Τι ζητάει ο Πατούλης
Στην σύσκεψη του Μαξίμου συζητήθηκαν και τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για υποκλαπείσες συνομιλίες, μηνύματα κλπ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά ότι δεν θα πάει στη Βουλή την Παρασκευή για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που αφορά τα 33 πρόσωπα τα οποία ήταν υπό παρακολούθηση με το predator, σύμφωνα με το «Ντοκουμέντο». Ο λόγος είναι ότι περίπου σε ένα δεκαήμερο η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποίαν θα απαγορεύεται η καθολική εμπορία και χρήση των παράνομων λογισμικών και θα έχει και άλλες διατάξεις που θα αφορούν στο δικαίωμα της άρσης του απορρήτου στις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ για πολιτικά πρόσωπα που ήταν υπό παρακολούθηση και επιθυμούν να πληροφορηθούν τον λόγο, αυστηροποίηση των όρων έγκρισης μιας παρακολούθησης από την ΕΥΠ, αλλαγές στην εσωτερική λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, διατάξεις για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και άλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST θα απαγορεύεται και η απλή κατοχή του predator ή κάποιου ανάλογου παράνομου λογισμικού. Το αδίκημα θα τιμωρείται με αυστηρή φυλάκιση.
Με την κατάθεση του νόμου
Στην σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, αποφασίστηκε ότι η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή με την κατάθεση της ρύθμισης για το predator, θα επεκταθεί σε περισσότερα ζητήματα που αφορούν στις υποκλοπές οπότε δεν έχει νόημα μια ακόμη σύντομη, μάλιστα, κοινοβουλευτική διαδικασία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο ότι εργαλειοποιεί τις υποκλοπές» ανέφερε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST. «Η κυβέρνηση δεν θα παίξει το παιχνίδι του Τσίπρα που αναζητεί σωσίβιο, ο πρωθυπουργός δεν είχε καμία απολύτως ανάμειξη, η χώρα έχει θεσμούς, η υπόθεση έχει περάσει στα χέρια της Δικαιοσύνης.»
Η ερώτηση Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την επίκαιρη ερώτηση του έθεσε στον πρωθυπουργό τα εξής θέματα: «Μπορείτε να δεσμευθείτε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ότι το σύνολο ή μέρος των προσώπων, που με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento φέρονται ως στόχοι παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό Predator, δεν ήταν παράλληλα και στόχοι παρακολούθησης της υπό την δική σας πολιτική εποπτεία ΕΥΠ, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη και τον κ. Θανάση Κουκάκη; Σκοπεύετε να δώσετε τη θεσμική δυνατότητα στα πρόσωπα της εν λόγω λίστας να απευθυνθούν στην ΑΔΑΕ προκειμένου να μπορέσουν να διαπιστώσουν εάν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ με τη «νόμιμη» διαδικασία της επισύνδεσης κατόπιν εισαγγελικής διάταξης;»
Και άλλα ονόματα – φωτιά
Στην σύσκεψη του Μαξίμου συζητήθηκαν και τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για υποκλαπείσες συνομιλίες, μηνύματα κλπ. Εκτιμάται ότι ενορχηστρωτής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα επιχειρήσει να το κρατήσει στην επικαιρότητα. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε στον ΑΝΤ1 ότι υπάρχει κέντρο που βρίσκεται πίσω από το predator αλλά αρνείται την ανάμειξη του ίδιου.
Ανάμεσα στα πρώτα 33 ονόματα που δημοσιεύτηκαν στο «Ντοκουμέντο» ήταν και της πρώην συζύγου του περιφερειάρχη Αττικής Μαρίνας Πατούλη. Οι εικασίες δίνουν και παίρνουν για τα πρόσωπα που θα συμπεριλαμβάνει η επόμενη λίστα. Συζητιούνται ακόμη και τα ονόματα του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω παρένθετων προσώπων.
«Θεωρώ αδιανόητο ο Περιφερειάρχης Αττικής να παρακολουθείται από τον οποιονδήποτε, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μία διερεύνηση από τη δικαιοσύνη, θα δούμε τι θα χρειαστεί να κάνουμε» δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης στην ΕΡΤ. «Κοιτάξτε, αυτό που παρουσιάζεται σε ένα πρωτοσέλιδο ενός εντύπου θα πρέπει να αποδειχθεί» τόνισε. «Από την άλλη πλευρά, η τοξικότητα τού να συνεχίζεται, το μόνο πρόβλημα το οποίο μπορεί να δημιουργήσει είναι οπισθοδρόμηση στην ίδια τη χώρα και προφανώς και στην Αττική. Εμείς παρακολουθούμε αυτά τα οποία γίνονται από την ανεξάρτητη αρχή της Δικαιοσύνης και από εκεί και πέρα νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας».
Στην ερώτηση για το αν θα ζητήσει εξηγήσεις απάντησε: «Εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα λόγο να μας παρακολουθεί κανείς. Όσο με αφορά, το τηλέφωνό μου δεν το έχω αλλάξει από τότε που το πήρα, έχω τον πρώτο αριθμό που πήρα το 1996. Είναι ανοικτό για κάθε πολίτη και για κάθε άνθρωπο που θα ήθελε να με ακούσει ή να με ρωτήσει οτιδήποτε».
Πηγή newpost.gr
Χριστίνα Κοραή