Συνεντεύξεις

B. Yψηλάντης: «Το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης»

«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί -κατά την άποψή μου- το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης» δηλώνει σήμερα στην «δημοκρατική» ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ. Βασίλης Υψηλάντης, αναφορικά με το καυτό ζήτημα που απασχολεί και την δική μας χώρα. Επιπλέον, μιλάει για την επαναδιατύπωση του άρθρου 101 παρ. 4, για τη νησιωτικότητα, την υπόθεση Novartis αλλά και το Συνέδριο της Ν.Δ.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Υψηλάντη θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το προσφυγικό – μεταναστευτικό που παραμένει ένα μεγάλο ‘αγκάθι’ για την χώρα μας και την δική μας περιοχή. Πώς κρίνετε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;
Για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε αποτελεσματικά έτσι ώστε να δώσουμε λύσεις στο πραγματικά καυτό θέμα που ταλανίζει τη χώρα και ιδιαίτερα τις νησιωτικές περιοχές, οφείλουμε να κατανοήσουμε τις αιτίες που το επιδείνωσαν και παράλληλα να επικεντρωθούμε στις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αντιμετώπισή του.
Σήμερα το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί -κατά την άποψή μου- το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης. Γιατί όλοι εκείνοι, που είτε επιθυμούν να διαφύγουν από την εμπόλεμη κατάσταση της χώρας τους, είτε να μεταναστεύσουν για οικονομικούς λόγους, επιδιώκουν με κάθε τρόπο να βρεθούν στην Ευρώπη. Και είναι γεγονός ότι δεν είναι μόνον οι πόλεμοι που εξαναγκάζουν ανθρώπους να αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Είναι, για κατοίκους χωρών της Αφρικής, η επιδίωξη διεξόδου προς την Ευρώπη λόγω της δημογραφικής έκρηξης, της κλιματικής αλλαγής και της φτώχειας στις χώρες τους. Και ο αριθμός αυτός είναι ασύλληπτα μεγάλος.
Η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε μετά την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και την ευκαιρία σε μετανάστες να απολαμβάνουν τον ελληνικό ήλιο μια χαοτική κατάσταση με κύρια χαρακτηριστικά την παγιοποίηση ενός κλειστού συστήματος μεταναστευτικών/προσφυγικών εισροών, δίχως εκροές και απειροελάχιστες επιστροφές. Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις αντοχές της και σε κάθε περίπτωση σήμερα ειδικά λειτουργεί υπό τεράστια πίεση. Εδώ και 100 περίπου ημέρες, δηλαδή από της ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, η χώρα υφίσταται μια πρωτόγνωρη επέλαση μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας.
Αναγνωρίζουμε, έξω από λαϊκίστικές πρακτικές και τακτικισμούς ότι το πρόβλημα είναι δισεπίλυτο και προϋποθέτει κοινές δράσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και ιδιαίτερα του ζητήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων. Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση μέσω του υπουργού προστασίας του πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη τονίζοντας ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα έφτασαν τις 4.000 και οι συνθήκες φιλοξενίας τους δεν τιμούν την Ευρώπη.
Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε πως απαραίτητη είναι και η συνεργασία της Τουρκίας η οποία χρησιμοποιεί το πρόβλημα ως μοχλό πίεσης και εκβιασμού προς τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Σε αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκε στις Βρυξέλλες η κατάσταση των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και τα αποτελέσματα της χρηματοδότησης της τουρκικής κυβέρνησης από την Ε.Ε. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσαν τα μέλη των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη γενικότερη εφαρμογή της συμφωνίας του Μαρτίου 2016 και την υποτιθέμενη παύση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ευρώπη.
Το σύστημα που μας κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε τον τόπο μας πόλο έλξης υπηκόων τρίτων χωρών, άφησε επί της ουσίας απροστάτευτους τους αιτούντες που είχαμε υποχρέωση να προστατέψουμε, ευνοώντας ταυτόχρονα αυτούς που δεν είχαν καμία σχέση με την έννοια της διεθνούς προστασίας. Εμείς, ξεκάθαρα, μιλάμε για όλους αυτούς που ζητάνε άσυλο ως πρόσφυγες.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην ολική ανατροπή αυτού του πλαισίου και αλλάζει άρδην την υπάρχουσα κατάσταση.
Αντικατάσταση της αδόμητης διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Ήδη ψηφίστηκε νομοσχέδιο και αποτελεί νόμο του κράτους που προβλέπει κανόνες που θα βάλουν τέλος στο χάος που επικρατεί στους ίδιους τους αλλοδαπούς, στις παρεχόμενες υπηρεσίες, στις ίδιες τις δομές και στις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων, παράλληλα με την δραστική μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης τους. Με σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων που τηρούν τις προϋποθέσεις αλλά και απαίτηση για τήρηση των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από το Ενωσιακό Δίκαιο.
Γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη απένταξη και επιστροφή όσων μπήκαν στο σύστημα και δεν τηρούν τις προϋποθέσεις. Κέντρα κλειστού τύπου που θα δώσουν τέλος στα δεδομένα που καθιστούν το κράτος “ξέφραγο αμπέλι”.
Εκτεταμένη και αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην αθρόα προσέλευση τους.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αποσυμφόρηση των νησιών μας με τη μεταφορά τους ορθολογικά κατανεμημένους στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Πιστεύω ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ότι μέσα διαθέτει έτσι ώστε να αμβλύνει και με τις κατάλληλες ευνοϊκές συγκυρίες να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν είναι θέμα μόνο των νησιωτών αλλά όλων των Ελλήνων. Με αυτά τα δεδομένα επιβάλλεται όλοι οι Έλληνες να βάλουν πλάτη στο φιλόδοξο εγχείρημα.
• Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά οι εργασίες της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Είστε ο πρώτος Δωδεκανήσιος βουλευτής που συμμετείχε σε διαδικασία αναθεώρησης Συντάγματος. Μιλήστε μας γι’ αυτό και για την πρότασή σας περί νησιωτικότητας.
Πράγματι είχα την εξαιρετική τιμή να είμαι ο πρώτος βουλευτής Δωδεκανήσου που συμμετέχει σε Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματοςκαι από τη θέση αυτή να λειτουργήσω παρεμβατικά και για την υπόθεση των νησιών μας. Η ενεργητική συμμετοχή μου με παρεμβάσεις σε όλα τα αναθεωρητέα άρθρα αλλά και με προτάσεις όπως αυτή για την επαναδιατύπωση του άρθρου 101 παρ. 4, για τη νησιωτικότητα. Μια πρόταση που αναβαθμίζει εγγυητικά και αλλάζει όλη την ένταση του νομοθετικού, διοικητικού και δικαστικού ελέγχου σε μέτρα που αφορούν τα νησιά και την ορεινή Ελλάδα. Δημοσιονομικά μέτρα, κοινωνικές ρυθμίσεις, δημόσιες πολιτικές θα έχουν φίλτρο ελεγξιμότητας σε σχέση με τη συμβατότητα τους με τις περιοχές αυτές, στον ίδιο βαθμό όπως ο έλεγχος για τα ατομικά δικαιώματα.
Θα ήθελα να αναφερθώ όμως και στο γεγονός ότι εξαιτίας της προηγούμενης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήμασταν αρκετά περιορισμένοι στο έργο μας και δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε και σε άλλες διαρθρωτικές αλλαγές με αναπτυξιακή κατεύθυνση και περαιτέρω εκσυγχρονισμό της χώρας μας, όπως παραδείγματος χάριν τη λειτουργία ιδιωτικών- μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
• Η υπόθεση Novartis εξακολουθεί να απασχολεί την κοινή γνώμη. Ποιες είναι οι σκοπιμότητες κατά την άποψή σας, από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο;
Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνοντας το αδίστακτο προσωπείο της προσπάθησε να μεταστρέψει το αρνητικό γι’ αυτήν κλίμα στην Ελληνική κοινωνία, με τη μετατροπή ενός διεθνούς σκανδάλου σε ελληνικό, εμπλέκοντας άδικα πολιτικούς της αντιπάλους και βαπτίζοντας το ως δήθεν το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού κράτους.
Το εγχείρημα της τότε κυβέρνησης, για επηρεασμό του εκλογικού αποτελέσματος των μετέπειτα εκλογικών αναμετρήσεων, απέτυχε παταγωδώς σύμφωνα και με τα αποτελέσματα που ακολούθησαν.
Αυτό που σήμερα καλείται να φέρει σε πέρας η παρούσα προανακριτική επιτροπή, η σύσταση της οποίας αποφασίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής και της οποίας είμαι αντιπρόεδρος, μετά τη διαβίβαση του φακέλου από τον Άρειο Πάγο, είναι η διερεύνηση πιθανής διάπραξης συγκεκριμένων αδικημάτων από τον πρώην υπουργό κ. Παπαγγελόπουλο. Αδικήματα που έχουν να κάνουν με τη φερόμενη διαπραχθείσα σκευωρία για εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο αυτό. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην επιθυμεί την πρόοδο των εργασιών της Επιτροπής και την εξέταση του πρώτου μάρτυρα του κ. Φρουζή.Το γεγονός αυτό, κατά την άποψή μου, είναι εκτροπή συνταγματική και πράξη πολιτικά και νομικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική .

• Είστε αισιόδοξος για την πορεία προς το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και τι περιμένετε από αυτό, με δεδομένο ότι είναι κυβέρνηση και μάλιστα αυτοδύναμη;
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια ότι μέσω συνεχόμενων τακτικών και έκτακτων συνεδρίων αναζητεί τη μέγιστη συναίνεση όχι μόνο των κομματικών στελεχών αλλά όλων των πολιτών οι οποίοι βλέπουν θετικά την παράταξη μας και ότι αυτή πρεσβεύει. Η ολομέτωπη σύγκρουση με το λαϊκισμό φτάνει στο τέλος της και πρέπει αυτή η μάχη να μας αναδείξει νικητές απέναντι στην μεγαλύτερη μάστιγα που επέφερε πολλά δεινά στον τόπο μας αλλά και απέναντι στον κακό μας εαυτό, μιας και το τέρας του λαϊκισμού παραβίασε σε αρκετές περιπτώσεις και τις δικές μας θύρες.
Βασικός στόχος η συνεχής ανανέωση της εικόνας μας μέσω συνεχόμενων οριοθετούμενων στόχων και δράσεων που θα μας οπλίζει με κίνητρα και θέληση για αδιάκοπη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα και με τις αναφορές του Προέδρου μας και πρωθυπουργού επιθυμία του είναι το 13ο συνέδριο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματος. Επιβάλλεται στο συνέδριο η παρουσία της κοινωνίας των πολιτών.
Για αυτό το λόγο στη πρώτη λίστα με τα ονόματα που θα κληθούν να παραστούν και να μιλήσουν, περιλαμβάνονται άνθρωποι που προέρχονται από την αγορά, είτε είναι επιστήμονες, είτε διακεκριμένα στελέχη επιχειρήσεων, ακόμη και νέοι που έφυγαν από τη χώρα μας και διέπρεψαν στο εξωτερικό.
Με κεντρικά συνθήματα «Με εθνική αυτοπεποίθηση κερδίζουμε τις μάχες απέναντι στο λαϊκισμό» και «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας»,θα οροθετηθούν οι στόχοι που δεν είναι άλλοι από τη Νέα Δημοκρατία σύγχρονο και μεταρρυθμιστικό κόμμα με ερείσματα σε όλους τους πολίτες δίχως αποκλεισμούς.
Με δεδομένη την ικανοποίηση των πολιτών από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό που θα ακολουθήσει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου