Λίγο πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Άγκυρα δείχνει να «τορπιλίζει» το διάλογο με μία σειρά από κινήσεις οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι προκλήσεις είναι μέρος του σχεδίου της και δεν πρόκειται να σταματήσουν.
Δύο 24ωρα μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπου φάνηκε οι δύο χώρες να είναι έτοιμες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, η Άγκυρα αποφάσισε για μία ακόμη φορά να δυναμιτίσει το κλίμα καθώς εξέδωσε νέα Navtex.
Η Navtex αφορά έρευνες από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου στη θέση που βρισκόταν το γεωτρύπανο Yavuz, το οποίο αποσύρθηκε σε λιμάνι της Τουρκίας.
Η Navtex αφορά στα οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις θαλάσσιες περιοχές να δεσμεύονται για έρευνες από το Barbaros το οποίο θα συνοδεύονται από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.
Δείτε τη Navtex και τον χάρτη:
Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε έκδοση Anti-Navtex.
Σύμφωνα με το ελληνικό Πεντάγωνο, οι πρώτες εικασίες από στρατιωτικούς κύκλους ανέφεραν ότι η Τουρκία δοκιμάζει για μία ακόμη φορά τα νεύρα της Αθήνας.
Μήνυμα Πομπέο σε Τουρκία
Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναφέρθηκε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης.
Κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, ο Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε ως ατυχή την επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό ρωσικό σύστημα των S-400.
Σε ερώτηση εάν το ΝΑΤΟ έχει χάσει την Τουρκία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απαντά πως «δε χρειαζόμαστε αυτό το σενάριο. Χρειαζόμαστε η Τουρκία να είναι ένας καλός εταίρος στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσει στην ασφάλεια της νότιας πλευράς της Συμμαχίας. Είναι κρίμα που επέλεξαν να κάνουν αυτό, αγοράζοντας το οπλικό σύστημα των S-400. Τους καλούμε να αναθεωρήσουν και να υπαναχωρήσουν».
Ειρηνικός τρόπος για την επίλυση των διαφορών
Ερωτηθείς για τους λόγους της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Σούδα, επισήμανε ότι μέσω αυτής στόχευε να διασφαλίσει ότι οι δύο «εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή», θα βρουν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαμάχες.
«Η Τουρκία πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Πήγα στην περιοχή για να διασφαλίσω ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, βρήκαν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες. Υπάρχει μια διαφωνία για τα χωρικά ύδατα. Υπάρχουν μηχανισμοί, υπάρχουν νομικοί μηχανισμοί, διεθνείς κανόνες, οι οποίοι μπορούν να τις επιλύσουν.
Ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης. Ελπίζω ότι κάθε πλευρά, η οποία εμπλέκεται, θα το δει και θα επιστρέψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιλύοντας τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές
Στο θέμα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα, αναφέρθηκε χθες ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας μετά και την προχθεσινή ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως η τουρκική πλευρά, δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Όπως ξέρετε, η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία. Έτσι είναι η σειρά, η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά» σημείωσε ο κ. Δένδιας.