Γράφει
ο Εμμανουήλ Κ. Μοράρης
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Δεκέμβριος! Ο μήνας των Χριστουγέννων και τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά έχουν την τιμητική τους.
Ας δούμε λοιπόν ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στους πολύχρωμους πάγκους του μανάβη μας αυτό τον μήνα.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Βρίσκονται στην εποχή τους και συνοδεύουν υπέροχα το κρέας και άλλα λαχανικά δίνοντάς σας ιδέες για να αλλάξετε λίγο το μοτίβο «κρέας με πατάτες». Κι αν θέλετε να «γλυκάνετε» την πικρή τους γεύση, προσθέστε τους μια σος από μέλι και μουστάρδα.
Ρόδι
Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο φρούτο , εκτός από τυχερό, είναι θρεπτικό με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Προσθέστε το στην πράσινη σαλάτα σας ή προσφέρετε τους σπόρους τους στους καλεσμένους σας σαν υγιεινό «κλείσιμο» του γεύματος.
Ξερά σύκα
Τα αποξηραμένα φρούτα βρίσκονται γενικότερα στα «πάνω» τους αυτό το διάστημα και τα ξερά σύκα είναι μια πολύ καλή επιλογή, πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο, κάνοντας καλό στο έντερο, τα οστά και την καρδιά, ενώ βοηθούν σε περιπτώσεις έλλειψης σιδήρου. Χρησιμοποιήστε τα στη γέμιση της γαλοπούλας και αυξήστε τη διατροφική αξία του πιάτου.
Χουρμάδες
Αποτελούν μια πολύ καλή λύση για να δώσετε άρωμα στο κρέας σας ή να διαφοροποιήσετε το χριστουγεννιάτικο κέικ ή το σοκολατένιο γλυκό σας, προσθέτοντάς του λίγους χουρμάδες. Οι χουρμάδες περιέχουν διάφορες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ωφελώντας το έντερο και τον οργανισμό.
Παστινάκι
Το παστινάκι ή δαύκος ή δαυκί μοιάζει σαν ένα πολύ μεγάλο άσπρο καρότο και ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών. Ταιριάζει πολύ στις σούπες, ενώ στο εξωτερικό το χρησιμοποιούν συχνά για να συνοδέψουν τη γαλοπούλα τους.Το σερβίρουν ψητό ή σε πουρέ με βούτυρο.
Σαγκουίνι
Το σαγκουίνι έχει χαρακτηριστική κόκκινη σάρκα και οι ανθοκυανίνες του είναι αυτές που του δίνουν αυτή την απόχρωση, χαρίζοντάς του αντιοξειδωτική δράση, η οποία προστατεύει τα αγγεία. Δοκιμάστε να το προσθέσετε στα χριστουγεννιάτικα γλυκά ή στη σαλάτα σας, χαρίζοντάς τους έξτρα γεύση και βιταμίνες.
Σταφίδες
Οι σταφίδες κυριαρχούν σχεδόν σε κάθε γέμιση για τη γαλοπούλα, ενώ χαρίζουν γλυκιά γεύση στη σαλάτα σας, διαφοροποιώντας την από την κλασική, καθημερινή που συνοδεύει το γεύμα σας. Και μην ξεχνάτε ότι είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες κάνοντας καλό στο έντερο, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, που κάνει καλό στο θυρεοειδή και σίδηρο που τονώνει τον οργανισμό και διώχνει την κούραση. Μπορείτε, επίσης, να τις αναμείξετε με ξηρούς καρπούς, φτιάχνοντας ένα υγιεινό σνακ που θα σας χορτάσει και θα σας κρατήσει μακριά από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.
Κυδώνι
Περιέχει βιταμίνη C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες σε γενναιόδωρες ποσότητες, φώσφορο, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Δοκιμάστε το με το χοιρινό, το μοσχάρι, τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο για να τους δώσετε μια γλυκόξινη γεύση και δώστε… κίτρινη απόχρωση στο πιάτο σας.
Γουλί
Γνωστό και ως ρουταμπάγκα, το γουλί είναι ένα ριζωματώδες λαχανικό που συχνά συγχέεται με τη ρέβα. Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη σαλάτα σας με αυτό ή να το ταιριάξετε με παντζάρι και ρόδι, κερδίζοντας τα θρεπτικά του συστατικά, ανάμεσα στα οποία βρίσκουμε ψευδάργυρο, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Κάστανο
Τα κάστανα έχουν ψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν ελάχιστο λίπος και καθόλου χοληστερόλη και νάτριο.
Δοκιμάστε να τα ψήσετε ή να τα βράσετε μόνοι σας στο σπίτι ανά πάσα στιγμή και να «κλέψετε» τα οφέλη τους.