Αγανακτισμένοι από τις συνεχόμενες διακοπές ρεύματος είναι οι Ρόδιοι, καθώς η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε επιτρεπτό όριο δημιουργώντας πλείστα όσα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών!
Χθες, με το γενικευμένο μπλακ άουτ επικράτησε το απόλυτο αλαλούμ στους δρόμους αφού δεν λειτουργούσαν οι φωτεινοί σηματοδότες, οι επιχειρήσεις μετρούν απώλειες εκατοντάδων ευρώ και σε πολλά νοικοκυριά κατεγράφησαν βλάβες σε οικοσκευές για τις οποίες όμως η… καλή μας η ΔΕΗ, ποτέ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της.
Στο κέντρο της πόλης, έξαλλοι καταστηματάρχες προσπαθούσαν να βρουν άκρη για την αιτία της βλάβης όμως πλέον το γνωστό σταθερό τηλέφωνο 22410 27330 κατευθύνει την τηλεφωνική γραμμή στο πανελλαδικό κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ στην Αθήνα όπου οι τηλεφωνητές ενημέρωναν τους έξαλλους Ρόδιους «από τη Ρόδο έχουν ανακοινωθεί αρκετές γενικές βλάβες, αλλά δεν έχουμε ενημέρωση για την αποκατάσταση».
Επιχειρήσεις σε όλη την έκταση του νησιού, τέθηκαν εκτός λειτουργίας για περισσότερες από τρεις ώρες και το νησί “παρέλυσε” κυριολεκτικά εξαιτίας των “γενικών βλαβών” όπως χαρακτηρίστηκε το μπλάκ άουτ από το τηλεφωνικό κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ.
Το πρόβλημα όμως είναι πως οι διακοπές ρεύματος στη Ρόδο είναι σχεδόν καθημερινές, χωρίς να είναι σε θέση κανείς από τους αρμόδιους να ενημερώσει υπεύθυνα για ποιον λόγο σημειώνονται οι διακοπές ρεύματος και βεβαίως κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις οικονομικές ζημίες τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών για τις βλάβες των οικοσκευών τους. Ήρθε πλέον η ώρα, οι φορείς να υποβάλουν μηνύσεις και αγωγές κατά της ΔΕΗ, μήπως και αποφευχθούν τα χειρότερα στο μέλλον.
Πολύωρες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν και την Πέμπτη σε μεγάλες συνοικίες της πόλης και σε συνδυασμό με το μπλακ άουτ της Παρασκευής, πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αναγκάστηκαν πετάξουν στα σκουπίδια πολλά ευπαθή προϊόντα ενώ άνευ προηγουμένου ήταν το αλαλούμ που προκλήθηκε από πελάτες που επιθυμούσαν να πληρώσουν με κάρτα. Τα POS όπως είναι ευνόητο τέθηκαν εκτός λειτουργίας και όσοι δεν είχαν πάνω τους μετρητά αναγκαστικά επέστρεφαν τα προϊόντα στα ράφια αφού δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές.
Στους δρόμους το κυκλοφοριακό κομφούζιο δοκίμασε ακόμα μια φορά τα νεύρα των οδηγών, κυρίως στο κέντρο της πόλης, όπου αυτοκίνητα, δίκυκλα και πεζοί συνωστίζονταν σε διασταυρώσεις και κόμβους.
Συμπολίτης μας, ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που υπέστη μεγάλη οικονομική ζημιά από τις απανωτές διακοπές ρεύματος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αφήνεις 08 Νοεμβρίου ημέρα μεγάλης γιορτής στο νησί, χωρίς ρεύμα! Περιοχή 4-5 τετράγωνα με δεκάδες μαγαζιά που περιμένουμε αυτές τις μέρες να δουλέψουμε παραπάνω και να καλύψουμε την τρελή φορολογία-κλεψιά, χωρίς ειδοποίηση, μείναμε χωρίς ρεύμα από τις 8 το πρωί!!!!
Να τρέχουμε να βρίσκουμε ζυγαριές χωρίς ρεύμα, να κόβουμε απόδειξη χειρόγραφη και ο κόσμος να περιμένει και να δυσανασχετεί με το δίκιο του, να χάνεις 10-15 πελάτες που είχαν κάρτες για να πληρώσουν!!
Ζημιά σε παγωτά που έχουν λιώσει και πάνε για πέταμα, παστάκια που 3 ώρες εκτός ψυγείου είναι και αυτά για τα σκουπίδια!!! Έλεος, σε ποια τριτοκοσμική χώρα βρισκόμαστε και πώς μας καταντήσατε έτσι, αλήτες του κέρατά!!!».
Κωμικοτραγικές καταστάσεις εκτυλίχθηκαν σε κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και περιποίησης, όπου πολλές πελάτισσες μη μπορώντας να περιμένουν έφυγαν… στα μισά άλλες με βρεγμένα μαλλιά κι άλλες αχτένιστες ενώ πελάτες κάθονταν στις καφετέριες με τις ώρες, αφού δεν υπήρχε τρόπος να εξυπηρετηθούν.
Οι περισσότερες συναλλαγές “πάγωσαν” και οι επαγγελματίες αναθεμάτιζαν αφού το μπλάκ άουτ και οι συχνές διακοπές ρεύματος «κοστίζουν ακριβά σε μια τοπική αγορά που ήδη δοκιμάζεται» δήλωσε στη “δ” ιδιοκτήτης καταστήματος με αξεσουάρ, στο κέντρο της πόλης.
Αυτό ωστόσο που όλοι αναρωτιούνται είναι πού θα πάει τελικά αυτή η κατάσταση, καθώς φαίνεται ότι η λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ… δεν έλυσε και πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Μάλιστα, αγανακτισμένοι καταστηματάρχες σκέφτονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στραφούν νομικά εναντίον του ΔΕΔΔΗΕ, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις οικονομικές ζημίες που έχουν υποστεί από τις συχνές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και καλούν τους αρμόδιους να δώσουν πειστικές απαντήσεις για τις τριτοκοσμικές καταστάσεις που ζει η Ρόδος.
ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ!
H ηλεκτροδότηση διεκόπη χθες λίγο μετά τις 10 το πρωί σε όλο το νησί, όταν μηχανή στον ΑΗΣ Σορωνής τέθηκε εκτός λειτουργίας συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες. Το νέο εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο, που βρίσκεται ακόμη σε μερική λειτουργία, με μία μόνο μηχανή ενεργή, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί και να σηκώσει όλο το φορτίο, με αποτέλεσμα να «κρασάρει» και αυτό και να σημειωθεί το μπλακ άουτ που όλοι απεύχονταν να σημειωθεί κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, λόγω της μεγάλης αύξησης των τουριστικών αφίξεων και της ζήτησης της ηλεκτρικής ισχύος.
Για το πρόβλημα ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Απαντώντας σε ερώτηση του εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Μάριου Γεωργιάδη για το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στη Ρόδο ο κ. Σταθάκης τόνισε: “Ενημερώνομαι και εγώ συνεχώς από το κινητό μου εδώ και μια ώρα…”. Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας πάντως έσπευσε και πρόσθεσε πως “τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά για την αποκατάσταση της βλάβης” και πρόσθεσε πως “τα 40 πρώτα λεπτά ήταν πολύ γρήγορη η ανταπόκριση”. Να σημειωθεί πάντως ότι καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε από τη ΔΕΗ για το λόγο της βλάβης.
Τελικά, έπειτα από δύο ώρες, γύρω στις 12.30 ξεκίνησε η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και μέχρι τις 14.00 είχαν ρεύμα όλες οι περιοχές της πόλης και όλα τα χωριά.
TO KINHMA AΛΛAΓHΣ
Ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης αναφορικά με το χθεσινό «μπλακ άουτ» στη Ρόδο έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Αυτή τη φορά είναι το νησί της Ρόδου που έμεινε για περίπου τρεις ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω γενικού «μπλακ άουτ» που προκλήθηκε από τεχνική βλάβη. Και ενώ είναι γνωστά τα προβλήματα, με τη Ρόδο να βιώνει αντίστοιχα φαινόμενα και πέρσι, δεν έχουν γίνει όλες οι οφειλόμενες ενέργειες για την αντιμετώπισή τους από πλευράς αρμοδίων.
Τα φαινόμενα χαμηλών φορτίων ρεύματος που υπάρχουν αυτή την εποχή στο νησί λόγω χαμηλής ζήτησης, και ο συνδυασμός τους με “αστοχίες” του συστήματος έχουν πρόσφατα ξανασυμβεί στη Ρόδο. Δεν έχουν όμως γίνει οι απαραίτητες προμήθειες πυκνωτών για την εξισορρόπηση του συστήματος, ώστε να αποτρέπονται αυτά τα προβλήματα όταν υπάρχει χαμηλή ζήτηση.
Οι όποιες «αστοχίες» υλικών και συστημάτων έρχονται δεύτερες ως αιτίες στα πολλαπλά «μπλακ άουτ» που βιώνει η χώρα, μπροστά στην κεντρική «αστοχία» της κυβέρνησης να χαράξει και να εφαρμόσει έγκαιρα μια αποτελεσματική και προς όφελος των καταναλωτών ενεργειακή πολιτική.
Υ.Γ. Περισσότερες από 3 ώρες μετά από το «μπλακ άουτ» στη Ρόδο καμία ενημερωτική ανακοίνωση δεν έχει βγει ούτε από το Υπουργείο, ούτε από καμία άλλη αρμόδια αρχή. Οι πολίτες στο «σκοτάδι» κυριολεκτικά και μεταφορικά.