερμανία , με αφορμή την έλευση των ξένων. Είναι όμως σαφές πως η ηγέτιδα δύναμη και η ηγετική προσωπικότητα στη Γερμανία παραμένει η Α. Μέρκελ. Θα μπούνε βέβαια στο κάδρο της νέας κυβέρνησης τύπου Τζαμάικα οι φιλελεύθεροι και οι πράσινοι, πράγμα που πρακτικά σημαίνει πως οι μεν φιλελεύθεροι θα θελήσουν να μπουν σε μια συζήτηση για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και περισσότερη φιλελευθεροποίηση της γερμανικής οικονομίας, οι δε πράσινοι θα ξαναβάλουν στην ατζέντα περιβαλλοντικά ζητήματα. Υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες γι αυτό, οπότε θα χρειαστεί χρόνος και σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες ώστε να υπάρξει συνοχή στη νέα κυβέρνηση. Όμως αυτός ο χρόνος δεν θα πρέπει να χαθεί για την ελληνική κυβέρνηση. Η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει άμεσα, χωρίς να περιμένει η ελληνική κυβέρνηση να αποκρυσταλλωθεί το κλίμα στο Βερολίνο.
Η τρίτη αξιολόγηση είναι πολύ κρίσιμη στη βάση τού ότι υπάρχουν προαπαιτούμενα, τα οποία είναι εντελώς στην αντίθετη κατεύθυνση με αυτό που η κυβέρνηση εμφανίζει ως άποψη ή ιδεολογία, προαπαιτούμενα τα οποία αφορούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει φτάσει στο όριό της μια και οι πολίτες εργάζονται, για να πληρώνουν φόρους και εισφορές.
• Προτείνατε πρόσφατα πέντε συν πέντε χρόνια για το ΕΣΠΑ και την απλοποίηση των κανονισμών. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,στη γνωμοδότηση για το μέλλον του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου μετά το 2020 στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, πρότεινα πέντε συν πέντε χρόνια διάρκειας αντί για επτά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΕΣΠΑ) μετά το 2020. Επίσης, για τις επόμενες προγραμματικές περιόδους εισηγήθηκα περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και έμφαση στις συνέργειες και τη συμπληρωματικότητα των κοινοτικών πόρων.
Ειδικότερα, πρότεινα να οριοθετηθεί η διάρκεια των πολυετών δημοσιονομικών προγραμμάτων στα πέντε συν πέντε χρόνια με ενδιάμεση αποτίμηση των αποτελεσμάτων και στόχο την εμπροσθοβαρήχρηματοδότηση των έργων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έναρξης και ολοκλήρωσης των προγραμμάτων και να αυξηθεί η απορρόφηση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων.
Επιπρόσθετα, επεσήμανα τον ρόλο των χρηματοδοτικών εργαλείων και της συμπληρωματικής τους χρήσης με τις επιδοτήσεις καθώς και την ανάγκη για περισσότερες συνέργειες ανάμεσα στα διαρθρωτικά ταμεία και τα άλλα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ, όπως το Horizon2020, το ConnectingEuropeFacility αλλά και το Σχέδιο Juncker (EuropeanFundforStrategicInvestments).
Ζήτησα ακόμη, την απλοποίηση των διαδικασιών χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών και Διαρθρωτικών Επενδυτικών Ταμείων, με την υιοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου κανονισμών (SingleRuleBook), ώστε τα χρήματα της ΕΕ να φτάνουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους με τα λιγότερα δυνατά γραφειοκρατικά εμπόδια.
• Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα κονδύλια από την Ε.Ε. για μια σειρά από θέματα όπως η ανεργία και το προσφυγικό – μεταναστευτικό;
Με τοποθέτηση μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση της Ένωσης μίλησαγια τη «δική μας Ευρώπη» που οφείλει να βελτιωθεί προκειμένου να εξασφαλίσει ευημερία και ασφάλεια στους πολίτες μας. Έκανα ιδιαίτερη αναφορά στην αναγνώριση της ευθύνης που ανέλαβαν οι Έλληνες στην υποδοχή των προσφύγων και τόνισα πως οιπολίτες περιμένουν να αναδείξουμε άμεσα, κόντρα στον λαϊκισμό και τα άκρα την δική μας Ευρώπη. Η δική μας Ευρώπη οφείλει να στηρίζει, να ενισχύει και να επιβραβεύει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Μόνο έτσι θα υπάρχει ευημερία για όλους.
Οφείλει επίσης να οχυρωθεί απέναντι στην τρομοκρατία. Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών άργησε όπως άργησε και η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η δική μας Ευρώπη φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες αλλά συγχρόνως τα κράτη-μέλη οφείλουν να μοιράζονται την ευθύνη. Και όταν αυτό δεν συμβαίνει να υφίστανται κυρώσεις. Οφείλει λοιπόν να δίνει βιώσιμες δουλειές στους νέους ανθρώπους και αυτό σίγουρα δεν επιτυγχάνεται με περικοπές στον προϋπολογισμό για την έρευνα.
• Πώς είναι το κλίμα στην Ευρώπη και στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ελλάδα; Φαίνεται ότι κάποιοι επιμένουν να στηρίζουν τον έλληνα πρωθυπουργό (είδαμε και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ πρόσφατα) αλλά υπάρχει και η δυσαρέσκεια για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην χώρα μας.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οπως ξερετε ο κ.Ντάισελμπλουμ αποχωρεί απο την προεδρεία του Eurogroup τον Ιανουάριο. Και σε καθε περιπτωση μονο δουλεια του δεν ειναι να προτεινει ποτε θα γινουν εκλογές στην Ελλάδα, ενώ αναζητα νέο ρόλο στην ΕΕ. Ωστόσο το πρόγραμμά που παρουσίασε ο κ.Μητσοτακης συνδυάζει την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, τη δημιουργία αποτελεσματικού Κράτους και τη στήριξη στους νέους και τους πιο αδύναμους από τους συμπολίτες μας.
Το πρόγραμμά μας βασίζεται επίσης στην αλλαγή του μείγματος πολιτικής, με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, η ιδιοκτησία των οποίων θα ανήκει στους Έλληνες και δεν θα επιβάλλεται απ’ έξω.
Άλλωστε, μια περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή είναι, τελικά, περισσότερο βιώσιμη και αμοιβαία επωφελής για την Ελλάδα και για τους εταίρους και δανειστές. Είναι προφανές, ότι είναι εθνική υπόθεση να ρυθμιστεί το χρέος, είναι πολιτική επιλογή ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η κατάσταση στην Ελλάδα και αθροίζονται τα μέτρα και είναι πολιτική επιλογή η διαχείριση που γίνεται καθημερινά.
• Το ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για τις διαφορετικές ταχύτητες στην Ε.Ε. είναι θετικό για την χώρα μας; Πού θα την κατατάξουν και με ποια κριτήρια;
Είναι αλήθεια ότι με πρωτοβουλία της Γαλλίας και στήριξη της Γερμανίας έχει ανοίξει η συζήτηση για το σενάριο της ενισχυμένης συνεργασίας, δηλαδή της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων: όσες χώρες θέλουν και μπορούν θα κάνουν περισσότερα μαζί, λέει αυτό το σενάριο, και μας περιγράφει αυτό που ήδη συμβαίνει με την Ευρωζώνη και τον χώρο Σένγκεν.
Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι να είμαστε στην πρώτη ταχύτητα, ανάμεσα σε εκείνα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που θέλουν και μπορούν. Έχουμε να ωφεληθούμε πολλά με μια τέτοια εξέλιξη, από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού μέχρι την αμυντική συνεργασία .
Μόνο που η πρώτη ταχύτητα για την πατρίδα μας δεν είναι δεδομένη. Χρειάζεται πολλή και συστηματική δουλειά, διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και οριστικό διαζύγιο με το λαϊκισμό για να είμαστε στην πρώτη ταχύτητα της Ε.Ε.
• Στις δημοσκοπήσεις που γίνονται, η Ν.Δ. προηγείται και παγιώνει την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ με διψήφιο νούμερο. Εκτιμάτε ότι η Ν.Δ. θα καταφέρει την αυτοδυναμία και θα ανεβάσει κι άλλο τα ποσοστά της;
Είναι γεγονός πως η κοινωνία από τη στιγμή που εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει την εμπιστοσύνη της στις επιλογές που έχει κάνει γιατί θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Πλέον έχουμε μια νέα εικόνα. Η διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα σε όσους θέλουν μια κανονικότητα και σε εκείνους που παίζουν με ιδεοληψίες και ψέματα. Είναι ανάμεσα σε εκείνους που κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για να μειώσουν τους φόρους και σε εκείνους που χρησιμοποιούν το κράτος για να βολεύουν τους φίλους τους. Η ΝΔ θα είναι αναμφίβολα ο κορμός της νέας κυβέρνησης. Όση μεγάλη εμπιστοσύνη και να μας δείξουν οι πολίτες είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις για τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που δεν προσφέρονται για δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα έχουμε μία λογική κρατισμού και για μας είναι κρίσιμο σημείο το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται κοινοτικοί πόροι -οι μοναδικοί δεδομένοι πόροι που έχει η πατρίδα- για μισθολογικές ανάγκες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα γιγαντιαίο κράτος, αντί οι πόροι αυτοί να επενδυθούν, ώστε να έχουν προστιθέμενη αξία. Αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε είναι να μπορέσουμε να έχουμε δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε τους φόρους. Μπορούμε να το κάνουμε με διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες θα προωθήσουμε και τις οποίες θα κάνουμε και θα έχουμε την ιδιοκτησία τους, όχι καθυστερώντας οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει τον οικονομικό χάρτη της πατρίδας μας.