Ειδήσεις

Ρίχνει τους τόνους το Μέγαρο Μαξίμου

Χαμηλούς τόνους υιοθετεί η κυβερνητική ηγεσία προκειμένου να εκτονωθεί η αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε αναφορικά με την ανάγκη συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα και η οποία κλιμακώθηκε στον άξονα Αθήνας – Βερολίνου.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου φρόντισαν να διαμηνύσουν χθες ότι δεν υπάρχει πρόθεση στη δεδομένη χρονική στιγμή να δοθεί συνέχεια στο θέμα. Αλλωστε, καθώς έχει εισέλθει στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση για τη λίστα προαπαιτουμένων, που συνδέεται με την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ, η Αθήνα θα πρέπει να επιλέξει τις μάχες της, διότι δεν μπορεί να συντηρεί την ένταση σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, έφθαναν στην Αθήνα σαφή μηνύματα ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται όχι απλώς αναγκαία από τους εταίρους και δανειστές, αλλά και νομικά δεσμευτική, με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού στην οποία και παραπέμπουν, επισημαίνοντας με νόημα ότι η Αθήνα έχει συναινέσει σε αυτές.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε χθες ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ε.Ε., όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα». Οι δηλώσεις Ζάιμπερτ καταδεικνύουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι θέση που υιοθετεί κεντρικά η γερμανική κυβέρνηση και δεν πρόκειται απλά για αποκλίνουσα άποψη του κ. Σόιμπλε. Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος χαρακτήρισε «αναγκαία» την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να διαφωνεί με τις εκτιμήσεις αυτές και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, διατύπωσε χθες (Πρώτο Πρόγραμμα) τη θέση ότι «το καλοκαίρι ψηφίσαμε καινούργια συμφωνία, η οποία δεν είναι συνέχεια των προηγούμενων. Είναι καινούργια συμφωνία με νέους όρους και στην οποία το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει. Θα αποφασίσει τον Μάρτιο που λήγει η συμμετοχή του από το προηγούμενο πρόγραμμα».

Η κυβερνητική ηγεσία, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα, θεωρεί ότι το ΔΝΤ πιέζει για τα πιο σκληρά μέτρα και απολύτως νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού μεταρρυθμίσεις και πως θα ήταν πιο εύκολο να διαχειριστεί τη συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το επιχείρημα της Αθήνας, για να στηρίξει τη θέση της ότι το Ταμείο μπορεί να αποχωρήσει, είναι ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειάσθηκαν μόλις 6 δισ. ευρώ από τα 25 που είχαν προβλεφθεί και, ως εκ τούτου, το ελληνικό πρόγραμμα είναι ήδη κατά 19 δισ. ευρώ μικρότερο και θα μπορούσε να εξαιρεθεί το ΔΝΤ ως χρηματοδότης του. Πρόκειται για ένα ζήτημα που μάλλον προσωρινά παραμερίζεται, για να το επαναφέρει η κυβέρνηση σε κάποια άλλη χρονική στιγμή.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου