Ειδήσεις

Η Handelsblatt «βλέπει» εκλογές με κυνήγι ψήφων α λα…Ελληνικά

Με επικριτικό τόνο αναφέρεται στο σχέδιο χιλιάδων προσλήψεων στον δημόσιο τομέα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ρεπορτάζ της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt που υπογράφει ο ανταποκριτής της στην Αθήνα, Γκέρντ Χέλερ, με τίτλο «Κυνήγι ψήφων α λα Ελληνικά: έτσι θέλει να κερδίσει ο Τσίπρας τις επόμενες εκλογές».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το 2015, ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να τα κάνει όλα διαφορετικά, αλλά τώρα που παίζεται η επανεκλογή του, καταφεύγει σε μεθόδους που ανακυκλώνονται επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ανακοινώνει δηλαδή προσλήψεις στο δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για 50.000 προσλήψεις, δηλαδή οι περίπου 35.000 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και οι άλλες 15.000 που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας αναφέρει τη λέξη «ρουσφέτι» που, επί δεκαετίες, χρησιμοποιούν οι Έλληνες πολιτικοί για να κρατούν ήσυχους τους ψηφοφόρους τους και προσθέτει ότι αυτός είναι και ο λόγος που οι Έλληνες πολιτικοί αντιτάσσονται στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η προαναγγελία των νέων προσλήψεων δεν είναι συμπτωματική, κατά την εφημερίδα, με δεδομένες τις εκλογές ενόψει. Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στη σημαντική υστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι τις ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, με τον δημοσιογράφο να εκτιμά ότι με τις μαζικές προσλήψεις, ο κ. Τσίπρας φιλοδοξεί να επανακτήσει έδαφος, με δεδομένο ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι-και οι οικογένειές τους- είναι το πιο «πιστό» του ακροατήριο.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην αιτιολόγηση του πρωθυπουργού για τις νέες προσλήψεις, μετά τη συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο, ο δημοσιογράφος, όμως, κάνει λόγο για ένα «κόλπο των Αριστερών λαϊκιστών», καθώς το κράτος θα συνεχίσει να καταβάλλει τη μισθοδοσία των ιερέων.

Υπογραμμίζεται ότι αναμένεται η στάση των δανειστών ως προς το εν λόγω ζήτημα, μιας και ο «ξεχειλωμένος» δημόσιος τομέας ήταν μια από τις αιτίες της κρίσης, ενώ σημαντικό στοιχείο των Μημονίων ήταν ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα. Ο δημοσιογράφος σημειώνει, δε, ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο κ. Τσίπρας, το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου ανέβηκε από τα 15,6 στα 17,6 δις ευρώ, ενώ και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε σημαντικά, από 1888 σε 2522. Μάλιστα, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις δημόσιες δαπάνες είναι 21,6% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα είναι 25,2%. Έτσι, θεωρείται βέβαιο ότι με τις νέες προσλήψεις, θα αυξηθεί και το κόστος., ενώ καταγράφεται η ανησυχία των θεσμών ότι, στο δρόμο προς τις εκλογές, θα αποκλίνει από το μονοπάτι της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι κομβικής σημασίας θα είναι η αντίδραση των αγορών στα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των δημοσίων δαπανών, ενώ καταγράφεται η ανησυχία κύκλων των αγορών ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αντιστρέψει αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και περικοπές. Σε αυτό το περιβάλλον, συνεπώς, οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων παίρνουν και πάλι την ανηφόρα τις τελευταίες δύο μέρες, από το 4,28% στο 4,4%, με αποτέλεσμα η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές να θεωρείται ακόμα μακρινό σενάριο

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου