Χοντραίνει το παιχνίδι ανάμεσα στον αμερικανικό και τον ρωσικό παράγοντα στην Βαλκανική, καθώς οι δύο μεγάλοι παίχτες συγκρούονται σφοδρά για την προώθηση των συμφερόντων τους και την επικυριαρχία της επόμενης μέρας.
Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο τον Ιβάν Σαββίδη, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times» που επικαλείται υποκλοπές αμερικανικών υπηρεσιών, ο ομογενής μεγιστάνας πλήρωνε διαδηλωτές που αντιτίθεντο στη συμφωνία Ελλάδας -ΠΓΔΜ .
Επίσης από οικονομικά στοιχεία προκύπτουν καταβολές χρημάτων από τον Σαββίδη σε πολίτες και οπαδούς ομάδων ποδοσφαίρου για να πρωτοστατήσουν σε επεισόδια κατά του δημοψηφίσματος.
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι οι Αμερικανοί παρέδωσαν το περιεχόμενο των υποκλοπών στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία και αποφάσισε να απελάσει σε αντίποινα δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορέψει την είσοδο στην Ελλάδα σε άλλους δύο.
Η κίνηση πάντως των Αμερικανών να χρησιμοποιήσουν τους κραταιούς Times της Νέας Υόρκης για να δώσουν συνέχεια στην υπόθεση, δείχνει την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού στα Βαλκάνια.
Ο πόλεμος συνεχίζεται…
Αναλυτικά το δημοσίευμα των New York Times:
«Εδώ και χρόνια ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα. Ο Έλληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης επαγγελματικής ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, κινήθηκε αθόρυβα ανάμεσα στους αθλητικούς κόσμους και των δύο χωρών. Έχει βάλει το χέρι του σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής στη Θεσσαλονίκη, το ελληνικό λιμάνι όπου ζει και είναι πολύ γνωστός παίκτης στον συχνά συγκρουόμενο κόσμο των Ελλήνων και Ρώσων ολιγαρχών. Όλα αυτά τον κατέστησαν ενδιαφέροντα για τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι υπέκλεψαν επικοινωνίες τον Ιούνιο, που έδειχναν ότι ο κ. Σαββίδης εργαζόταν ως δάκτυλος της Ρωσίας για να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και “Μακεδονίας” που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της τελευταίας στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα αντιτίθεται εδώ και καιρό στην είσοδο της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα, που θεωρεί την επεκτεινόμενη συμμαχία ως μεγάλη απειλή στα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να παρέμβει για να αποτύχει το δημοψήφισμα για τη συμφωνία.
Σε αντίποινα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: Έδωσαν τα στοιχεία των υποκλοπών στην αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε σε μια σπάνια ρήξη με τη Μόσχα απελαύνοντας δύο Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο δύο ακόμα στη χώρα.
Αμερικανοί κατάσκοποι και διπλωμάτες ενθουσιάστηκαν. Αν και το δημοψήφισμα τον περασμένο μήνα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία δεν έβγαλε συμπέρασμα – το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ πρέπει τώρα να αποφασίσει, ίσως και εντός της εβδομάδας, κατά πόσον η χώρα θα ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία – Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν την αποκάλυψη του ρόλου του κ. Σαββίδη και την απέλαση των διπλωματών ως μία σπάνια νίκη σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Οι μυστικοί ελιγμοί συνέβησαν ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ ταξίδευε στην Ευρώπη το καλοκαίρι, αγκάλιαζε δημόσια τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και απογοήτευε τη συμμαχία-. Αλλά η ιστορία με την ΠΓΔΜ ξεκινά πολύ πριν από αυτό.
Αντιμετωπίζοντας την εμπλοκή
Όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας είδαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016 ενδείξεις ότι η Ρωσία προσπαθούσε να εμπλακεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυηνας σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών συγκρότησαν αυτό που αποκαλείται σήμερα Ομάδα Ρωσικής Επιρροής σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές προσπάθειες, κυρίως στην Ευρώπη. Αυτό πειρλάμβανε και εκλογές στην Ευρώπη όπου η Ρωσία ίσως προσπαθούσε να παρέμβει.
Στα τέλη της περασμένης άνοιξης είδαν ότι η ΠΓΔΜ ήταν ένας πιθανός στόχος. Στις 12 Ιουνίου Σκοπιανοί και Έλληνες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα άλλαζε το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία για να τερματιστεί μια διαμάχη τριών δεκαετιών με την Ελλάδα, που θεωρεί ότι το όνομα «Μακεδονία» υποκρύπτει εδαφικές αξιώσεις για την ομώνυμη ελληνική περιοχή.
Από τη στιγμή που η χώρα θα γινόταν πλέον Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα δεν θα έβαζε πλέον βέτο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. ΤΟ δημοψήφισμα για την υιοθέτηση του νέου ονόματος ορίστηκε για τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η Μόσχα δυσαρεστήθηκε. Σε συνέδριο στην Αθήνα τρεις μέρες μετά τη συμφωνία ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Δύση για τα σχέδια πρόσκλησης της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στη Συμμαχία.
«Σίγουρα, δεν θα ρίξουμε πυρηνικές βόμβες», είπε ο Βλαντιμίρ Α. Χιζόφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αλλά», πρόσθεσε, «υπάρχουν λάθη που έχουν συνέπειες».
Η απειλή του κ. Ζιζόφ προκάλεσε μια σειρά διπλωματικών τηλεγραφημάτων προς την Ουάσιγκτον από τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Ρ. Πάιατ στην Ελλάδα, ο οποίος παρέστη στο ίδιο συνέδριο, με τα οποία προειδοποιούσε ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να επηρεάσει το επικείμενο
δημοψήφισμα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η CIA και το αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Διοίκησης του Πενταγώνου με έδρα τη Στουτγάρδη της Γερμανίας είχαν ήδη καταπιαστεί με την υπόθεση, είπαν αξιωματούχοι.
Ήδη ως εκείνο το σημείο είχε εμφανιστεί αντίσταση στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Στη διάρκεια του καλοκαιριού εμφανίστηκαν εκατοντάδες νέες ιστοσελίδες που καλούσαν σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος και αναρτήσεις στο Facebook που παρότρυναν τους Σκοπιανούς να κάψουν τα ψηφοδέλτιά τους -κλασική παραπληροφόρηση κατευθυνόμενη από υποστηριζόμενες από τη Ρωσία ομάδες, είπαν Σκοπιανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.»
Πάντως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα.