Εκδηλο ενδιαφέρον υπάρχει για τα δύο ακίνητα – φιλέτα, της περιοχής Καλλιθέας, που το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε στο «σφυρί», με την προσδοκία της είσπραξης ρευστού χρήματος σε δόσεις, προκειμένου να καλύψει υποχρεώσεις προς τους εθνικούς μας δανειστές. Τα δύο ακίνητα συνολικής επιφανείας 213 στρεμμάτων, κυριολεκτικά ξεπουλιούνται, καθώς οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται στο ναδίρ και θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία αυτά τελικώς να πουληθούν σε αξία που να αγγίζει τα 20 ευρώ το μέτρο. Την ίδια στιγμή, σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνηση πιέζεται από τους ίδιους δανειστές να δώσει ολόκληρη την περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ ως εγγύηση έναντι των υποχρεώσεων. Μεταξύ των ακινήτων που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του Ταμείου συγκαταλέγονται «χρυσές» πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ρόδου.
Τα δύο ακίνητα είναι επιφανείας 197.000 και 16.284 τετραγωνικών μέτρων, αντίστοιχα. Είναι ακίνητα όμορα και βρίσκονται σε μια καταπληκτική τοποθεσία (δίπλα στο ξενοδοχείο La Marquise), με απέραντη θέα προς τη θάλασσα της περιοχής των πηγών Καλλιθέας. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική», το ακίνητο είναι καθαρό από κάθε ορεινό όγκο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες που διέπουν τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, ο τελικός αγοραστής θα αποκτήσει το τεράστιο οικόπεδο, μαζί με όλες τις απαιτούμενες άδειες (δασική υπηρεσία, αρχαιολογία, τυχόν απαιτήσεις τρίτων), προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως οποιαδήποτε επένδυση έχει προγραμματίσει για να υλοποιήσει.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το οικόπεδο αυτό (που θα προκύψει από τη συνένωση των επί μέρους δύο) είναι και το τελευταίο ακίνητο, τόσο μεγάλης έκτασης που υπάρχει σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι και το τελευταίο οικόπεδο που μπορεί να στεγάσει την κατασκευή ενός μεγάλου και πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», έκδηλο ενδιαφέρον για το ακίνητο έχουν ήδη εκδηλώσει δύο μεγάλες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, η μία εκ των οποίων διαχειρίζεται σειρά ξενοδοχειακών μονάδων, αεροδρόμια και λιμάνια.
Στελέχη της αγοράς ακινήτων θεωρούν σίγουρο ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με ανακήρυξη επενδυτή. Τη βεβαιότητα αυτή αντλούν τόσο από την ιδιαιτερότητα του ακινήτου (μεγάλο μέγεθος, σε τουριστική περιοχή), όσο και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ελάχιστο τίμημα. Εάν δηλαδή υπάρξει μόνον ένας επενδυτής, που θα προσφέρει αντίτιμο 1 ευρώ για κάθε μέτρο, τότε εκείνος θα πάρει την έκταση των 213 στρεμμάτων, έναντι 213.000 ευρώ!
Η διαδικασία
Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου και μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή 30.000 ευρώ για να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη διαδικασία των προσφορών, οι οποίες θα είναι κλειστές, προκειμένου οι επενδυτές να μη γνωρίζουν τα τιμήματα που έχουν προσφέρει οι ανταγωνιστές τους. Σύμφωνα με το διαδικαστικό του ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής και μιας δεύτερης προσφοράς στο κλείσιμο της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ο τελικός πλειοδότης θα ανακηρυχθεί σε χρονικό διάστημα που θα οριστεί από τη διοίκηση του Ταμείου. Ο πλειοδότης – επενδυτής θα κληθεί να καταβάλει το τίμημα είτε εφάπαξ, είτε σε τέσσερις δόσεις, είτε να καταθέσει ισόποση εγγυητική επιστολή από τράπεζα και να αποκτήσει το ακίνητο. Η διαδικασία δηλαδή είναι δομημένη με τρόπο τέτοιο ώστε να παρέχει τη δυνατότητα σε κάποιον να αποκτήσει πλήρη κυριότητα σ’ ένα ακίνητο 213 στρεμμάτων, σε μια χρυσή περιοχή, καταβάλλοντας μόνον τα 30.000 ευρώ της συμμετοχής στο διαγωνισμό και μια εγγυητική επιστολή από τράπεζα.
Ολη την περιουσία
του ΤΑΙΠΕΔ ζητούν
οι δανειστές
Μπορεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να προχωρά σε διαγωνισμούς εκποίησης όλων των ακινήτων που διαθέτει, ωστόσο την ίδια στιγμή οι εθνικοί μας δανειστές ζητούν από την Κυβέρνηση να παραδώσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου ως εγγύηση για τα χρήματα που έχει εισπράξει. Τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν κοστολογηθεί (εντός της κρίσης) έναντι αξίας 50 δισ. ευρώ και αυτά όλα αποτελεί αξίωση της Τρόικας να δοθούν άμεσα και άνευ αντιρρήσεων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο στη Ρόδο το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει εκατοντάδες στρέμματα οικοπέδων, κτηρίων και χρυσοφόρων περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η μαρίνα στο Μαντράκι.
Το τι θα πράξει τελικώς η κυβέρνηση Τσίπρα στη νέα αυτή απαίτηση των δανειστών είναι άγνωστο, αν και ο πρωθυπουργός, όπως και οι βουλευτές που τον υποστηρίζουν, έχουν όλοι μαζί αποδείξει ότι τους είναι αδύνατο να αρθρώσουν τη λέξη «όχι».
Η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, που πέρασε (σκανδαλωδώς) στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί σήμερα το ελάχιστο που απέμεινε για τους Ελληνες πολίτες. Είναι το μοναδικό στοιχείο που υποδηλώνει ότι η χώρα με την έννοια του κράτους διαχειρίζεται προς όφελος της κοινωνίας τα «μικρά», περιουσιακά της στοιχεία. Εάν και αυτά ξεπουληθούν, τότε το μόνο που θα απομείνει για τους Ελληνες είναι οι δόσεις, τα δάνεια και η πλήρης υποταγή σε ξένους εργοδότες.