• «Οσο το Μαξίμου Α.Ε. θέλει τον έλεγχο των χρημάτων, θα αναδεικνύει τις σημερινές αδυναμίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να τους αφαιρεί αρμοδιότητες, όπως πρόσφατα έκανε με τη διαχείριση σκουπιδιών»
• «Το κλειδί για το ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει, ξανά, το πολιτικό σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη, από την Αριστερά και το Κέντρο, μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς»
• «Το Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, διότι, από εδώ θα γίνεται καλύτερη παρακολούθηση και συντονισμός του κοινοβουλευτικού μας έργου και της κοινωνικής μας παρουσίας και είναι τιμή μου ότι συμμετέχω σε αυτό»
«Αν δεν λειτουργήσει σωστά η Αυτοδιοίκηση, δεν πρόκειται να γίνουμε σοβαρό κράτος» δηλώνει σήμερα στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο βουλευτής Α΄Αθήνας του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στη Ρόδο.
Χαρακτηρίζει την έλλειψη εξουσιών, πόρων και τεχνογνωσίας ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Τ.Α. στην Ελλάδα ενώ επισημαίνει πως «το μόνο που ενδιαφέρει διαχρονικά τη Συντήρηση, είναι το πώς θα εκλέγονται οι δήμαρχοι για να ελέγχει την Αυτοδιοίκηση, όχι τι θα κάνουν».
Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ο στόχος είναι ένας, όπως λέει ο κ. Π. Γερουλάνος και αυτός είναι η νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, για να ανατραπούν πολιτικές προτεραιότητες που κρατούν την χώρα εγκλωβισμένη σε αδιέξοδα και τους πολίτες σε οικονομική απόγνωση και εύχεται «ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει τον δρόμο του».
• Κε Γερουλάνε, με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται στη Ρόδο, και την ανάγκη που επεσήμαναν οι Δήμαρχοι να ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με πόρους και αρμοδιότητες, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με τη θέση που είχατε υποστηρίξει πολλές φορές, ως επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του Δήμου Αθηναίων «ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ», να μεταφερθούν εξουσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποιες είναι οι εξουσίες που θεωρείτε ότι λείπουν από την Τ.Α.;
Η περιφερειακή ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος. Τα δύο θέματα στα οποία έχει αποτύχει παταγωδώς το κεντρικό πολιτικό σύστημα και αυτά που έχουν οδηγήσει στην ερήμωση της περιφέρειας. Δεν είναι τυχαίο ότι, ο κόσμος που συσσωρεύεται στις μεγάλες πόλεις, επικαλείται την έλλειψη προοπτικής και την έλλειψη κοινωνικών υπηρεσιών, ως τους κύριους λόγους που εγκαταλείπουν την περιφέρεια.
Οι νέοι κυρίως για τον πρώτο λόγο και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας για τον δεύτερο. Το κεντρικό κράτος κρατάει αυτά τα ζητήματα στα χέρια του, διότι έτσι ελέγχει χρήματα και προσλήψεις, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωρίζει καλύτερα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής της και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Έτσι, αντί να γίνεται περιφερειακός σχεδιασμός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα τοπικά Επιμελητήρια, τα τοπικά Πανεπιστήμια και τους τοπικούς συλλογικούς θεσμούς, όπως τους Συνεταιρισμούς, τα πάντα γίνονται από το Μαξίμου. Αντί, λοιπόν, να ζητούμε από αυτούς τους θεσμούς να καταστρώνουν περιφερειακά προγράμματα, τους κατακερματίζουμε και ο καθένας αναφέρεται σε άλλο υπουργείο.
Στην πολιτική μου πρόταση, που ονόμασα Αναγέννηση, εξηγώ ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο γνωρίζει καλύτερα τα θέματα αυτά από το κεντρικό κράτος αλλά, αν εκσυγχρονιστεί, έχει δύο χαρακτηριστικά που το κεντρικό κράτος δεν έχει. Το πρώτο, είναι ότι λογοδοτεί – έστω και άτυπα- και το δεύτερο, είναι ότι έχει ανταγωνισμό. Λογοδοτεί και στο κεντρικό πολιτικό σύστημα και στον πολίτη διότι βρίσκεται κοντά του, και ανταγωνίζεται διότι αν ένας Δήμος ή μια Περιφέρεια κάνει κάτι καλά, αναγκάζεται να το κάνει καλύτερα και ο άλλος. Προφανώς, γνωρίζω καλά ότι και οι Δήμοι μας, πολλές φορές, μας εξοργίζουν, μας απογοητεύουν. Αλλά όλα τα παραδείγματα των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών μάς δείχνουν ότι αν δεν λειτουργήσει σωστά η Αυτοδιοίκηση, δεν πρόκειται να γίνουμε σοβαρό κράτος. Είναι το κλειδί. Και στην πολιτική, κάτι που χρειάζεσαι και δεν δουλεύει, δεν το πετάς, το διορθώνεις. Αυτή είναι η δουλειά μας.
• Ποιες είναι, κατά την άποψή σας, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν να διαχειριστούν σήμερα οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Η έλλειψη εξουσιών, πόρων και τεχνογνωσίας, τα οποία πρέπει να περάσουν στην τοπική κοινωνία, με την απαίτηση για περισσότερη λογοδοσία. Όταν λέμε εξουσία, δεν εννοούμε απλά αρμοδιότητες. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς εξουσία σημαίνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει τα πράγματα όπως τα έκανε το κράτος, χωρίς τη δυνατότητα να τα προσαρμόζει στις ανάγκες της. Όταν λέμε πόρους, δεν εννοούμε απλά χρήματα που ελέγχει το κράτος, αλλά δικούς της πόρους και τη δυνατότητα να διαχειρίζεται περιουσιακά της στοιχεία. Σήμερα, το κράτος κρατάει στα χέρια του 70.000 ακίνητα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, αντί να δημιουργούν πλούτο στην τοπική κοινωνία. Και όταν μιλούμε για τεχνογνωσία, δεν εννοούμε απλά τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν έναν σύμβουλο, αλλά τη δυνατότητα να διαχειρίζεται βασικά θέματα, όπως τεχνικές μελέτες που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις και ευρωπαϊκά κονδύλια.
• Είναι πάντως γεγονός, όπως επισημάνθηκε και στο συνέδριο, πως οι νησιωτικοί δήμοι χρειάζονται περισσότερη στήριξη. Αδικούνται από την άσκηση οριζόντιων πολιτικών σε σχέση με τους δήμους της ηπειρωτικής χώρας, εξαιτίας όλων των ιδιαιτεροτήτων που απορρέουν από τη νησιωτικότητα. Ποια είναι η θέση σας;
Και τα νησιά και οι ορεινοί όγκοι, που ακόμα παραμένουν δύσκολα προσβάσιμοι, όπως η Αιτωλοακαρνανία. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη απόσταση, μεταξύ παροχής στήριξης και μεταφοράς δυνατοτήτων. Η στήριξη κρατάει τα νησιά μας εξαρτημένα. Η μεταφορά εξουσιών, πόρων και τεχνογνωσίας προσφέρει και στα νησιά τη δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις που διευκολύνουν τις τοπικές κοινωνίες. Ξέρετε πόσο πιο γρήγορα θα είχαν υιοθετήσει τα νησιά τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, αν είχαν εξουσίες, πόρους και τεχνογνωσία;
Θα ήταν τα πρώτα που θα έλυναν θέματα γραφειοκρατίας, για να μην μεταφέρονται οι πολίτες από νησί σε νησί, τα πρώτα που θα είχαν εδραιώσει το ψηφιακό σχολείο και τα πρώτα που θα υιοθετούσαν την τηλεϊατρική. Χωρίς όμως δυνατότητες, οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν πότε θα ξυπνήσει το κεντρικό πολιτικό σύστημα. Και από την πείρα μας, αυτό ξυπνάει αργά.
• Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός, σε συνάντησή του με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ, μίλησε για καλύτερη θεσμική θωράκιση της Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Πόσο κοντά είμαστε στη σύγκλιση με την ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Πολύ μακριά. Στην Ευρώπη, τα αιρετά όργανα έχουν πραγματική δυνατότητα δημοκρατικών αποφάσεων, μέσα σε ένα πλαίσιο διακριτό και κατανοητό από τον πολίτη. Στην Ελλάδα, οι αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένες και χάνονται σε περίπλοκες αρμοδιότητες και συναρμοδιότητες, όπου κανένας δεν καταλαβαίνει ποιος είναι υπεύθυνος για ποιο πράγμα. Στην Ευρώπη, οι τοπικές κοινωνίες σχεδιάζουν και υλοποιούν δικές τους ιδέες, ενώ, εδώ εφαρμόζουν πολιτικές της Κυβέρνησης. Στην Ευρώπη, τα δημοτικά συμβούλια έχουν αυτονομία, ενώ, εδώ τα δημοτικά συμβούλια είναι απαξιωμένα. Αλλά μην περιμένετε κάτι να αλλάξει με τον κ. Μητσοτάκη και το Μαξίμου Α.Ε. Όσο το Μαξίμου Α.Ε. θέλει τον έλεγχο των χρημάτων, θα αναδεικνύει τις σημερινές αδυναμίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να τους αφαιρεί αρμοδιότητες, όπως πρόσφατα έκανε με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Το μόνο που ενδιαφέρει διαχρονικά τη Συντήρηση, είναι το πώς θα εκλέγονται οι δήμαρχοι για να ελέγχει την αυτοδιοίκηση, όχι τι θα κάνουν. Αυτά θέλει, όλα, να τα κάνει το Μαξίμου. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία πιστεύει το ΠΑΣΟΚ, είναι μια Αυτοδιοίκηση που θα μπορεί να παίρνει δικές της αποφάσεις, αλλά θα λογοδοτεί για το κατά πόσο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας.
• Τώρα, σε ό,τι αφορά τα του ΠΑΣΟΚ, ποιος είναι ο στόχος της επόμενης ημέρας και τι ρόλο διαδραματίζει αυτό το εννιαμελές Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο, του οποίου είστε μέλος.
Ο στόχος είναι ένας, και αυτός είναι η νίκη απέναντι στην Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, για να ανατραπούν πολιτικές προτεραιότητες που κρατούν την χώρα εγκλωβισμένη σε αδιέξοδα και τους πολίτες σε οικονομική απόγνωση. Το Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, διότι, από εδώ θα γίνεται καλύτερη παρακολούθηση και συντονισμός του κοινοβουλευτικού μας έργου και της κοινωνικής μας παρουσίας και είναι τιμή μου ότι συμμετέχω σε αυτό.
Όμως, χρειαζόμαστε πολλά ακόμα βήματα, για να λυθούν όλα τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, πριν φτάσουμε να είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Χρειαζόμαστε ένα όραμα που θα εμπνεύσει την κοινωνία και θα γνωρίζει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας πώς θα αλλάξει η ζωή τους με το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, σωστή επικοινωνία για να περάσουμε τις θέσεις μας σε κάθε νοικοκυριό, και διασύνδεση με την κοινωνία, κινητοποιώντας όλες εκείνες τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στην τοπική κοινωνία, στα Επιμελητήρια, στα Πανεπιστήμια, στα συνδικαλιστικά Κινήματα και στους αγροτικούς Συνεταιρισμούς, που σήμερα δεν συνδέονται με το κόμμα. Πολλά από αυτά τα ζητήματα είναι δουλειά των συνεδρίων, που έχουμε μπροστά μας.
• Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, με επίκεντρο τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Και πόσο αφορούν ή επηρεάζουν το ΠΑΣΟΚ;
Το κλειδί για το ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει, ξανά, το πολιτικό σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη, από την Αριστερά και το Κέντρο, μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, τους απογοητευμένους δηλαδή προοδευτικούς ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη. Όπως και να κινητοποιήσει κάθε προοδευτικό πολίτη, που σήμερα απέχει και περιμένει σοβαρότητα από εμάς, για να κινητοποιηθεί και πάλι. Εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει τον δρόμο του, αλλά δική μας δουλειά είναι να επανασυνδεθούμε με την κοινωνία και να μιλήσουμε για τις δικές της ανάγκες. Τίποτα δεν πρέπει να μας αποσπά, από αυτό που πρέπει να κάνουμε.