Ειδήσεις

Συμμετοχή Δημάρχου Ρόδου στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη Συνδιάσκεψη για το Προσφυγικό του Club του Στρασβούργου

O Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος βρέθηκε στο Στρασβούργο καλεσμένος του Δημάρχου του Στρασβούργου και της Προέδρου του Club του Στρασβούργου προκειμένου να συμμετέχει ενεργά τόσο στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία που διοργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και στη Συνδιάσκεψη για το Προσφυγικό που διοργάνωσε το Club του Στρασβούργου.
Υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, του παλαιότερου δημοκρατικού θεσμού στην ήπειρο, το Club του Στρασβούργου, η μεγαλύτερη ομάδα πόλεων στην Ευρώπη, υπάρχει για να στηρίξει τη διπλωματία των πόλεων επηρεάζοντας ευθέως την ευρωπαϊκή πολιτική υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Φόρουμ συμμετείχε σε διαδικασίες προκειμένου να ενταχθεί ο Δήμος Ρόδου στο Club, εκπροσωπώντας όλη τη νησιωτική Ελλάδα, δίνοντας νέα δυναμική στη Ρόδο στα κέντρα των αποφάσεων ευρωπαϊκά, έχοντας πλέον πρόσβαση και σε νέες πηγές χρηματοδότησης. Για τις διαδικασίες αυτές, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθηγητή Νομικής, κ. Στέλιο Περάκη, καθώς και με το Δήμαρχο του Στρασβούργου κο. Roland Ries.
Παράλληλα στη Συνδιάσκεψη για το προσφυγικό, ως μοναδικός εισηγητής από τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται τα κύματα των μεταναστών, με την ιδιότητα και του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, μετέφερε στα μέλη του Club την εμπειρία και τις δυσκολίες από την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα νησιά του Αιγαίου εδώ και τρία χρόνια, εξερευνώντας παράλληλα πηγές χρηματοδότησης που θα υποστηρίξουν το Δήμο στην αντιμετώπιση της κρίσης, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος Ρόδου δεν έχει λάβει την παραμικρή επιχορήγηση από το κεντρικό κράτος για το θέμα.
Αφού ο κος. Χατζηδιάκος περιέγραψε λεπτομερώς την κατάσταση στη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα, και το Αιγαίο, όσον αφορά το προσφυγικό, κατέληξε στις προτάσεις του για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου που θα βασίζεται στο δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών. Ειδικότερα τόνισε ότι λόγω της μικρής γεωγραφίας των νησιών, είναι φύσει αδύνατο αυτά να φιλοξενούν hotspot τα οποία επιβάλλεται να μεταφερθούν στην Ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα κάλεσε τις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορά να γίνουν πιο ανεκτικές καλωσορίζοντας περισσότερους πρόσφυγες, αφού έχουν ανάγκη ενίσχυσης σε εργατικό δυναμικό σε αντίθεση με την Ελλάδα που βιώνει περίοδο παρατεταμένης ανεργίας, ενώ ζήτησε την αυστηρή καταδίκη των χωρών που επιλέγουν να κλείνουν τα σύνορά τους, αντίθετα στα ευρωπαϊκά ιδανικά αλληλεγγύης. Επιπλέον, ο Δήμαρχος τόνισε ότι απαιτείται να λαμβάνεται υπόψη η άποψη και οι ανάγκες της Αυτοδιοίκησης στις σχεδιαζόμενες πολιτικές, ενώ θεσμικά υποστήριξε την ανάγκη τροποποίησης της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, την επιβολή βαρύτατων ποινικών κυρώσεων στους διακινητές και την επιβολή της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία όταν δεν λαμβάνουν άσυλο. Βεβαίως όπως ανέφερε, η μεγάλη ευθύνη της Ευρώπης έγκειται τελικά, στην αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών της κρίσης, τη βία και τον πόλεμο, με μια στρατηγική ειρήνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου