• Ενεργοποίηση της πλατφόρμας υιοθεσιών και σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Animal Rescue Rodos πλήρης ιατρικός έλεγχος κάθε ζώου για τη δημιουργία μητρώου
Ικανοποιημένος από την επαναλειτουργία πέντε πυροφυλακίων αυτή την αντιπυρική περίοδο, αλλά και την αντίδραση του μηχανισμού πυροπροστασίας δηλώνει σήμερα στην συνέντευξή του στην «δ» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Δ.Ε. Καμείρου και μέριμνας αδέσποτων ζώων συντροφιάς Μιχάλης Θωμάτος. Ο αντιδήμαρχος αναφέρεται ενδελεχώς στα σημαντικότερα περιστατικά πυρκαγιών (πάνω από 40) υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια ενίσχυσης του μηχανισμού συνεχίζεται καθώς, ο Δήμος Ρόδου διεκδικεί την δυνατότητα να προσλάβει εκ νέου προσωπικό Πολιτικής Προστασίας για την διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Ο κ. Θωμάτος μιλάει για το δεύτερο αντικείμενο των αρμοδιοτήτων του, την ευθύνη μέριμνας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με εκτενείς αναφορές στις παραλείψεις των προηγούμενων ετών που είχαν επιπτώσεις στην ευημερία των ζώων, αλλά και την ενεργοποίηση της πλατφόρμας υιοθεσιών σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Animal Rescue Rodos.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα είχαμε στη Ρόδο αρκετά συμβάντα με δασικές πυρκαγιές. Πόσες είναι στο σύνολο καταγεγραμμένες και ποιες ήταν οι πλέον επικίνδυνες;
Το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιηθεί την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο πάνω από 40 φορές για περιστατικό εμφάνισης πυρκαγιάς. Αυτός ο αριθμός είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 2023, και φυσικά περιλαμβάνει περιστατικά όλων των διαστάσεων. Τα περισσότερα μπορεί να μην ενέπνεαν ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο είναι αρκετά αυτά τα οποία θα είχαν εξελιχθεί σε καταστροφικά, αν η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής δεν ήταν γρήγορη και αποτελεσματική.
Ως πιο σοβαρά περιστατικά, ενδεικτικά θα αναφέρω τα δύο στον Αίθωνα, της Ψίνθου, του Μονολίθου και των Μαριτσών. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε και τρία συνολικά περιστατικά εμφάνισης πυρκαγιάς στην Αρχαία Κυμισάλα, ένα εκ των οποίων παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια κατάσβεσης του μετώπου που είχε δημιουργηθεί στον Μονόλιθο. Αυτά τα περιστατικά ήταν για εμάς τα πλέον σοβαρά, που απαίτησαν ισχυρή κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με την συμβολή εναέριων μέσων και δυνάμεων που ήρθαν στη Ρόδο από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ήταν επίσης απαραίτητη η ενεργοποίηση όλου του μηχανισμού υποστήριξης του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας με προσωπικό, οχήματα, μηχανήματα έργου και πόρους για την διοικητική μέριμνα, όπως φαγητό, νερό και κινήσεις μεταγωγών προσωπικού και υλικών. Αυτή ήταν η απαραίτητη κινητοποίηση με δεδομένο το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για να τεθούν οι πυρκαγιές υπό έλεγχο από την πυροσβεστική και τις δυνάμεις των εθελοντών.
• Ποιοι είναι οι στόχοι σας, ως Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, για την περαιτέρω βελτίωση του νευραλγικού τομέα που έχετε αναλάβει;
Βασικός μας στόχος κυρία Παμπρή, είναι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό που θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα όλο τον χρόνο. Η Πολιτική Προστασία δεν αφορά μόνο τον κίνδυνο των πυρκαγιών, αλλά κάθε ανθρωπογενή ή φυσική καταστροφή. Προς αυτή την κατεύθυνση, και κατά τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας έχουμε ολοκληρώσει τα σχέδια Έκτακτης Ανάγκης για πυρκαγιές και πλημμύρες («Ιόλαος» και «Δάρδανος» αντίστοιχα) και σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει τα Σχέδια για έκτακτη ανάγκη σε περιστάσεις σεισμού και χιονόπτωσης («Εγκέλαδος» και «Βορέας» αντίστοιχα). Σε δεύτερο χρόνο θα προχωρήσουμε και στην κατάρτιση των σχετικών σχεδίων για συμβάν σε βιομηχανική ζώνη («Ηράκλειτος»).
Είμαστε σε συνεχή αναζήτηση για οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ώστε να εξασφαλίσουμε προσωπικό για τις ανάγκες του νησιού σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Αναζητάμε επίσης λύσεις στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής για οτιδήποτε αφορά πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση μετά από συμβάν. Ανά τον κόσμο βλέπουμε εξαιρετικά παραδείγματα τεχνολογικών εφαρμογών που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα και στην περιοχή μας. Σε εξέλιξη βρίσκεται έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά στην τοποθέτηση δύο σταθμών πυρανίχνευσης με δύο θερμοκάμερες και 200 αισθητήρες πέντε αισθήσεων. Πρόκειται για σύστημα το οποίο θα επιτηρεί χιλιάδες στρέματα δασικής έκτασης στο νησί μας. Συνεχίζουμε να αναζητούμε λύσεις και προτάσεις στο ίδιο πνεύμα.
Για την ώρα, πρέπει να πω ότι είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από την λειτουργία πέντε πυροφυλακείων αυτή την αντιπυρική περίοδο, καθώς πρόκειται για μέτρο που δεν είχε εφαρμοστεί για πολλά χρόνια, και μας επέτρεψε να έχουμε προσωπικό σε κατάσταση επιφυλακής και υψηλής ετοιμότητας. Θέλουμε βεβαίως για αυτό να ευχαριστήσουμε θερμά όλες και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό το έργο με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για έκτακτες ανάγκες ΟΤΑ. Διερευνούμε μεταξύ άλλων και την πιθανότητα ο αριθμός αυτών των προσλήψεων και η μέγιστη διάρκειά τους να αυξηθούν. Ευελπιστούμε πως του χρόνου, σε συνεργασία και συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα λειτουργήσουμε περισσότερα πυροφυλάκεια.
• Επειδή οσονούπω θα ξεκινήσουν και οι βροχές,
ο Δήμος Ρόδου είναι προετοιμασμένος; Προ διμήνου, είχαμε τα πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη μας από την ισχυρή νεροποντή (11/9), όπου έπεσε βεβαίως τεράστιος όγκος νερού, 96 χιλιοστά νερού σε 85 λεπτά. Είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στα φαινόμενα αυτά; Με την κλιματική αλλαγή και με τις πρόσφατες βιβλικές καταστροφές σε πόλεις της Ευρώπης, υπάρχει ανησυχία…
Πράγματι τα πρόσφατα γεγονότα σε διάφορες περιοχές του κόσμου που παρακολουθούμε στην επικαιρότητα προκαλούν ανησυχία. Οφείλουμε να είμαστε ευθείς απέναντι στους εαυτούς μας και στην αποστολή μας, και να παραδεχθούμε ότι οι υποδομές μας, ως έχουν, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή στην εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Γίνεται μια διαρκής προσπάθεια συμπλήρωσης των δυνατοτήτων των υποδομών μας με τεχνικά έργα σε διάφορες κλίμακες, και φυσικά με τον μηχανισμό αποκατάστασης των συνεπειών όσο πιο γρήγορα και όσο καλύτερα γίνεται.
Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας και με την ΔΕΥΑΡ, ώστε να γίνουν ενέργειες πρόληψης και να βρίσκεται σε ετοιμότητα ο μηχανισμός αντιμετώπισης. Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης αυτού του μηχανισμού, ο Δήμος αυτή τη στιγμή διεκδικεί την δυνατότητα να προσλάβει εκ νέου προσωπικό Πολιτικής Προστασίας για την διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
• Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;
Εργαζόμαστε καθημερινά και πολύ σκληρά για να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας είναι γενικά περιορισμένα, και καθώς διέπονται από το δημόσιο λογιστικό, έχουν και τους καθιερωμένους ρυθμούς. Για τα παραπάνω, εφόσον μας είναι γνωστά, μπορούμε έως ένα βαθμό να προγραμματίζουμε και να προσαρμοζόμαστε κατάλληλα.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα, το οποίο μας απασχολεί συνεχώς και φυσικά θα αντιμετωπίσουμε εν καιρώ, είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι περί τα μισά συμβάντα εμφάνισης πυρκαγιάς που αντιμετωπίστηκαν φέτος προκλήθηκαν ουσιαστικά από ανθρώπινη αμέλεια και αδιαφορία. Είναι πολλές οι μικρές και καθημερινές μας συνήθειες που δυστυχώς πλέον εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους. Το τσιγάρο που πετάει κάποιος μέσα από το αυτοκίνητο, οι ελεγχόμενες καύσεις ή θερμές εργασίες κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (οι οποίες απαγορεύονται από τον νόμο), η ανεξέλεγκτη συγκέντρωση απορριμμάτων εντός δασικών εκτάσεων, και άλλα πολλά καθημερινά παρόμοια παραδείγματα πλέον μπορούν να αποτελέσουν την απαρχή μιας φοβερής καταστροφής λόγω υψηλών θερμοκρασιών, παρατεταμένης ανομβρίας και ενίοτε ισχυρών ανέμων.
• Ως δήμος έχετε βρει τον τρόπο να στηρίξετε τις εθελοντικές ομάδες που περιθάλπουν και φροντίζουν αδέσποτα ζώα, και που επιτελούν έργο;
Οι εθελοντικές ομάδες συνεισφέρουν σημαντικά στην φροντίδα και την προστασία των αδέσποτων ζώων. Η υφιστάμενη συνεργασία του Δήμου με εθελοντικές ομάδες και εθελοντές ατομικά θα συνεχιστεί και ελπίζουμε να διευρυνθεί. Επιπλέον, έχουμε σκοπό να αξιοποιήσουμε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά αναγνωρισμένους φιλοζωικούς συλλόγους του υπομητρώου φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, και μέσω αυτού να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το έργο των εθελοντών, με παροχή τροφών αλλά και εξοπλισμού όπως παγίδες, κλουβιά μεταφοράς κλπ
• Οι εργασίες στο κυνοκομείο συνεχίζονται; Σε τι στάδιο βρίσκονται;
Τα έργα που ξεκίνησαν το 2022 στο κυνοκομείο δεν έγιναν με σωστή επίβλεψη και έχουν παρατηρηθεί κακοτεχνίες. Οι προηγούμενοι διαχειριστές δυστυχώς δεν φρόντισαν για την ορθή περάτωση των εργασιών σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη και εντοπίζονται μη προβλεπόμενες εργασίες, συμπεριλαμβανομένων και κατασκευών εντός δασικής έκτασης. Τους δέκα μήνες της θητείας μας καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες για να σωθεί το χρηματοδοτούμενο έργο και να διασφαλιστεί η ολοκλήρωσή του.
Οι σοβαρές παραλείψεις των προηγούμενων ετών όμως δεν είχαν επιπτώσεις μόνο στην ποιότητα των εργασιών αλλά και στην ευημερία των ζώων. Καθημερινά προγραμματίζουμε και υλοποιούμε διορθωτικές ενέργειες που οδηγούν σε συνεχή αναβάθμιση του χώρου και βελτίωση των συνθηκών. Χαρακτηριστικά, αναφέρω την απομάκρυνση των παλαιών, υπό κατάρρευση και μη νόμιμων κλωβών διαστάσεων 1×1,5μ, στην πρόσοψη του κτιρίου, στους οποίους ζούσαν επί χρόνια 68 αδέσποτα σκυλιά. Η βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης των ζώων στο κυνοκομείο είναι πλέον αισθητή.
• Η πλατφόρμα υιοθεσιών των αδέσποτων ζώων πότε θα τεθεί σε λειτουργία;
Σε ότι αφορά την πλατφόρμα υιοθεσιών, βάσει της νομοθεσίας θα έπρεπε να έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και χρόνια. Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, με λύπη διαπιστώσαμε ότι στο κυνοκομείο δεν τηρούταν κανένα μητρώο, κανένα είδος αρχείου, ιατρικό ιστορικό ή έστω μια απλή καταγραφή των ζώων ώστε να προβούμε στη δημιουργία της πλατφόρμας υιοθεσίας. Για αυτόν τον λόγο τον Μάρτιο του 2024 κατόπιν της πρόσληψης της κτηνιάτρου κας Μαρίας Παπαγεωργίου από την ΑΜΚΕ Animal Rescue Rodos, με την αμέριστη βοήθειά της ξεκίνησε ο πλήρης ιατρικός έλεγχος κάθε ζώου, η στείρωση και ηλεκτρονική του σήμανση για τη δημιουργία μητρώου με φωτογραφία. Τη δεδομένη χρονική στιγμή η καταγραφή έχει ολοκληρωθεί κατά 80% και στις αρχές του 2025 θα έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε την πλατφόρμα σε εφαρμογή για πρώτη φορά.
• Με το ζήτημα που ανέκυψε με το γατόσπιτο στην Καλλιθέα τι έγινε; Βρέθηκε λύση;
Έχουμε καλή συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου και είμαστε σε άμεση επικοινωνία με την εθελοντική ομάδα. Οι λύσεις και οι επιλογές που διερευνούμε είναι απολύτως νομότυπες και γι’ αυτό θα είναι και οριστικές. Περιλαμβάνουν διαδικασίες που αφορούν και κεντρικές υπηρεσίες, οπότε χρειάζονται λίγο ακόμα χρόνο για να ολοκληρωθούν. Στόχος μας είναι η βιωσιμότητα του έργου των εθελοντών και η ασφάλεια των αδέσποτων ζώων που φροντίζουν. Δεν θα επιτρέψουμε αυτά να διαταραχθούν. Η λύση που θα βρεθεί θα προϋποθέτει μικρές προσαρμογές, όχι δραματικές εξελίξεις.