Εως και 7.000 εποχικά απασχολούμενοι στη Ρόδο κινδυνεύουν να μη λάβουν επίδομα ανεργίας. Ο αριθμός ήταν αρχικά πολύ μεγαλύτερος, και έφθανε στους 10.000. Έπειτα όμως από την υποβολή των πρώτων ηλεκτρονικών αιτήσεων, εγκρίθηκε (εντός τριημέρου) …οριακά η χορήγηση επιδόματος σε εποχικά απασχολούμενους.
Από τους 7.000, μόλις το 10% είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε εποχική βάση σε κλάδους και επιχειρήσεις που δεν πληρούν το κριτήριο της εποχικότητας. Πρόκειται συνήθως για οδηγούς ταξί, υπαλλήλους επιχειρήσεων ενοικιάσεως αυτοκινήτων, εργαζόμενους στα Duty Free του αεροδρομίου ή σε καταστήματα πολυεθνικών εταιρειών και μεγάλων αλυσίδων. Στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι αυτοί προσλήφθηκαν μετά τον Ιούλιο με αποτέλεσμα να μη συμπληρώνουν τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων, έτσι ώστε να θεμελιώνουν δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας.
«Παρόλο που η σεζόν πήγε πάρα πολύ καλά στη Ρόδο, ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν δούλεψε όπως θα έπρεπε. Τυχεροί ήταν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι είχαν 4μηνη απασχόληση, αν και δούλευαν 11 και 12 ώρες την ημέρα προκειμένου να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν από τις 5 Αυγούστου έως και τα τέλη Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να μην θεμελιώνουν δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα πράγματα είναι σοβαρά για ένα μεγάλο αριθμό εποχικά απασχολούμενων στη Ρόδο, που όμως δεν αναγνωρίζονται ως εποχικά απασχολούμενοι καθώς εργάζονται σε εταιρείες και επιχειρήσεις που δεν ανήκουν επισήμως σε αυτή την κατηγορία», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος, σημειώνοντας ότι σε καθημερινή βάση κάθε περίπτωση εξετάζεται εξατομικευμένα από το Ε.Κ.Ρ. προκειμένου να βρεθεί λύση ανάλογα με τη φύση της κάθε εργασίας. Βέβαια, πολλές αιτήσεις απορρίπτονται χωρίς να υπάρχει περιθώριο έγκρισής τους».
Σημειώνεται ότι το Ε.Κ.Ρ. πραγματοποίησε παρέμβαση προκειμένου οι εποχικά απασχολούμενοι να εντάσσονται στο επίδομα. Ειδικά για το έτος 2021 ορίστηκε στα πενήντα το όριο των ενσήμων που πρέπει να έχουν οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο για να δικαιούνται επιδόματος ανεργίας. Θεσμοθετήθηκαν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας εποχικά απασχολούμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, καθώς οι εν λόγω εργαζόμενοι κινδύνευαν διαφορετικά να μην συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης για να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας. Εξακολουθούν, όμως, να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η έγκριση κάθε αίτησης. Οι «χαμένοι» της υπόθεσης, είναι όσοι απασχολούνται σε εποχική βάση χωρίς αυτό να αναγνωρίζεται επισήμως.
Ο χειμώνας, όπως δήλωσε ο κ. Εγγλέζος, θα είναι δύσκολος και βαρύς για μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας αφού, όπως είπε, η κεντρική διοίκηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθούν έκτακτα επιδόματα αλλά ούτε και παράταση στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. Παράλληλα, η ακρίβεια σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον μέσο καταναλωτή, βγάζοντας τα νοικοκυριά «εκτός προϋπολογισμού».
«Οπως φαίνεται ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για αρκετούς συμπολίτες μας. Όσοι δεν λάβουν επίδομα ανεργίας, δεν θα λάβουν κανένα άλλο επίδομα ή βοήθημα, όπως έχει ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση.
Παράλληλα, τα νοικοκυριά ταλαιπωρούνται από την ακρίβεια σε βασικά είδη διαβίωσης και ήδη έχουν συσσωρεύσει υποχρεώσεις στις οποίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν», δήλωσε ο κ. Εγγλέζος.