Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και απαραίτητο για τον οργανισμό.
Ένα υγιεινό πρωινό περιλαμβάνει φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιεινό λίπος. Όλα αυτά είναι ικανά να σας δώσουν ενέργεια και να σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για ώρες, εν αντιθέσει με ένα ανθυγιεινό πρωινό που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε υποτονικοί, να αυξήσετε το βάρος σας και επίσης τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
Χειρότερα τρόφιμα
Ζαχαρούχα δημητριακά
Τα ζαχαρούχα δημητριακά περιέχουν κυρίως ραφιναρισμένους (όχι ολόκληρους) κόκκους και φυσικά ζάχαρη, η οποία αποτελεί το πρώτο ή δεύτερο αναγραφόμενο στοιχείο στη λίστα με τα συστατικά. Έρευνα που έγινε σε τέτοιου είδους δημητριακά κατέληξε ότι ένα φλιτζάνι δημητριακών περιέχει συχνά περισσότερη ζάχαρη απ΄ ότι περιέχουν 3 μπισκότα σοκολάτας, κάτι το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων υγείας.
Πανκέικ, κέικ και βάφλες
Οι τηγανίτες όσο τα κέικ και οι βάφλες περιέχουν αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα. Αν και έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από κάποια άλλα είδη πρωινού, είναι πολύ υψηλές σε ραφιναρισμένο αλεύρι. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι επεξεργασμένοι κόκκοι όπως το αλεύρι σιταριού συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην παχυσαρκία. Επιπλέον, οι τηγανίτες και οι βάφλες συνήθως σερβίρονται με διάφορα είδη σιροπιών που περιέχουν τεράστια ποσότητα φρουκτόζης ή σοκολάτας.
Μαργαρίνη
Οι περισσότερες μαργαρίνες περιέχουν τρανς λιπαρά τα οποία είναι τα πιο ανθυγιεινά είδη λίπους που μπορείτε να φάτε. Οι παραγωγοί τροφίμων δημιουργούν trans-λιπαρά με την προσθήκη υδρογόνου σε φυτικά έλαια για να τα κάνουν να μοιάζουν περισσότερο με κορεσμένα λίπη, τα οποία είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου. Ενώ οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα κορεσμένα λίπη προκαλούν βλάβη, τα τρανς λιπαρά είναι σίγουρα πολύ πιο βλαβερά.
Συσκευασμένος
χυμός φρούτων
Ορισμένοι χυμοί φρούτων στην αγορά περιέχουν πραγματικά πολύ λίγο χυμό και είναι γεμάτοι με ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη τύπου 2 και άλλων ασθενειών. Ακόμη και ο 100% χυμός φρούτων περιέχει πολλή ζάχαρη. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τέτοιων χυμών μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα για το βάρος και την υγεία σας, όπως τα αναψυκτικά. Πίνοντας έναν συσκευασμένο χυμό φρούτων προκαλείται απότομη την αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας πολύ γρήγορα επειδή δεν υπάρχει λίπος ή φυτικές ίνες για να επιβραδύνει την απορρόφηση. Η απότομη αύξηση της ινσουλίνης και η πτώση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, νευρικοί και πεινασμένοι.
Επιδόρπια γιαουρτιού
χαμηλά σε λιπαρά
Ένα μπολ με απλό, πλήρες γιαούρτι και φρέσκα φρούτα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα υγιεινού πρωινού. Ωστόσο, ένα μπολ με επιδόρπιο γιαουρτιού χωρίς λιπαρά, δεν είναι. Στην πραγματικότητα, πολλά αρωματισμένα μη λιπαρά γιαούρτια περιέχουν περισσότερο ζάχαρη από μια ανάλογη μερίδα παγωτού. Το λίπος του πλήρους γιαουρτιού βοηθάει να κρατηθούμε χορτάτοι, διότι απαιτεί περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί απ΄ ότι οι υδατάνθρακες και προκαλεί επίσης την απελευθέρωση της χοληκυτοκινίνης ορμόνης πληρότητας (CCK).
Επεξεργασμένα τρόφιμα για πρωινό χωρίς γλουτένη
Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια λόγω ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της γλουτένης στην υγεία. Ενώ δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην αποφυγή της γλουτένης, η κατανάλωση πολλών από τις επεξεργασμένες χωρίς γλουτένη τροφές που είναι διαθέσιμες τώρα στην αγορά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό. Για παράδειγμα, ένας συνδυασμός αλεύρων από ρύζι, πατάτες και ταπιόκα αντικαθιστά το αλεύρι σίτου σε προϊόντα άρτου. Αυτά τα αλεύρια έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο του αίματος. Αυτή η άνοδος οδηγεί σε υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που μπορεί να προκαλέσουν πείνα και αύξηση βάρους.