Σε προσθήκη, της τελευταίας στιγμής στον ποινικό κώδικα, με την οποία θα οδηγούνται στις φυλακές και για ποινές κάτω των τριών ετών (που μέχρι σήμερα δινόταν αυτοδικαίως αναστολή της ποινής) δράστες π.χ ενδοικογενειακής βίας ή υπότροποι διαρρήκτες , προχωρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
Αυτό ανέφερε στη Βουλή στην ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η μη χορήγηση της αναστολής επανέρχεται στην κρίση του δικαστηρίου αλλά αυτό θα γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με ειδική αιτιολογία του δικαστηρίου. Π.χ αν ο δράστης θεωρείται επικίνδυνος να επαναλάβει το ίδιο αδίκημα (ενδοοικογενειακή βία, διαρρήξεις ή ενδεχομένως ακόμα και επικίνδυνη οδήγηση σε καταδίωξη):
“….Θα υπάρξει, καταρχήν, μια νομοτεχνική βελτίωση, η οποία αφορά στο άρθρο 144, είναι το 497 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπου, πλέον, θα αναγνωρίζεται η εξουσία του δικαστηρίου να μη χορηγήσει ανασταλτική δύναμη στην έφεση ή να τη χορηγήσει με την προϋπόθεση τήρησης περιοριστικών όρων και σε ποινές φυλάκισης μέχρι τριών ετών.
Αυτό, βεβαίως, θα γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με ειδική αιτιολογία, όταν, παραδείγματος χάρη, κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος ο δράστης ή είναι υπότροπος και η άμεση εκτέλεση κρίνεται αναγκαία. Να πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας να επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι.
Το λέω αυτό, για να προλάβω και να προκαταλάβω τους συναδέλφους, ενόψει και των νομοτεχνικών βελτιώσεων και της τροπολογίας που θα κατατεθεί από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σχετικά με τη χρηματική ποινή. Είχαμε πει, μιλάω πάλι για το άρθρο 4, νομίζω ότι είναι το 80 του Ποινικού Κώδικα, το παράδειγμα για τη χρηματική ποινή, που ανέφερα χθες και που παραβιάζει κατάφωρα την αναλογικότητα της.
Είχαμε το εξής φαινόμενο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να φυλακίζεται ένας πλανόδιος πωλητής για χρηματική ποινή 100 ευρώ, λόγω του ότι είχε αδυναμία να πληρώσει και αντίθετα, ο υπότροπος διαρρήκτης, ο οποίος καταδικαζόταν σε ποινή πολυετούς φυλάκισης, να μην φυλακίζεται, λόγω της οριζόντιας νομοθετικής αναστολής της εκτέλεσης της ποινής του.
Από τη μία πλευρά, δηλαδή, αναστέλλονταν η φυλάκιση οριζόντια και δεν αναστέλλονταν η χρηματική ποινή για ασήμαντα πλημμελήματα”.
Υπενθυμίζεται πως και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε ζητήσει να μην αναστέλλεται η ποινή π.χ για περιπτώσεις επικίνδυνης οδήγησης σε καταδίωξη υπόπτου από αστυνομικούς.
Απάντηση στον Θεόφιλο Ξανθόπουλο
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στην Επιτροπή απάντησε και στον Θεοφ. Ξανθόπουλο, στην αποστροφή για “ποινικό κώδικα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της διαφθοράς” πως το νομοσχέδιο μαζεύει “αστοχίες και λάθη που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τη χώρα και την έκαναν να στέκεται μεταξύ των χωρών που δεν υποστηρίζουν το κράτος δικαίου”, αναφερόμενος στη μετατροπή της ενεργητικής δωροδοκίας σε πλημμέλημα:
“Δύο μέρες μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ορκίστηκα Υπουργός Δικαιοσύνης, την Τετάρτη το πρωί, την τρίτη μέρα προσερχόμενος στο γραφείο μου το πρώτο έγγραφο που βρήκα να με περιμένει ήταν η καταγγελία της GRECO και τα ηχηρά καμπανάκια ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να αναλάβουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες διότι η προηγούμενη κυβέρνηση ψηφίζοντας τον Ποινικό Κώδικα είχε κάνει την ενεργητική δωροδοκία πλημμέλημα και αυτό όχι μόνο δεν μπορούσε να συνάδει με το κράτος δικαίου αλλά εξέθετε με έναν αδιανόητο τρόπο το νομικό σύστημα και τη δικαιοσύνη της χώρας απέναντι στα μάτια όλων των ευρωπαίων εταίρων και όλου του κόσμου.
Αναγκάστηκα τότε να μιλήσω ο ίδιος προφορικά με αξιωματούχους της Greco και του ΟΟΣΑ και να τους διαβεβαιώσω ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να διαμορφώσουμε τη συγκεκριμένη διάταξη. Εδώ, βεβαίως, βρίσκετε την απάντηση γιατί βιαστήκαμε και αλλάξαμε κάποιες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα τρεις μήνες μετά τις εκλογές. Γιατί έχω ακούσει όλες αυτές τις κριτικές όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Αλλάζοντας, λοιπόν, τη συγκεκριμένη διάταξη και στην πραγματικότητα οδηγούμενοι στο να έχουμε μια προσαρμοσμένη με βάση την ευρωπαϊκή φιλοσοφία διάταξη, που αφορά και στην ενεργητική δωροδοκία -αν και θα τα πούμε όλα αυτά στην Ολομέλεια αύριο και μεθαύριο- υπήρχαν θέματα τα οποία δεν είχαν αντιμετωπιστεί συνολικά.
Ναι μεν αναβλήθηκε η επιτόπια επίσκεψη – έλεγχος της Greco και του ΟΟΣΑ γιατί ακριβώς νομοθετήσαμε, αλλά υπήρχαν και ουρές από τη νομοθέτηση του Ποινικού Κώδικα ΣΥΡΙΖΑ που κάθε φορά επανέρχονταν εις γνώσιν ημών με την παράκληση ότι είναι ζητήματα τα οποία έπρεπε να ρυθμίσουμε συγκεκριμένα.
Ο θησαυρός, λοιπόν, που ανακάλυψε ο κ. Ξανθόπουλος και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δεύτερη ανακοίνωση αφορά στις παραινέσεις και τα ζητήματα που συνιστούσαν εκκρεμότητα για τη χώρα από την πλευρά των μεγάλων ελεγκτικών ευρωπαϊκών οργανισμών.
Για του λόγου το αληθές και για να σας προλάβω θα σας καταθέσω στα πρακτικά όλα τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν αυτό το οποίο σας λέω. Διότι, αντιλαμβάνεστε ότι αύριο θα έχουμε μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση, αλλά τουλάχιστον διαβάστε τα. Να ξέρετε ποια είναι η πραγματικότητα. Να μην εκτίθεστε…”.
Πηγή capital.gr