Με το υπ΄ αριθμ. 82/2023 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου απορρίφθηκε η από 14 Σεπτεμβρίου 2023 προσφυγή ενός 49χρονου υπηκόου Ουγγαρίας, ξενοδόχου, κατηγορούμενου για παροχή στέγης σε μετανάστες για την ακυρότητα της διαδικασίας λόγω μη νομότυπης κατ’ οίκον έρευνας και ακυρότητα του εντάλματος προσωρινής κράτησης της Ανακρίτριας του Δ’ Θερινού Τμήματος του Πρωτοδικείου Ρόδου γιατί δεν προκύπτει αιτιολογημένη έγγραφη πρόταση της Εισαγγελέως αλλά και για την άρση της προσωρινής του κράτησης, άλλως την αντικατάσταση αυτής με περιοριστικούς όρους.
Εις βάρος του ανωτέρω αλλά και ενός 23χρονου Παλαιστίνιου, ομοίως προσωρινά κρατούμενου, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για μεταφορά και διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών χωρίς να υποβληθούν στον προβλεπόμενο έλεγχο, και στην περαιτέρω προώθηση αυτών στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε χώρες της Ε.Ε. και για εγκληματική οργάνωση.
Οι ανωτέρω, όπως απεκάλυψε η dimokratiki.gr, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί, η εγκληματική οργάνωση, ενεργώντας με πρόθεση, προέβαινε, τόσο σε χώρα του εξωτερικού (στην Τουρκία), όσο και στην ελληνική επικράτεια, σε χρόνο που δεν κατέστη δυνατόν να διακριβωθεί επακριβώς κατά την αστυνομική προανάκριση, στην κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια έναντι αμοιβής, μεταφορά και διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό έδαφος μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, που κατέφθαναν δια των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην Ρόδο, χωρίς όμως να υποβληθούν προς τούτο στον προβλεπόμενο έλεγχο εισόδου, επιχειρώντας αυτό με παράνομες μεθόδους και διαδικασίες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
-Η παραλαβή και η μεταφορά με μισθωμένα οχήματα των παράνομα και παράτυπα νεοεισερχομένων αλλοδαπών από τα σημεία ελλιμενισμού των λεμβών στην ελληνική επικράτεια σε χώρους απόκρυψης αυτών στη Ρόδο (ξενοδοχείο και ενοικιαζόμενα δωμάτια),
-Η έκδοση εισιτηρίων πλοίων, έχοντας ως σκοπό, είτε την περαιτέρω προώθησή τους στο εσωτερικό της χώρας έτσι ώστε οι με μαζικότητα παράνομα νεοεισερχόμενοι αλλοδαποί να τύχουν των υλικών κατά τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4636/2019 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν. 4689/2020 συνθηκών υποδοχής στην χώρα μας, όσο και του δικαιώματος υποβολής αιτήματος παροχής διεθνούς προστασίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τις διατάξεις του εν λόγω νόμου, είτε τη μετακίνηση – μετεγκατάσταση (των διακινουμένων) σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του ό,τι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν ήδη εφοδιάσει τα διακινούμενα από την Τουρκία προς τη νήσο Ρόδο άτομα με πλαστές άδειες διαμονής χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περαιτέρω, τους αποδίδεται ότι συγκρότησαν και συμμετείχαν προς επίτευξη των ως άνω σκοπών, σε επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση τριών ή περισσότερων προσώπων, που επεδίωκε την τέλεση περισσότερων αξιόποινων πράξεων κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Οι δύο συλληφθέντες φέρονται ειδικότερα να διευκόλυναν την παράνομη διαμονή πολιτών τρίτων χωρών, παρέχοντάς τους κατάλυμα χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης κ.λπ. διατάξεις δυσχεραίνοντας τις έρευνες των αστυνομικών αρχών για εντοπισμό, σύλληψη και απέλασή τους.
Από την αστυνομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε με σκοπό τον εντοπισμό των ξενοδοχείων και λοιπών χώρων διαμονής, που χρησιμοποιήθηκαν από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατά την δραστηριοποίησή τους στο νησί της Ρόδου, προέκυψε ότι προβαίνουν σε μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχείο της Ιαλυσού ιδιοκτησίας του πρώτου.
Την 29η Αυγούστου 2023 το πρωί αστυνομικοί μετέβησαν στο ξενοδοχείο και κατά την έρευνα κατελήφθησαν να διαμένουν σε δωμάτια 90 αλλοδαποί.
Ο 23χρονος Παλαιστίνιος εργαζόμενος στο ξενοδοχείο είχε τον ρόλο της είσπραξης των χρημάτων από τους μετανάστες.
Οι μετανάστες ανέφεραν εξεταζόμενοι ότι εισήλθαν στην χώρα από την Τουρκία προ 15νθημέρου και διέμεναν στο ξενοδοχείο πληρώνοντας 50 ευρώ για την μίσθωση του κάθε δωματίου.
Μετανάστες αναφέρουν ότι για την μεταφορά τους αυτή κατέβαλαν στο κύκλωμα διακίνησης τουλάχιστον το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.
Ένας εξ αυτών υπέδειξε τον δεύτερο κατηγορούμενο, ως το άτομο που παρελάμβανε χρήματα για τη διαμονή του.
Ο πρώτος κατηγορούμενος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι μετά τις φωτιές έφυγαν από το ξενοδοχείο του οι τουρίστες και άρχισαν να πηγαίνουν και πελάτες από διάφορες άλλες χώρες. Ο ίδιος ζητούσε το διαβατήριό τους, το έβγαζε φωτογραφία και τους περνούσε στο σύστημα, αλλά όπως είπε, δεν ήξερε ότι έπρεπε να ελέγχει και την βίζα.
Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει κρατήσει τα στοιχεία των διαβατηρίων των 90 ατόμων που βρέθηκαν στο ξενοδοχείο και ότι στα δωμάτια που διαχειρίζεται ήξερε ότι διαμένουν περίπου 40-45 άτομα και του είναι άγνωστο πώς βρέθηκαν οι υπόλοιποι!
Πηγαίνει στο ξενοδοχείο όπως είπε μόνο 2-3 ώρες την ημέρα, καθαρίζει και πληρώνεται. Ο 23χρονος συγκεντρώνει τα χρήματα από τους αραβόφωνους και του τα δίνει. Το κόστος του δωματίου κυμαίνεται από 35 ως 50 ευρώ.
Ο 23χρονος ισχυρίστηκε ότι ήρθε στο νησί προ δεκαημέρου από το Μαρμαρίς με ακόμη 20 άτομα περίπου. Στη Ρόδο συνάντησε κάποιους ομοεθνείς του και του είπαν για το ξενοδοχείο και επειδή δεν είχε λεφτά μάζευε χρήματα από τους αραβόφωνους και τα έδινε στον υπεύθυνο. Ισχυρίστηκε πως από κάθε άτομο ελάμβανε 30 ευρώ, ενώ ο ίδιος αμειβόταν με 20-30 ευρώ για τα έξοδα διατροφής του ενώ διέμενε στο ξενοδοχείο δωρεάν.