Ειδήσεις

Τουρισμός: Τρία «καμπανάκια» για το 2020

Καλύτερα του αναμενομένου είναι τα πρώτα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό με το βλέμμα στη σεζόν του 2020, με βάση τουλάχιστον την πρώτη εικόνα που εισέπραξαν οι ίδιοι οι τουριστικοί φορείς από τη World Travel Market, τη μεγάλη τουριστική έκθεση του Λονδίνου που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Του λόγου το αληθές επιβεβαίωσαν χθες τόσο οι ίδιοι οι ξενοδόχοι όσο και ο ίδιος ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μάλιστα από το Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που πραγματοποιήθηκε χθες στην έκθεση Philoxenia, στη Θεσσαλονίκη έκανε λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη σεζόν. Τα δύο «ακανθώδη» ζητήματα, σε σχέση με το σκηνικό αβεβαιότητας λόγω Brexit και τα απόνερα λόγω της κατάρρευσης της Thomas Cook, παραμένουν, ωστόσο η Ελλάδα ως προορισμός και ως ισχυρό, πλέον, brand συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον στο Λονδίνο, γεγονός το οποίο αφήνει περιθώρια ακριβώς για συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Συσφίγγουμε τις σχέσεις μας με τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες και τουριστικούς ομίλους, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα μας», ανέφερε χθες ο κ. Θεοχάρης στα εγκαίνια της έκθεσης. Στο Λονδίνο επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης World Travel Market, ο υπουργός Τουρισμού συναντήθηκε, μεταξύ των άλλων, με τον David Burling, CEO Markets & Airlines της TUI Group, με ανώτατα στελέχη του “We Love Holidays” του τέταρτου μεγαλύτερου Βρετανικού Tour Operator, με τον CEO της easyJet Johan Lundgren, τον Garry Wilson, CEO της easyJet Holidays και τον Paul Bixby, Strategy and Sourcing Director της easyJet Holidays, με τον επικεφαλής του Seafare Cruising and Sailing Holidays και του Variety Cruises, αλλά και στελέχη του ταξιδιωτικού ομίλου JET2, που ανακοίνωσε την ενίσχυση της θέσης του στην Ελλάδα για την επόμενη θερινή σεζόν.

«Η JET2 όμως δεν είναι ο μοναδικός ταξιδιωτικός όμιλος που ενισχύει την παρουσία του στην Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός. «Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία. Αναφέρομαι στη συμφωνία που προβλέπει την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με τη Σαγκάη. Η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την υπογραφή Μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας, το οποίο προβλέπει την αύξηση του αριθμού των τακτικών δρομολογίων εκατέρωθεν σε 35 εβδομαδιαίως από 14 που είναι σήμερα.

Επιπλέον, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα πετύχαμε μια ακόμη μεγάλη συμφωνία.

Η Μύκονος, γίνεται ο δεύτερος προορισμός που εντάσσει στο πρόγραμμά της η Gulf Air στην Ελλάδα μετά την Αθήνα. Το νέο δρομολόγιο από το Μπαχρέιν προς τη Μύκονο ξεκινά στις 4 Ιουλίου του 2020, θα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020», επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης.

«Όλοι γυρίσαμε από το Λονδίνο με περισσότερη αισιοδοξία απ’ όση είχαμε όταν ξεκινήσαμε για να πάμε», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος στην ομιλία του στο Συμβούλιο των Προέδρων που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη με μεγάλη προσέλευση ξενοδόχων από όλη την Ελλάδα (50 Ενώσεις), παρουσία του κ. Θεοχάρη και των Προέδρων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννη Ρέτσου και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρου Βασιλικού. «Αυτό δείχνει πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν αντέχει στις διακυμάνσεις. Η ποιότητα της ελληνικής φιλοξενίας εκτιμάται κι αυτό δικαιώνει τις συνεχείς επενδύσεις μας στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μονάδων μας, κάτω από ασφυκτικές συνθήκες»

 

Τα τρία «καμπανάκια»

Ο κ. Τάσιος πάντως έβαλε στο «κάδρο» τα τρία …καμπανάκια που χτυπούν σήμερα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις: τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook, τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τις ελλιπείς υποδομές της χώρας/

«Απελευθερώστε το ελληνικό ξενοδοχείο κύριε Υπουργέ, είναι το μήνυμα που εκπέμπει σήμερα η ΠΟΞ», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον υπουργό Τουρισμού, προσθέτοντας πως η στήριξη του ξενοδοχείου πρέπει να είναι προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα. Ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε δύσκολη θέση, εκτεθειμένο στις συνέπειες της εξάρτησης από παγκόσμιους κολοσσούς και ταυτόχρονα υπερφορτωμένο με βάρη και υποχρεώσεις.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, αφού χαρακτήρισε «σοβαρό πλήγμα» την κατάρρευση της Thomas Cook για ένα μεγάλο κομμάτι ελληνικών ξενοδοχείων, μικρομεσαίας κυρίως κατηγορίας που είναι και η ραχοκοκαλιά του ξενοδοχειακού κόσμου της χώρας, κάλεσε ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών να συμβάλει στο «αυτονόητο», δηλαδή να μη φορολογηθούν οι επιχειρήσεις για χρήματα τα οποία δε θα εισπράξουν και να μην αποδώσουν ΦΠΑ τον οποίο όμως δε θα λάβουν.

«Οφείλω να πω κύριε Υπουργέ ότι από το πρώτο λεπτό αυτής της εξαιρετικά δυσάρεστης εξέλιξης είσαστε μαζί μας, διαρκώς πάνω από το πρόβλημα για να μετριαστούν οι σοβαρές επιπτώσεις», είπε απευθυνόμενος στον κ. Θεοχάρη, ασκώντας όμως παράλληλα και κριτική γιατί παρόλο που ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις, «σκοντάψαμε στη χρόνια παθογένεια των συναρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα πολλοί ξενοδόχοι να δίνουν αγώνα με νύχια και με δόντια για να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανοί».

πηγή newmoney.gr

Στεφανία Σούκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου