Για τις αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017, μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, επεσήμανε τη σημασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα στο Eurogroup στη βελτίωση του κλίματος οικονομικής και κοινωνικής ασφάλειας και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα με την οποία η Κυβέρνηση προχωράει σε μέτρα στήριξης της Νησιωτικής Ελλάδας, όπως είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός που θα ανακουφίσουν σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες. «Αγωνιζόμαστε για να αποκτήσουν νόημα και ουσία οι προσδοκίες των νησιωτών για ένα καλύτερο αύριο», τόνισε ο βουλευτής.
***
Ακολουθεί η ομιλία του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη, για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017:
«ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για μια ακόμα φορά, αυτές τις μέρες, αρκετοί βουλευτές της Αντιπολίτευσης, έδωσαν μια θεατρική παράσταση που θυσίασε τη λογική και την πολιτική κριτική στις κομματικές σκοπιμότητες και στην επικοινωνιακή εικόνα. Επικράτησε η καταστροφολογία και ο μηδενισμός ενός προϋπολογισμού που θα τον ονόμαζε κανείς, αν άκουγε μόνο αυτούς, ως έναν καταστροφικό και μηδενικό προϋπολογισμό. Εμείς όμως, θα επιμείνουμε σε μια σοβαρή παρέμβαση, σοβαρή παρουσίαση των θέσεων και των προοπτικών που ανοίγονται μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017. Σε μια περίοδο αβεβαιότητας στην Ευρώπη η Ελλάδα επιστρέφει με ηχηρό τρόπο στην ανάπτυξη, επιστρέφει στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι.
Η επιτυχία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση που έχει σταθεροποιηθεί και βελτιώνεται τρίμηνο με τρίμηνο και θα αποκαταστήσουν κλίμα οικονομικής και κοινωνικής ασφάλειας. Είναι το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα για την έξοδο από την κρίση και την έξοδο στις αγορές και συνεπώς για την απαλλαγή της χώρας μας από την επιτροπεία και την απόκτηση της εθνικής της ανεξαρτησίας. Το αποδεικνύουν τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας που συνεχώς βελτιώνονται. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης φτάνει το 1,8% το τρίτο τρίμηνο του 2016, ξεπερνώντας σημαντικές οικονομίες της Ευρωζώνης. Τα ουσιαστικά αυτά βήματα για την έξοδο από την κρίση, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των ρεαλιστικών στόχων που είχαμε θέσει για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 και το οποίο έχει επιτευχθεί, αλλά και η σημαντική αύξηση των κρατικών εσόδων μάς δίνει σήμερα τη δυνατότητα να στηρίξουμε με μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης τις πιο ασθενείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.
Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την αναστολή, μεταξύ των άλλων, της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, που αντιμετωπίζουν εντονότερα τις συνέπειες της προσφυγικής εισροής, είναι μια απόφαση ευθύνης και συνέπειας απέναντι στους νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου, απέναντι στους Έλληνες ακρίτες και θα την εφαρμόσουμε όσο τουλάχιστον μαίνεται αυτή η προσφυγική κρίση. Είναι υποχρέωση όλης της Ευρώπης. Είναι ένα μέτρο που θα ανακουφίσει σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα ανάδειξης της αποφασιστικότητας με την οποία αγωνιζόμαστε για να αποκτήσουν νόημα και ουσία οι προσδοκίες των νησιωτών για ένα καλύτερο αύριο. Εμείς επιμένουμε να τον κρατάμε σαν έναν πυρήνα ελπίδας για την ολική επαναφορά των (μειωμένων) συντελεστών ΦΠΑ εκεί απ’ όπου με δυσκολία και εξ’ ανάγκης τούς καταργήσαμε.
Σύντομα θα ακολουθήσει η εξαγγελία ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για τη νησιωτική πολιτική, που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Όλα αυτά τα μέτρα θεωρήθηκαν ότι είναι προεκλογικού περιεχομένου και προεκλογικής σκοπιμότητας. Όμως, η Αντιπολίτευση αυτό έμαθε να κάνει, δηλαδή, όταν ανακοινώνονται κάποια θετικά στοιχεία οικονομικής ανάσας της κοινωνίας, (να θωρεί) ότι αυτά πρέπει να συνοδεύονται από εκλογές, για να μπορέσει να υποκλέψει την ψήφο του ελληνικού λαού.
Χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε επίσης τη θεσμοθέτηση δύο ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, ξεκινώντας από τις δύο Περιφέρειες του Αιγαίου, τα νησιά δηλαδή του Αρχιπελάγους, ώστε σε συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές αρχές και τους παραγωγικούς φορείς να συν-διαμορφώσουν αυτά τα ειδικά προγράμματα. Έτσι βάζουμε (οριστικά) τέλος στις κραυγές απομόνωσης, στην περιθωριοποίηση και στον μηδενισμό (της Αντιπολίτευσης), που συνόδευε ένα μεγάλο πρόβλημα και θυσιάζοντας ακόμα και σε σκοπιμότητες τις (δυσκολίες) της προσφυγικής κρίσης, προσπαθούσε να αλλοιώσει, να αλλοτριώσει τις τοπικές κοινωνίες και να τις «εμπλουτίσει» με φασιστικά στοιχεία, για να μπορέσει έτσι να επικρατήσει πάλι στο προσκήνιο. Αυτές (οι ανακοινώσεις) δεν είναι προεκλογικές εξαγγελίες, είναι η οπτική της Αριστεράς απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα. Αλλιώς βέβαια συνήθισε, όπως είπα, η Νέα Δημοκρατία. Αυτό (το ρεαλιστικό και αισιόδοξο – αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα) είναι το μήνυμα που στέλνει σήμερα η Κυβέρνηση από τη συζήτηση στον Προϋπολογισμό. Θέλω σαν παράδειγμα (της διαφοράς μας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιωτών) να καταθέσω την αντιπαράθεση της τοποθέτησης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέναντι στην πραγματικότητα. Να πούμε μόνο για τους γιατρούς. Ένα από τα μέτρα που εξήγγειλε ο κύριος Πρωθυπουργός χθες ήταν ότι θα προσληφθούν άμεσα πέντε χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό προσπάθησε πάλι να μηδενιστεί σαν προοπτική. Θέλω να πω, όμως, ότι υπάρχουν κίνητρα, αυτά τα περίφημα κίνητρα, που τόσο καιρό επιμέναμε να δοθούν για να μπορέσουν να στελεχωθούν τα αγροτικά και πολυδύναμα ιατρεία στα νησιά και τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό, αλλά δεν ακούστηκαν καθόλου. Πρώτον, οι επίκουροι γιατροί στα νοσοκομεία και στα πολυδύναμα ιατρεία των νησιών διορίζονται με τριετή θητεία, η οποία μπορεί να διπλασιαστεί. Οι αποδοχές αυτών των γιατρών φθάνουν καθαρά στις 2 χιλιάδες και παραπάνω, αφού μπορούν να κάνουν εξ’ ανάγκης – υπάρχουν προβλήματα – και τις επτά εφημερίες που δικαιούνται. Οι αγροτικοί γιατροί που υπηρετούν στα άγονα περιφερειακά ιατρεία των ακριτικών νησιών αμείβονται εκτός του μισθού τους και τις εφημερίες τους, με επιπλέον έως και 850 ευρώ, που είναι κίνητρα από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και από την Περιφέρεια – τουλάχιστον του Νοτίου Αιγαίου. Τελικός μισθός πάνω από 2 χιλιάδες ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαθεσιμότητα και επιλογή πλέον για να δηλώνουν συμμετοχή οι νέοι γιατροί για τις αγροτικές περιοχές. Η προϋπηρεσία επίσης πενταπλασιάζεται για τους αγροτικούς γιατρούς, όταν κρίνονται σε θέσεις μόνιμων γιατρών, ενώ για τους ειδικευμένους γιατρούς, που θα πάνε στα άγονα νησιά, επταπλασιάζεται. Βάζουμε, λοιπόν, έτσι τέρμα σε αυτές τις περιθωριοποιημένες φωνές που θέλουν να εκμεταλλευτούν μια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό στα νησιά.
Δείξαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντοχή σε δυσμενείς εξελίξεις, καθώς και σε αβεβαιότητες που έχουν σχέση με το παγκόσμιο περιβάλλον. Καταφέραμε και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις των καιρών, όπως είναι το προσφυγικό πρόβλημα. Θα προχωρήσουμε μπροστά σε ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης με δράσεις εξωστρέφειας, με έμφαση στην καινοτομία, με στόχο τη μείωση περιφερειακών ανισοτήτων και κυρίως την υποβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας και των προβλημάτων που πρέπει να επιλύσουμε. Έχουμε μπροστά μας νέες προκλήσεις με πρώτη το κλείσιμο της αξιολόγησης που θα βελτιώσει το οικονομικό κλίμα και θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι προσδοκίες των συμπολιτών μας είναι μεγάλες και θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες. Και σε συνεργασία με την κοινωνία θα τα καταφέρουμε. Είμαστε ιστορικά υποχρεωμένοι να αντέξουμε σε αυτές τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Το 2017 χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη και δύσκολη πολυπλοκότητα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η αντιμετώπιση των σημαντικών αυτών προκλήσεων απαιτεί αν όχι τη στήριξη της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον μια σοβαρότητα εκ μέρους της στην αντιμετώπισή της, μακριά από λαϊκισμούς και από τα πάθη του παρελθόντος που μόλις πριν από λίγο ξαναζήσαμε εδώ μέσα. Το σχέδιό σας για επιστροφή στο παρελθόν είναι καταστροφικό. Όσο πιο γρήγορα το εγκαταλείψετε, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα.
Ευχαριστώ.»