Επικίνδυνη κλιμάκωση παρατηρείται στον πόλεμο Ουκρανίας- Ρωσία από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (10/10), όταν και η Μόσχα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με πυραύλους στο Κίεβο και άλλες πόλεις.
Δύο 24ωρα μετά την έκρηξη από παγιδευμένο αυτοκίνητο στη γέφυρα που ενώνει τη Ρωσία με την Κριμαία, που η Μόσχα χαρακτήρισε ως “τρομοκρατική ενέργεια”, ήρθαν τα… αντίποινα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για βομβαρδισμό της Ουκρανίας, που θύμισε τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Πύραυλοι έπεσαν στο κέντρο του Κιέβου, σε κατοικημένες περιοχές και σε πάρκα.
Επίσης, πύραυλοι έπεσαν και σε άλλες πόλεις, όπως τη Ζαπορίζια και τη Λβιβ. Συνολικά, οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για 75 “τυφλά χτυπήματα”, που έχουν προκαλέσει τουλάχιστον οκτώ θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς.
Ο Ζελένσκι σε μία πρώτη αντίδραση έκανε λόγο για επιχειρήση αφανισμού της Ουκρανίας, ενώ ο ΥΠΕΞ της χώρας είπε πως ο Πούτιν “μιλάει” μόνο με πυραύλους και υποσχέθηκε… εκδίκηση.
Εμπλοκή της Λευκορωσίας
Δεν πέρασαν λίγες ώρες μετά τους βομβαρδισμούς και προέκυψε μία ακόμη ανησυχητική είδηση, που συνιστά κλιμάκωση του πολέμου. Ο Λουκασένκο ανακοίνωσε πως ο λευκορωσικός στρατός θα αναπτύξει μια κοινή στρατιωτική δύναμη με τη Ρωσία στα δυτικά σύνορα της χώρας.
O Λουκασένκο ενισχύει τον Πούτιν με τα στρατεύματά του κλιμακώνοντας με τον τρόπο αυτό την ένταση στην περιοχή, επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζοντας την δήλωσή του να ενισχύσει στρατιωτικά τους Ρώσους στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Πύραυλοι πάνω από τη Μολδαβία
Την ίδια ώρα η Μολδαβία ανακοίνωσε πως κάποιοι από τους πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας πέρασαν από τον εναέριο χώρο της.
«Τρεις πύραυλοι Cruise που εκτοξεύθηκαν κατά της Ουκρανίας σήμερα το πρωί από ρωσικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας. Έδωσα οδηγίες να κληθεί ο πρεσβευτής της Ρωσίας για να δώσει εξηγήσεις», έγραψε στο Twitter ο Μολδαβός υπουργός Εξωτερικών Νίκου Ποπέσκου.
Διεθνής κατακραυγή και η Κίνα ζητά αποκλιμάκωση
Όπως είναι φυσικό οι παραπάνω εξελίξεις και ιδιαίτερα τα τυφλά χτυπήματα της Ρωσίας έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εκφράζεται επίσης έντονη ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα, καθώς φυσικό απομακρύνεται κάθε ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η Κίνα από τη μεριά της αντέδρασε στο γνωστό ουδέτερο ύφος της, ζητώντας πάντως αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.
Η μεγάλη ανησυχία είναι βέβαια για το αν ο πόλεμος… ξεφύγει από την Ουκρανία και τη Ρωσία, κάτι που επιδιώκει ο Πούτιν και προκαλεί την εμπλοκή κι άλλων χωρών.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Πηγή: Reporter.gr