Τοπικές Ειδήσεις

4ο TEDxRhodes 2019: “Η Δύναμη του Ενός μέσα από τη Δύναμη του Άλλου”

Απαρίθμηση των όσων συνέβαλαν στην επιτυχία του 4ουTEDxRhodes 2019.

Του Μάνου Χατζημαλωνά

Από που να ξεκινήσει κανείς να περιγράφει την παραπάνω εξίσωση.

Ίσως από τη βραδινή Αυγουστιάτικη συνάντηση της παρέας των συνήθων υπόπτων, Κυριάκου Κυριακούλη, Λίνας Φιλιππάκη, Αγγελικής Τενέντε, και της ανυποψίαστης Κατερίνας Κυριακούλη στο bar Συσσίτιο.

Ήταν εκεί όπου, λαμβάνοντας υπόψιν το σύντομο χρονικό περιθώριο που μας χώριζε από εκείνη τη στιγμή έως την 28η Σεπτεμβρίου,θέσαμε τους βασικούς στόχους και τις μετριοπαθείς προσδοκίες για το 4οTEDxRhodes. Μετριοπαθείς, γιατί είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος προεργασίας λόγω μιας ιδιάζουσας καλοκαιρινής περιόδου γεμάτης αβεβαιότητα σε διάφορα επίπεδα. Ομολογώ, δεν ήμουν βέβαιος ότι θα προχωρούσαμε όταν πήγαινα να συναντήσω εκείνο το βράδυ την ομάδα.

Μετά από την απαρίθμηση των προκλήσεων που προβλεπόταν ότι θα συναντούσαμε, είτε πρακτικές-οργανωτικές είτε οικονομικές, συμφωνήσαμε ότι άξιζε να προσπαθήσουμε. Δεν είναι εύκολο να δεσμεύεσαι ότι θα συνυπογράψεις μια διοργάνωση όταν δεν έχεις κλείσει ομιλητές, όταν δεν έχεις εικόνα σε ποιους χορηγούς και εθελοντές μπορείς να βασιστείς, όταν καθένας από την ομάδα θα έλειπε αρκετές ημέρες σε δικό του χρόνο από εκείνη τη στιγμή για διακοπές, όταν γνώριζες ότι η σχολική χρονιά για κάποιους ξεκινά από τέλη Αυγούστου και μάλιστα για κάποιους με την επιβάρυνση 8 ωρών διαφοράς.

Κι όμως, η δήλωση αυτοδέσμευσης της καθεμιάς και τους καθενός από την ομάδα, αποτέλεσε πιστοποίηση της αξίας επιδίωξής ακόμα ενός TEDxRhodes, παρά τα ρίσκα.

Και αυτός ίσως να είναι και ο γονότυπος κάθε συνέργειας σε επίπεδο ομάδας και κοινωνίας. Ότι δηλαδή, η μόνη και μεγαλύτερη εξασφάλιση του μέλλοντος μπορεί να υπάρξει μέσα από την δέσμευση μεταξύ συνοδοιπόρων καθοδόν προς αυτό το μέλλον.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το θέμα «Δύναμη του Ενός» (Power of One) προέκυψε σχεδόν αυθόρμητα με σκοπό να αναδείξει τον καταλυτικό ρόλο του ατόμου στο να συμβάλει ελεύθερα, υπεύθυνα και συλλογικά στη διαμόρφωση προοδευτικών αλλαγών στην ιστορία και την κοινωνία. Σε καιρούς όπου η παθητική ταύτιση με συμπεριφορές και ιδεολογίες υποδαυλίζουν τα ήθη, υποβαθμίζουν τον άνθρωπο και στερούν από την κοινωνία την συνοχή και την συναγωνιστικότητα, θεωρήσαμε ότι φωτεινά παραδείγματα σκέψης και δράσης μπορούσαν να δείξουν τον δρόμο.

Κι έτσι ξεκινήσαμε.

«Το TED είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με δράση από το 1984 αφιερωμένη στη διάδοση αξιόλογων ιδεών. Σήμερα παρακολουθείται από εκατομμύρια θεατών και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους διαδικτυακούς θεσμούς εκπαιδευτικού χαρακτήρα παγκοσμίως. Βασισμένο στο πρότυπο των διοργανώσεων TED, το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών και αυτόνομα οργανωμένων εκδηλώσεων που δίνει την ευκαιρία στις κατά τόπους κοινωνίες να συγκλίνουν γύρω από δημιουργικές ανησυχίες των κατοίκων τους. Το TEDxRhodes διοργανώνεται από μια ομάδα εθελοντών που ξεκινά να εργάζεται μήνες πριν την εκδήλωση και χωρίς αμοιβή – όπως γίνεται παγκοσμίως, στα TEDx events. Μάλιστα, σε μια πανελλήνια πρωτοτυπία, τα TEDxRhodes δεν έχουν εισιτήριο (ο θεσμός TED επιτρέπει εισιτήριο μέχρι και $100 το άτομο) αλλά το κόστος διοργάνωσης επωμίζονται μέσω της ευγενικής τους συνδρομής τοπικοί χορηγοί.»

Τα δομικά υλικά που συνέβαλλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση προέκυπταν μέσα από την κάθε συνομιλία που είχε ο καθένας μας με τρίτους μετά από εκείνη την πρώτη συνάντηση στο Συσσίτιο. Και σαν την ανέγερση σπιτιού μεταξύ συγχωριανών σε κάποια επαρχιακή πόλη ή χωριό σε αλλοτινούς καιρούς, όποιος μάθαινε για αυτήν την προσπάθεια προθυμοποιούταν να συμβάλει με ένα λιθαράκι, μικρό ή μεγάλο.

Ένα σημαντικό μέρος των «θεμελίων» τοποθετήθηκε, όπως και κάθε χρονιά από το 2015, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω της αρμόδιας περιφερειακής συμβούλου και εντεταλμένης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Χαρούλας Γιασιράνη, επωμιζόμενη ένα μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής της διοργάνωσης.

Η επιλογή και προσέγγιση ομιλητών έγινε με παρόμοιο αυθορμητισμό και δικτύωση. Αποταθήκαμε μέσω κοινών γνωστών σε όποιους θεωρούσαμε ότι είχαν να πουν κάτι σημαντικό για το θέμα «Δύναμη του Ενός», και τελικά δικαιωθήκαμε.

Ο Ανδρέας Κακλιός και οι συνεργάτες του μας είχαν εμπνεύσει από την δημιουργία της ομάδας «Άκαπνη Ρόδος» με κεντρικό μήνυμα όχι τον αντικαπνισμό, αλλά τον σεβασμό από όλους προς τον συνάνθρωπο μη-καπνιστή. Η ομιλία του έμοιαζε με λάκτισμα ενός αγώνα για ενσυναίσθηση και καλό παράδειγμα.

Ο καθηγητής Κώστας Καρπούζης ως μόνιμος συνεργάτης του Athens Science Festival υπήρχε στο ραντάρ μας εδώ και καιρό ως ένθερμος πρεσβευτής των ανθρωπιστικών αγαθών της τεχνολογίας, και η ομιλία του ανέπτυξε παιχνιδιάρικες και παιδαγωγικές πτυχές της τεχνολογίας που δεν φανταζόμασταν.

Σε παρόμοιο μοτίβο, αλλά από την μοναδική οπτική μιας διεθνούς αυθεντίας σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, η βόρειο-ιρλανδέζα Nell Watson μας μίλησε για την ανάγκη διαπαιδαγώγησης στις ριζικές αλλαγές που έπεται να φέρει η τεχνολογία στις ζωές όλων, αλλά και το χρέος μας ως ανθρώπινο είδος να παρέμβουμε διαπαιδαγωγικά και με ενσυναίσθηση στην ύπαρξη και ανέλιξη των μηχανών ως πλέον ισότιμων συνομιλητών.

Ο διεθνολόγος Δημήτρης Τριανταφύλλου, ως απόδημος ακαδημαϊκός στην Κωνσταντινούπολη μας ανέπτυξε τις αδιάκοπες προσπάθειές του ως γεφυροποιού να δημιουργήσει συνθήκες μέσα στις οποίες μαθητές και πολίτες μπορούν να αντιληφθούν τους εαυτούς τους ως ενεργούς συνδέσμους σε εποικοδομητικό διάλογο πέρα από τείχη και αντιπαλότητες.

Ο Αντώνης Ρεπανάς μας συγκίνησε μιλώντας μας για συνταρακτικές ιστορίες μέσα από την προσφυγική κρίση που θα έμεναν για πάντα στο περιθώριο αν δεν ήταν αυτός και η ομάδα του να τις αναδείξουν. Μας μίλησε για την αποστολή του humanstories.gr να αναδείξουν τον Άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται στην Ελλάδα και για το πως ο κόσμος αλλάζει από τις ιστορίες που αν και άξιες διάδοσης, μένουν μακριά από την δημοσιότητα.

Ο Μάκης Προβατάς μας ταξίδεψε στο γνωστό και συχνά άγνωστο σύμπαν της ανθρώπινης ευθύνης και πως αυτή διαμορφώνει την ιστορία μέσα στους αιώνες. Κάνοντάς μια συναρπαστική περιήγηση σε αθέατα στιγμιότυπα της ιστορίας, έθιξε την τάση των καιρών για απονεύρωση της ευθύνης του ατόμου και εξήρε την ισχύ του Ενός όταν αντιλαμβάνεται την μοναδική θέση του στο σύμπαν.

Ο περίφημος Θάνος Βερέμης μας εξιστόρησε την πορεία της προσωπικής αρετής από την αρχαιότητα στις ημέρες μας και την αναγκαία αντίσταση στην ροπή της νεοτερικότητας που με προσταγές καθολικής εφαρμογής υπονομεύει την Δύναμη του Ενός να αλλάζει την ιστορία. Τέλος, μας παρακίνησε να διαμορφώσουμε ήθος κατά τις ιδιωτίας και να προετοιμαζόμαστε για επετείους διαφωτισμών, και όχι μόνο επαναστάσεων.

Ο Πέτρος Πολυχρόνης μας εξήγησε ότι Άνθρωπος σημαίνει να διαπιστώνεις τη δύναμή σου μέσα από την ευαλώτητά σου. Μας ανέπτυξε τη φράση «Συσχετίζομαι άρα υπάρχω» και την ισοτιμία αξίας μεταξύ των εννοιών Ανθρώπου και Ομάδας. Μας μίλησε για την διαδρομή των ιδρυτών του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου και για άλλους ήρωες που φέρει μέσα του και οι οποίοι του δείχνουν καθημερινά τον δρόμο. Τον δρόμο από έναν εγωκεντρικό σε έναν πολυφωνικό εαυτό, και τον δρόμο από την αυτονομία στην αλληλοεξάρτηση.

Τέλος, ο Γιάννης Ζουγανέλης μας ανάπτυξε με τον μοναδικά ψυχαγωγικό του τρόπο την γοητεία της μοναδικότητας του Ενός. Την γοητεία της μοναδικότητας μέσω της οποίας οφείλει ο καθένας μας, κυρίως οι νέοι, να αντιστέκονται με καλλιτεχνικό οίστρο στον ισοπεδωτικό χαρακτήρα των καιρών. Μέσα από το γέλιο που έβγαλε στο κοινό, ξόρκισε μικρούς και μεγάλους να αντέξουν να φτιάξουν την δική τους αυθεντική ιστορία ως το όχημα που θα οδηγήσει την κοινωνία σε καλύτερες ημέρες.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς ως συμβολική κίνηση ήταν όταν τους κεντρικούς ομιλητές του TEDxRhodes προλόγισαν νεαροί ομιλητές από τα προηγούμενα TEDxYouth@Rhodes. Συγκεκριμένα οι Μάνος Πρωτογεράκης, Φαίδρα Βιτζιλαίου, Νίκος Διονυσάτος, Αλίκη Παϊσίου, Σταμάτης Ιατρού και Στέλλα Παλαιολόγου.

Κι ενώ όλα αυτά εξελίσσονταν μέσα στον κατακλεισμένο από κόσμο κλειστό χώρο του Προμαχώνα, ο εξωτερικός χώρος ήταν ένας ολοζώντανος κόσμος από μόνος του.

Με την πρώτη ματιά, εντυπωσιακός ήταν ο διάκοσμος μιας θάλασσας από κεριά που είχε στρατηγικά τοποθετήσει η ομάδα της Βάνας Περνάρη και του Kerino plus. Η πολυβραβευμένη αρχιτέκτων κ. Περνάρη ήταν από τα πρώτα άτομα που έσπευσαν να αγκαλιάσουν την διοργάνωση. Η αισθητική της εμπειρίας του 4ουTEDxRhodes, από τα σκηνικά και την εσωτερική διακόσμηση στο υπερκόσμιο θέαμα των τειχών του Προμαχώνα, οφείλεται στην εικαστική

απόδοσή του θέματος της εκδήλωσης από την ίδια και την ομάδα της. Στο πλευρό της κ. Περνάρη για την κατασκευή των σκηνικών και την προμήθεια των απαραίτητων υλικών ήταν συνεχώς ο Φώτης Μπάρδος (Bardos Wood) καθώς και το κατάστημα Bedroom and More.

Όπου και να γυρνούσες το βλέμμα εντός ή εκτός του χώρου ομιλιών έβλεπες την φροντίδα μικρών και μεγάλων χορηγών που προθυμοποιήθηκαν να αγκαλιάσουν το 4oTEDxRhodes.

Όπως στην περίπτωση της Στεργίας Εψίμου που είχε το όραμα και την ευαισθησία να επικοινωνήσει από την πρώτη στιγμή και να προσφέρει τις υπηρεσίες των σχολών ΑΝΚΟ στην εκδήλωση μεριμνώντας για την γαστρονομική υποδοχή των καλεσμένων. Οι Chef Ηρακλής Μπακάλης, Pastry Chef Βασίλης Μέρας και Μaitre Κώστας Χατζημάρκος, καθώς και οι σπουδαστές και απόφοιτοι των τμημάτων Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής και Hotel Management της ΑΝΚΟ, συνέβαλαν ώστε το κοινό του 4ουTEDxRhodes να φύγει χορτασμένο όχι μόνο από ιδέες αλλά και γεύσεις άξιες διάδοσης.

Παράλληλα, το Playcafe με τον Σταύρο Χρυσοχό μας έκανε παρέα με εξαιρετικό καφέ και γλυκίσματα, η Cava Kiriakoulis προσέφερε το εξαιρετικό νερό ΜΥΛΟΣ από τις πηγές Ατταβύρου και αφθονία αναψυκτικών, και η Emery υπό την επιμέλεια του Γιώργου Μούκα συντρόφευσε για ακόμη μια χρονιά τις γαστρονομικές γεύσεις με τα ξεχωριστά κρασιά της.

H Αναστασία Ραΐση-Λεβεντογιάννη και η Philotimo – The Greek Secret προσέφεραν στους ομιλητές μας από ένα πολυτελές μπουκάλι έξτρα παρθένου ελαιόλαδου για να τιμήσουν την παρουσία τους στη Ρόδο.

Την πρωτοβουλία να στηρίξει το 4ο TEDxRhodes πήρε και η H Hotels Collection μέσω της Οικογένειας Χατζηλαζάρου που επέλεξαν να γίνουν Χρυσοί Χορηγοί προσφέροντας σημαντική στήριξη στην κάλυψη μεγάλου μέρους των εξόδων της διοργάνωσης.

Στο ίδιο πνεύμα ενίσχυσης και συμπόρευσης, η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου και ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Ρέτσας βρέθηκαν δίπλα μας για ακόμη μια φορά συνεισφέροντας στην κάλυψη εξόδων, αλλά και γλυκαίνοντας και ενδυναμώνοντας κοινό και ομιλητές με τις χαρακτηριστικές παραδοσιακές και καινοτόμες ενεργειακές τους μπάρες.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης αναφερθήκαμε συχνά στο πόσο ασφαλείς νιώθαμε όλοι μέσα στα ιστορικά και απόρθητα τείχη του Προμαχώνα ανάμεσα σε καλή παρέα. Ένας παραπάνω λόγος για την εξασφάλιση αυτού του συναισθήματος ήταν και η ευγενική προσφορά ασφαλειών MyCover του Στάθη Κουσουρνά όπου φρόντισε για όλα τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα που σύνθετες διοργανώσεις του είδους προϋποθέτουν.

Στο κομμάτι της φιλοξενίας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στους Χρυσούς Χορηγούς μας Agean Airlines και Rodos Palace που συνέβαλλαν αποφασιστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Η Aegean Airlines έχει υπάρξει συνοδοιπόρος από την πρώτη διοργάνωση των TEDxRhodes & TEDxYouth@Rhodes από το 2015 και συντροφεύει ανελλιπώς τους ομιλητές μας με την ασφάλεια και την ελληνική φιλοξενία που την ξεχωρίζει στους διεθνείς αιθέρες.

Το Rodos Palace αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση Χρυσού Χορηγού για το TEDxRhodes, αφού και εδώ μέσω της διεύθυνσης και συγκεκριμένα την Οικογένεια Καμπουράκη, τον κ. Γιώργο Μπαρμπούτη και την κυρία Κατερίνα Μανουσάκη, το ξενοδοχείο συνοδεύει την διοργάνωση από τα πρώτα της βήματα το 2015. Χαρακτηριστικές ήταν οι εντυπώσεις των ομιλητών για την οικογενειακή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από το ξενοδοχείο, ιδιαίτερα μετά το δείπνο που η διεύθυνση παραχώρησε σε ομιλητές και χορηγούς την βραδιά πριν την εκδήλωση.

Πρωτοποριακή για το νησί της Ρόδου ήταν και η προσπάθεια βελτίωσης του οικολογικού αποτυπώματος της εκδήλωσης. Διοργανωτές και εθελοντές δεσμεύτηκαν ενεργά και επίμονα να μειώσουν στο ελάχιστο τα πλαστικά απορρίμματα της εκδήλωσης. Τα φαγητά και τα ποτά της εκδήλωσης σερβιρίστηκαν σε είδη εστίασης από υλικά 100% βιοδιασπώμενα και κατασκευασμένα από πρώτες ύλες φιλικές προς το περιβάλλον χωρίς τη χρήση πετρελαίου, όπως φύλλα φοινικιάς, ζαχαροκάλαμο, άμυλο καλαμποκιού και πατάτας, κυτταρίνη και ξύλο σημύδας, προσφορά των εταιρειών Ecopacking και SKG Eco Shop. Tα πλαστικά καλαμάκια αντικαταστάθηκαν από τα καινοτόμα Staramakia από φυσικό στέλεχος σιταριού, προσφορά του εξαιρετικού Στέφανου Καμπέρη οποίος ταξίδεψε από το Κιλκίς για να είναι κοντά μας την ημέρα της εκδήλωσης.

Την μουσική και το θεατρικό δρώμενο της εκδήλωσης επιμελήθηκαν η Χάρις Κοντού, η Μαρία Μανιώτη και ο Μιχάλης Καλαεντζής, αποδίδοντας μια υπέροχη σύνθεση μουσικής συνοδείας από βιολί και απαγγελίας κειμένων από τις «Φωτιές» της Μαργαρίτας Γιουρσενάρ, τον «Γκρεμιστή», του Κωστή Παλαμά, και την «Αναφορά στον Γκρέκο» του Ν. Καζαντζάκη, που συνεπήραν και συγκίνησαν. Στα ικανά μουσικά χέρια του Γιώργου Ξανθόπουλου και της Ματίνας Μάστορα βρέθηκαν μετά το πέρας των ομιλιών οι προσκεκλημένοι μας στον φιλόξενο χώρο του bar Συσσίτιο, και οι ζυμώσεις μεταξύ νέων φίλων συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεν θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στην συλλογική Δύναμη του Ενός χωρίς να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στα εκπαιδευτήρια ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ και τους Ανθρώπους τους οι οποίοι βρίσκονταν επί ποδός για ημέρες, πανέτοιμοι να παρέμβουν και να καλύψουν κάθε μικρή ή μεγάλη αιφνίδια ανάγκη που προέκυπτε. Η συμβολή τους ανεκτίμητη και καθοριστική. Μια μικρή Πολιτεία δύναμης και πολιτισμού με εξαιρετικούς επαγγελματίες σε κατάσταση «αποστολής».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε σε συγκεκριμένους ανθρώπους από τον εκπαιδευτικό όμιλο Ροδίων Παιδεία, όπως: τον Πέτρο Sadush Bullari και τη Σεμρά Τσιάγκα για τη συμβολή τους στον καθαρισμό του Προμαχώνα, τους Νίκο Αρβανίτη, Παναγιώτη Σάββενα και Τάκη Παπαγιάννη για τις μεταφορές, τον Δημήτρη Χάρη για τη μετακίνηση των ομιλητών, τη Χριστίνα Καλπακίδη, υπεύθυνη των μετακινήσεων, την Δέσποινα Αυγενικού για τις παραγγελίες και τις πωλήσεις, τη Γεωργία Καζούλλη για την γραφιστική επιμέλεια, τη Δήμητρα Αυγενικού για θέματα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, τον Γιώργο Ξανθόπουλο και τη Ματίνα Μάστορα για τη μουσική πλαισίωση της βραδιάς μετά το TEDxRhodes, τον Σπύρο Ατσικνούδα για τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας και του eshop, τους Φώτη Συμιακό και Βασίλη Γιαννακίδη για τη διαχείριση των οικονομικών της εκδήλωσης, τις Βανέσσα Νικολάου, Χρύσα Ποτούλη και τη Χριστίνα Λομβαρδιά για την διαχείρηση προσκλήσεων, τις

Φλώρα Αντωνούρη, Σέβα Σαρρή, Τσαμπίκα Χατζηγιάννουρα και Μόνικα Μίνγκο για την δημιουργία του μπουφέ της Κυριακάτικης συνάντησης και την Κατερίνα Κυριακούλη για τον συντονισμό ενός μεγάλου μέρους των εργασιών.

Φυσικά, τίποτε από όλα αυτά που είχαμε σκοπό να υλοποιήσουμε δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την ακόπιαστη συνδρομή των εθελοντών μας τους οποίους και υπερευχαριστούμε και περιμένουμε πως και πως να τους περάσουμε την σκυτάλη όταν έρθει ο καιρός: Κυριακούλη Κατερίνα, Μαργαρίτη Σοφία, Νικολίκου Μαρία, Μανωλάκη Εύη, Τσίκκη Ελένη, Ρούσσου Αναστασία, Παπασάββα Αλεξάνδρα, Καλιοντζή Ειρήνη, Φώτης Αναστάσιος, Κάβουρας Νίκος-Ραφαήλ, Παϊσίου Αλίκη, Πακάκη Κωνσταντίνα, Παλαιολόγου Στέλλα, Γιατρού Σταμάτης, Ζήσης Λάζαρος, Αντώνογλου Παντελής, Μαρίνου Κωνσταντίνα, Κολοκούρα Βασιλική, Πρωτογεράκης Μάνος, Μπάκα Κατερίνα, Σκανδαλίδη Αρχοντούλα, Δήμα Μαίρη, Μέτσκας Ανδρέας, ΡέβεναΚωνσταντίνα, Κόντου Χάρις, Μανιώτη Μαρία, Καλαεντζής Μιχάλης, Βιντζηλαίου Φαίδρα, ΣαλαχούρηΠέρσα, ΚιλασίνΦατμά, Διονυσάτος Νίκος, Χατζηιωαννίδη Έρικα, Χατζηιωαννίδη Χαρά.

Τελικά, αυτή η πρώτη διαίσθηση του να ρισκάρουμε ο καθένας από εμάς ξεχωριστά και υπεύθυνα στην Ομάδα και το όλον εγχείρημα, μας αποζημίωσε με το παραπάνω φέρνοντας μας έναν πλήρη κύκλο από εκεί που ξεκινήσαμε. Κυρίως μας έδωσε την ευκαιρία μαζί με το υπόλοιπο κοινό που παραβρέθηκε, να απελευθερωθούμε για λίγο από το θεατό και το γνώριμο, να ξεντυθούμε για λίγες ώρες τους ρόλους που η κοινωνία μας φορά, να γνωριστούμε μεταξύ μας κάπως καλύτερα, και φεύγοντας να αισθανθούμε τους ρόλους μας σαν πιο χαλαρούς και άνετους επάνω στους ώμους μας.

Η βραδινή συνάντηση του περασμένου Σαββάτου στον ιερό τόπο του Προμαχώνα Αγίου Γεωργίου όπου μας σκέπασε και μας οριοθέτησε για μερικές ώρες, μας επίτρεψε να ανυψωθούμε λίγο στη δύναμη του -όχι και τόσο αγνώστου- Χ. Ενός σημείου αναφοράς Χ, που σαν κομμάτι συντεταγμένων μας τοποθέτησε τον έναν δίπλα στον άλλον, επιτρέποντάς μας να διαπιστώσουμε ότι:

Η Δύναμη του Ενός, είναι τελικά, και πάντα, η Δύναμη του Ενός – μέσω του Άλλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου