“Όχι” σε νέα περιοριστικά μέτρα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. “Όχι” σε κλείσιμο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην κοινότητα είτε αυτοί αφορούν στις πρώτες δόσεις, είτε στις αναμνηστικές. Σαρωτικοί έλεγχοι ανά την επικράτεια για την πιστή εφαρμογή των παρεμβάσεων. Επάνω σε αυτές τις τέσσερις αιχμές κινείται η στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του νέου σφοδρού κύματος του πανδημικού ιού, που… κοκκινίζει ολόκληρες περιοχές, δοκιμάζοντας, για μία ακόμα φορά, τις αντοχές του συστήματος της Υγείας. Και αυτή η νέα έξαρση της Covid-19, καταμεσής του Φθινοπώρου, φαίνεται να…περπατάει μόλις τα πρώτα της βήματα.
Καθώς, οι αναλύσεις και τα μοντέλα της επιδημίας που φτάνουν καθημερινά στο κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν ότι στον ορίζοντα ανοίγεται ένα εξαιρετικά δύσκολο διάστημα, που θα αποτυπωθεί όχι μόνο στην περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων, αλλά και στις διασωληνώσεις, οι οποίες θα σχετίζονται, σε μεγάλο βαθμό, με τους ανεμβολίαστους. Τα δεδομένα, έτσι κι αλλιώς, προβληματίζουν, τη στιγμή που η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μία ακόμα κρίση στο μέτωπο της πανδημίας.
Εκπεφρασμένη σε όλους τους τόνους κυβερνητική θέση είναι ότι η χώρα δεν πρόκειται να τεθεί στη… μέγγενη ενός νέου lockdown. Και αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. “Δε θα ξαναυπάρξει άλλο lockdown στη χώρα. Όσοι έχουν ήδη θωρακιστεί, κάνοντας την επιλογή του εμβολίου, δε θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους παντού, αλλά κυρίως με πολλά τεστ”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν κατηγορηματικά τις φήμες των τελευταίων εικοσιτετραώρων για επικείμενη αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων της χώρας. “Είναι παντελώς ανυπόστατες. Δεν υφίσταται τέτοια συζήτηση. Αυτή τη στιγμή κλειστά είναι μόλις έξι τμήματα σε σύνολο άνω των 80.000. Στη χώρα μας έχει εφαρμοστεί ένα από τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα πρόληψης της διασποράς του ιού στο σχολικό περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προσκομίζουν δύο φορές την εβδομάδα αρνητικό rapid test ή PCR και οι ανεμβολίαστοι μαθητές αρνητικό self test”, αναφέρουν.
Μέσα σε αυτό το τοπίο και με δεδομένη την κυβερνητική πρόθεση για συνεχή ενίσχυση του συστήματος της Υγείας, ειδικά στις περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τον πανδημικό ιό, προ των πυλών φαίνεται να είναι η επιστράτευση γιατρών. “Το πλαίσιο συνεργασίας το οποίο έχει αναπτυχθεί με τον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζει τη χώρα ουσιαστικά ως μια υγειονομική Περιφέρεια. Και θέλω να επαναλάβω ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο Σύστημα Υγείας εκεί που σήμερα ακόμα έχουμε ελλείψεις. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένες ειδικότητες: Αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι, ενδεχομένως και παθολόγοι. Εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα, παρά αργότερα, έτσι ώστε τα όποια κενά αυτή τη στιγμή διαπιστώνονται να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, με τις εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο να θεωρούνται ακόμα και άμεσες, με στόχο να το εθνικό σύστημα υγείας να μην τεθεί σε… Συμπληγάδες υπό το βάρος των χιλιάδων κρουσμάτων της Covid-19.