Την πολύ καλή συγκυρία – η επόμενη ημέρα από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κάλυμνο – που δημιουργεί τις πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη νησιωτική Ελλάδα και βάζει τη Δωδεκάνησο στο επίκεντρο του παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος, υπογράμμισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης στην τοποθέτησή του στο νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 6 Δεκεμβρίου.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της ομιλίας του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη:
«Είναι μια πολύ καλή συγκυρία αυτή σήμερα που συζητάμε το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και της τουριστικής εκπαίδευσης, μια ημέρα μετά τα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, η λειτουργία της οποίας θα επιφέρει τεράστια οφέλη στην ανάπτυξη μιας αδικημένης και απομονωμένης νησιωτικής περιοχής. Με το έργο αυτό, θεωρώ ότι μέσα από τη ναυτική εκπαίδευση καθορίστηκε η σημασία της Καλύμνου διεθνώς. Η Κάλυμνος έγινε ένα σημαντικό «τοπόσημο» στο παγκόσμιο δίκτυο της ναυτιλίας. Η ναυτική της παράδοση συνδέεται δυναμικά με την εκπαίδευση και μέσω αυτής, μ’ όλο τον πλανήτη. Παράλληλα, σήμερα, με το σχέδιο νόμου που ψηφίζουμε, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να την καταστήσουμε και επίκεντρο του παγκόσμιου εναλλακτικού τουρισμού. Αυτό το παράδειγμα «νησιωτικής» ανάπτυξης, επιδεικνύει ότι προτεραιότητα, στρατηγική και στόχος της Κυβέρνησης μας, αποτελεί η λειτουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα στηρίζει δράσεις εξωστρέφειας και προβολής του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος σε κάθε περιοχή, πόλη, χωριό, νησί, σύμφωνα με τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Με την ανάπτυξη των διάφορων μορφών του θεματικού τουρισμού μπορούμε να καταστήσουμε τη χώρα μας σημαντικό διεθνή, ελκυστικό, αλλά και ασφαλή προορισμό για τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες τον χρόνο, με αναβάθμιση των τουριστικών προϊόντων, των παρεχόμενων υπηρεσιών και των υποδομών σε κάθε είδους θεματικού τουρισμού ξεχωριστά, καθορίζοντας έτσι σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιτυχία των προσπαθειών μας για περιφερειακή ανάπτυξη και ουσιαστική κοινωνική συνοχή. Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα, ώστε να προχωρήσουμε σ’ έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό δράσεων για την ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού. Ταυτόχρονα, μέσα σ’ αυτές τις προκλήσεις και τα οφέλη της ανάπτυξης μιας τουριστικής οικονομίας, βασισμένης στις προσεγγίσεις που στηρίζουν ολόπλευρα οι φορείς και οι επαγγελματικές ενώσεις του τουρισμού, πρέπει να εκμεταλλευθούμε τα σύγχρονα επιτεύγματα της ψηφιακής τεχνολογίας στην καινοτομία και στην επικοινωνία, αλλά και να συνδεθούμε με κάθε δυνατό τρόπο με την ιστορική παράδοση των τοπικών κοινωνιών, για τις οποίες πασχίζουμε να σταθούμε δίπλα τους, στα προβλήματα και στις ανάγκες των κατοίκων τους. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο βουλευτής, η ιστορία ενός τόπου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες προσέλκυσης επισκεπτών. Η ανάδειξη, επομένως, της ιστορίας συνιστά μια ουσιαστική συνιστώσα της τουριστικής προβολής».
Σημειώνεται ότι στη ίδια συνεδρίαση ψηφίστηκε η τροπολογία των βουλευτών Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη και Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη για την ανακήρυξη της Κάσου και των Ψαρών ως Ηρωικές Νήσους.